O kada gi kūdikiai ima skirti spalvas? „Egzistuoja moksliniais tyrimais, kurių metu buvo tiriama kūdikių reakcija į įvairius spalvotus stimulus, pagrįsta teorija, parodanti, kad kūdikiai ima skirti spalvas nuo trijų-keturių mėnesių amžiaus“, – sako oftalmologė dr. Charline Boente.

Norint suprasti, ar vaikas nėra daltonikas, reikės palaukti, rašoma tinklalapyje today.com. „Kaip ko gero įsivaizduojate, sunku tiksliai patikrinti, kada kūdikiai jau geba atskirti spalvas. Kol vaikas nesugeba iškomunikuoti, kokias spalvas mato, gali būti sunku suprasti, kad vaikas spalvų neskiria ar net jų nemato, nes pačiam vaikui tai atrodo normalu“, – sako specialistė.

Ch. Boente sako, kad kūdikio vizualinės sistemos raidą nulemia nemažai anatominių ir fiziologinių veiksnių. „Kūdikiai visų pirma turi sugebėti skirti objektus ir sutelkti į juos žvilgsnį, o tik po to skirti spalvas. Ypač svarbus normalus regos nervo ir tinklainės vystymasis“, – sako ji.

Pasak gydytojos, „nustatyti, ar vaiko raidos etapai atitinka normą, gali pediatras“. Jei vaiko gydytojui kils neaiškumų, jis jus nukreips į vaikų oftalmologą.

Regos patikrinimas:

Naujagimis: prieš išrašant naujagimį iš ligoninės, jam turi būti atlikti tyrimai dėl tokių akių ligų, kaip glaukoma ir infekcijos.

Apie 6 mėn.: planinio vizito metu pediatras turi patikrinti regėjimo raidą ir tai, ar kūdikis nežvairuoja.

Nuo 1 iki 2 metų: gydytojas gali patikrinti akis naudodamas regos tikrinimo prietaisą, kuriame yra kamera ir blykstė. Tokiu aparatu tikrinama, ar nėra, pavyzdžiui, ambliopijos (kai sutrikęs akių ryšys su smegenimis).

Nuo 3 m. ir vyresni: regėjimas turi būti tikrinamas kasmet.

Į ką tėvai turėtų atkreipti ypatingą dėmesį pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais?

„Pirmaisiais vaiko gyvenimo metais pagrindinis regėjimo patikros metodas yra stebėjimas, ar vaikas sugeba sekti objektą, – sako Ch. Boente. – Apie dviejų–trijų mėnesių kūdikis, kuris gimė išnešiotas ir yra sveikas, turi sugebėti sekti objektus ir reaguoti į pažįstamus veidus ir objektus.“

Be to, specialistė primygtinai rekomenduoja tėvams būtinai pranešti pediatrui, jei pastebės šiuos simptomus:

bendras nesidomėjimas vizualiniais dirgikliais;

akys žvairuoja į vidų ar išorę (po keturių mėnesių, nes iki to laiko nevienodas akių kampas dažniausiai yra normalu);

nistagmas – akys juda greitai ir nevalingai vertikaliai, horizontaliai arba ratais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)