Pediatrai sako, kad vežiodami gerokai ūgtelėjusį vaiką vežimėliu, kenkiame jo augimui.

„Tai vienas iš tų dalykų, kurie yra išaugami – kaip čiulptukas, vaikiškas buteliukas ar neišsiliejantis puodelis, – sako pediatrė, Amerikos pediatrijos akademijos atstovė dr. Jennifer Shu. – Tėvai pamiršta iškelti vaiką iš vežimo ir pastatyti ant kojų, nes vežioti vežime daug patogiau. Tačiau žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos, tai sukelia didelių problemų.“

„Jei vaikui neleisime vaikščioti, jis nesustiprės, netaps ištvermingas, – sako J. Shu. – Tėvai nenori, kad vaikas eitų savomis kojomis, nes vaikas labai greit ima skųstis, kad pavargo, bet jei jį visą laiką vežiosite, padarysite jam meškos paslaugą.“

Nors Amerikos pediatrų asociacija nėra paskelbusi oficialių gairių, kada reikėtų vaiką nustoti vežioti vežime, J. Shu manymu, iš vežimėlio vaiką reikėtų iškelti, kai jis sulaukia trejų metų.

Kyla klausimas – kodėl dauguma gamintojų gamina vežimėlius, ant kurių nurodytas svorio limitas yra apie 22 kg – tiek vidutiniškai sveria septynerių metų vaikas?

„Manau, jie nurodo maksimalų svorį, kiek galėtų sverti pats sunkiausias trejų metų vaikas, – samprotauja J. Shu. – Tėvams reikėtų suprasti, kad tai, jog vaikas vis dar telpa į vežimėlį, nereiškia, kad jį reikia jame vežioti.“

Pasak auklėjimo ekspertės ir „Baby 411“ bendraautorės dr. Ari Brown, per ilgai vežiodami vaiką vežimėlyje neskatinate jo raidos ir mobilumo, aktyvumo ir savarankiškumo.

„Sulaukęs trejų metų vaikas jau turi mokėti laikytis konkrečios krypties, klausytis jūsų ir duoti jums ranką, kai einate per gatvę, – sako ji. – Šiais laikais, kai mūsų vaikai ir taip gyvena vis sėsliau, jūs dar labiau skatinate judėjimo stoką, nes jį visur vežiojate.“

Mergaitė vežimėlyje

Neatimkite iš vaiko progos gerokai pramankštinti kojas

Vaikai turi mankštintis (judėti) ne mažiau nei 60 minučių per dieną, tad visą laiką vežiodami vaiką vežimėlyje tėvai nepratina jo prie fizinės veiklos, priduria J. Shu.

Kam tinka vežimėlis? Kūdikiams ir jaunesniems nei trejų metų vaikams – kurie dar neturi nei jėgų, nei ištvermės vaikščioti, ypač nueiti didelius atstumus, taip pat dar nesugeba laikytis krypties ar eiti šalia tėvų. Tokiu atveju vežimėliai labai naudingi, sako abi specialistės. Ketverių ar penkerių metų vaiką vežimėlyje galima vežti tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, važiuojant viešuoju transportu su persėdimais arba vietovėse, kur labai didelės žmonių minios ir gali būti sunku nulaikyti vaiką prie savęs.

Ilgiau vežimėlyje ar kitoje priemonėje gali būti vežiojami neįgalūs vaikai, priduria J. Shu, tačiau jei vaiko raida normali, vežimėlio jam nebereikia sulaukus trejų, o gal dar anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)