Migrena

Su genais ši nemaloni liga perduodama 70–80 proc. atvejų.

Visiškai neseniai buvo atrastas naujas, migreną nulemiantis genas. Jei jis funkcionuoja netinkamai, tam tikri iš aplinkos ateinantys veiksniai, kaip antai triukšmas, kofeinas ir kt., gali nesunkiai sužadinti konkrečius, už migreną atsakingų galvos smegenų centrus.

Krūties vėžys

Genetinio paveldimumo tikimybė – 15 proc.

Priežastis – mutuojančių genų rinkinys. Beje, jei motiną ši baisi liga užklupo jaunyvame amžiuje, ligos perdavimo rizika padidėja.

Sudėjimas, kūno formos

Genetinio paveldimumo tikimybė – 50 proc.

Kiek pastangų prireiks, norint, kad treniruojantis išryškėtų raumenys ir pagerėtų kūno formos, ne maža dalimi lemia paveldėtos savybės. Dažnai pajuokaujama, kad tie, kurie nori laimėti olimpinį medalį, pirmiausia turėjo pasistengti išsirinkti tinkamus tėvus.

Depresija

Paveldimumo tikimybė – 10–30 proc., priklausomai nuo depresijos tipo. Tarkim, ciklotimija, arba sezoninė depresija, su genais perduodama dažniau nei anhedonija – laimės jausmo praradimas.

Kai kurios psichinės ligos, įskaitant ir depresiją, laikomos iš kartos į kartą perduodamais sutrikimais. Mokslininkai įvardijo tam tikrą skaičių genų, kurie, tikėtina, vaidina svarbų vaidmenį vystantis depresijai. Čia kalbama apie genus, blokuojančius vadinamojo laimės hormono serotonino gamybą galvos smegenyse. O kaip tik jis ir reguliuoja mūsų nuotaiką.

Apkūnumas

Perdavimo su genai tikimybė – gana didelė. Tik 4 proc. merginų, kurių motinos buvo lieknos, yra linkusios pilnėti, tačiau tarp tų, kurių motinos jaunystėje buvo apkūnios, net 40 proc. taip pat kenčia nuo antsvorio. Anot mokslininkų, tikimybė, kad apkūnių tėvų vaikai taip pat bus apkūnūs, padidėja iki 70 proc.

Mama su vaiku

Polinkį pilnėti iš dalies lemia šeimos maitinimosi tradicijos, iš kartos į kartą perduodamas įprotis rinktis miltinius, riebius patiekalus. Kita vertus, kaltas ir konkretus genas, kurio buvimas organizme net trečdaliu padidina nutukimo riziką.

Vieno tyrimo išvadose konstatuojamas gana įdomus faktas: polinkį pilnėti, esą, motina gali perduoti tik dukrai, o tėvas – sūnui. Kitaip sakant, apkūnaus tėvo dukra vargu ar turės antsvorio.

Ankstyva menopauzė

Genetinio paveldimumo tikimybė – 70–85 proc.

Už šį procesą atsakingi net keturi genai. Vidutiniškai menopauzė įvyksta moteriai sulaukus 51–53 metų. Tačiau kai kurios moterys (maždaug viena ir dvidešimties) ją patiria anksčiau – būdamos 46-erių.

Širdies ligos

Genetinės priežasties rizika – 20 proc.

Merginos, kurių motinas buvo ištikęs širdies priepuolis, priskiriamos didesnės širdies priepuolio rizikos grupei. Paveldimas kraujagyslių sistemos susirgimas daro įtaką koronarinei širdies arterijai ir cerebralinei galvos smegenų arterijai. Visgi ką būtent turėtume vadinti širdies ligų priežastimi – paveldimumą ar tam tikrą aplinką, tiksliai atsakyti mokslininkai kol kas negali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)