Nenumoti ranka į simptomus

Anot medikės, laringitą lemia įvairių rūšių virusai. Nors dažniausiai juo serga 6 mėnesių – 3 metų vaikai, pasitaiko ir vyresniems. „Klasikinis infekcinis laringitas dažniausiai būna mažiems vaikams: nuo pusės mėnesio iki kokių trejų metų, bet gali būti ir vyresniems ar net suaugusiems. Bet tada jau skiriasi priežastys ir nebėra tokio dusulio, kuris labiausiai ir gąsdina tėvus“, – teigė gydytoja.

Nors laringitas nėra pavojinga liga, ji pataria nenumoti ranka į pasireiškiančius simptomus, mat jie gali byloti ir apie kitą – ne tokią paprastą ligą. „Anksčiau, kai studijavau, laringitas buvo pakankamai baisi liga, nes simptomai buvo labai panašūs į epiglotitą – antgerklio uždegimą, kurį lemdavo bakterijnė infekcija, dažniausiai B tipo Haemophylus influenzae. Mus mokydavo, kad jei simptomai panašūs į laringitą, skubėti vaiką guldyti į ligoninę, vos ne į reanimaciją, kad tik vaikas neverktų ir neuždustų. Vėliau nuo šios bakterinės infekcijos buvo įvestas skiepas, sergančiųjų šia liga gerokai sumažėjo, todėl dabar laringitą vaikai dažnai gali gydytis ir namie. Bet jei vaikas yra neskiepytas, reikėtų sunerimti, nes jau po truputį atsiranda šios ligos atvejų. Jos principas toks, kad antgerklis tiek patinsta, kad uždaro kvėpavimo takus ir vaikas gali uždusti,“, – pasakojo specialistė.

Vis dėl to jei tai laringitas, bet simptomai užsitęsia ir per tris paras niekas nesikeičia, reikėtų pasirodyti gydytojui, nes laringitas gali komplikuotis į bronchitą arba į bakterinį kvėpavimo takų uždegimą. „Kad vaikui blogiau, rodo jo bendra savijauta ir karščiavimas. Esant paprastam laringitui, ne visada pakyla temperatūra. Dažniausiai vaiką paryčiais apima stiprūs lojančio kosulio priepuoliai, dusulys. Nuo bronchito skiriasi tuo, kad prailgėja ir būna apsunkintas įkvėpimas, o ne iškvėpimas. Patį vaiką gąsdina toks kosulys, būna, kad skauda gerklę“, – sakė I. Plėštytė-Būtienė.

Padės inhaliacijos

Pagrindinis laringito gydymo būdas – įnhaliacijos. Bet būtina atkreipti dėmesį į keletą dalykų. „Pradžioje reikėtų inhaliuoti vandens garais tris kartus per dieną. Pagal naujausias rekomendacijas, jei inhaliacijos su vandeniu nepadeda, reiktų vykti į ligoninę, kur skiriamos inhaliacijos su adrenalinu. Jei laringitas pasireiškia ne pirmą, tėvai jau žino, ką kaip inhaliuoti. Be abejo, gydytojas turi surašyti, kokia koncentracija ir kiek. Kaip ilgai inhaliuoti, priklauso nuo vaiko amžiaus. Mažam vaikui, kurį gąsdina tas aparatas, apie 5 minutes, o vyresniems – tol, kol suinhaliuojamas visas vaistas“, – pasakojo medikė.

Anot jos, jokiu būdu negalima į inhaliavimo aparatus, vadinamus inhaliatoriais, kurie gamina smulkius garus, dėti druskos ar pilti eterinių aliejų. „Tie aparatai taip susmulkina daleles, kad jos nunešamos į tolimiausius kvėpavimo takus ir vaikas bus nepajėgus jų pašalinti, o kai visko ten bus daug prisikaupę, gali pasireikšti įvairūs lėtiniai sutrikimas, ligos tokios, kaip bronchų astma ar lėtinė plaučių liga. Visi eteriniai aliejai turi nusėsti viršutiniuose kvėpavimo takuose. Mineralinį vandenį galima pilti, nes ten savaime ištirpusios druskos, bet dėti patiems druskos į inhaliuojamą vandenį tikrai negalima“, – perspėja gydytoja.

O tiesa ar mitas, kad, sergant laringitu, vaikas turėtų kuo mažiau kalbėti? „Vaikiško laringito priežastis yra susiaurėję kvėpavimo takai, kurie yra po balso stygomis. Jei tas susiaurėjimas yra pakankamai didelis, tokiam vaikui nuolat kartosis laringito simptomai, kai tik susirgs virusine infekcija. O balso stygos ne visada paburksta, todėl jei yra balso užkimimas, tada reiktų jį saugoti ir mažiau kalbėti. Bet griežtai liepti vaikui nekalbėti nėra būtinybės, nebent vaikui pačiam sunku kalbėti“, – pasakojo I. Plėštytė-Būtienė.

Be inhaliacijų, gydymas yra toks pats kaip ir kitų viršutinių kvėpavimo ligų: šilti gėrimai, jei karščiuoja – vaistai nuo temperatūros, purškalai į gerklę, nosies praplovimai. „Anksčiau mes tų inhaliatorių juk ir neturėjome, padėdavo šaltas oras ir garai. Buvo patariama gerai vėdinti patalpas. Mus mokė, kai vaikas dūsta, lėkti į vonią, paleisti vandenį, kad jis kvėpuotų garais. Taip pat galima išvirti bulves ir duoti ligoniui kvėpuoti garais. Visos šios priemonės tinka ir dabar. Jei simptomai nemažėja, gali tekti ir iki ligoninės važiuoti. Tik žiemos metu, kol per šaltį praeina, tai ir tas kosulys aprimsta“, – teigė specialistė. Anot jos, jei vaikui nėra temperatūros ir jis gerai jaučiasi, galima vesti į lauką.

Po kelias dienas trunkančio sauso kosulio prasideda šlapias kosulys, kuris gali trukti 2-3 savaites. Tiesa, gydytoja perspėja, kad antibiotikaitikrai nepadės, jei tai yra virusinė infekcija. „Antibiotikus gydytojas paskirs tik tuomet, kai matys, kad jie būtini. Tai yra liga užsitęsė, vaiko būklė blogėja, kraujo tyrimai rodo bakterinę infekciją“, – pasakojo pašnekovė.

Ji pridūrė, kad dabartinis oras yra pats tinkamiausias laringitui, todėl pataria būti atsargiems ir saugoti save bei kitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)