Nuostabus serialas, tačiau apie apšvitą reiktų žinot kiek daugiau, todėl pabandysiu kiek plačiau palyginti apšvitos dozes, nes net nepagalvojame, kad su tuo susitinkame kasdien. Priminsiu, kad visiems tyrimams, kurie turi apšvitos reikia gauti pacientų ar jų atstovų - tėvų sutikimus, todėl ir gydytojai skiria tyrimus tik esant indikacijoms ir kai nauda nustelbia galimą žalą.

Nuotraukoje, kurią pasidalinau galite matyti mano krūtinės Rentgeno nuotrauką, kurią stengiuosi pasidaryti kasmet, visgi medicinos darbuotojai yra rizikos grupėje dėl įvairiausių ligų, kaip pavyzdžiui tuberkuliozė. Vidutiniškai viena tokia nuotrauka (krūtinės RO) = 0,02 mSv apšvitos dozei, tai pasirinkau kaip atitikmenį. Aišku apšvitos dozė priklauso nuo audinių tankio, ploto, tai natūralu, kad dozė gali skirtis darant įvairių kūno dalių ar įvairaus amžiaus žmonių nuotraukas, tačiau stengiausi paimti vidutines dozes.

Rentgenas

Vidutinė metinė efektinė apšvitos dozė, kurią gauna vidutinis Lietuvos gyventojas, lygi 3,36 mSv, kas atitinka apie 168 krūtinės RO. Apie 30 proc. šios apšvitos sudaro medicininių diagnostinių procedūrų metu gaunama apšvita. Kita gana didelė dalis visos metinės apšvitos gaunama dėl radioaktyviųjų radono dujų, esančių patalpų ore. Likusią apšvitos dozė gaunama dėl radionuklidų, esančių grunte ir aplinkos ore, maiste, vandenyje ar taršos ore. Lietuvos gyventojai patiria labai panašaus dydžio apšvitą kaip ir kitų šalių gyventojai.

Minėjau maistą, kone daugiausia maiste radiacijos yra bananuose, kuriuose gausu cheminio elemento kalio, kurio tam tikras izotopas yra radioktyvus. Aišku apšvitos dozė yra visiškai nedidelė ir vertinant pagal krūtinės RO tai viena nuotrauka lygi apie 212 bananų. Tarkim, galima mirti nuo radiacijos prisivalgius bananų, tačiau tam reiktų vienu metu suvalgyti 10 milijonų bananų. Arba kasdien valgant po 274 bananus septynerius metus galėtumėt susirgti lėtine liga.

Kalbant su kolegomis odontologais jie taip pat prasitaria, kad pacientai kartais bijo apšvitos, tai jie pasidalino, kad vieno danties nuotraukos apšvita yra tas pats, kas suvalgyti du bananus. Atlikus panoraminę dantų nuotrauką gaunama apie 0,007 mSV apšvitos, kas yra apie trečdalį krūtinės RO.

Dažnas net nepagalvoja, kad skrendant lėktuvu taip pat susiduriame su radiacija, nes kuo aukščiau esame, tuo didesnė apšvitos dozė gaunama iš kosmoso, tačiau tai neturėtų gąsdinti. Viena valanda ore yra apie 0,003 mSV (tai yra apie 8 kartus daugiau nei būnant ant žemės), todėl viena krūtinės RO yra tas pats, kas 7 valandos lėktuve skrendant įprastame aukštyje. Mamos kartais baiminasi dėl apšvitos skrydžio metu vaikams, tačiau man kaip gydytojui daug grėsmingiau skamba būti su daugiau nei 100 žmonių uždaroje patalpoje keletą valandų, nes infekcijų rizika daug didesnė.

Daugumai pacientų traumpunke atlieku vienos ar kitos kūno vietos Rentgeno nuotrauką, tačiau esant sunkioms būklėms, esant tikslesnio tyrimo būtinybei yra atliekamas kompiuterinės tomografijos tyrimas. Tai yra daug jautresnis ir specifiškesnis metodas, suteikiantis radiologams ir klinicistams daugiau informacijos, todėl galima objektyviai atmesti ar tiksliau įvertinti pakitimus ir diagnozuoti ligas. Pavyzdžiui, Galvos KT gali būti atliekama esant smegenų sukrėtimo simptomams ir sunkiai būklei, tai yra apie 2 mSV apšvitos, kai viso kūno KT - apie penkis kartus daugiau - 10 mSv.

Na ir pabaigai apie patį Černobylį, nes po serialo daug kas prisimena tiek tragediją, tiek pačią radiacijos žalą organizmams. Likvidatoriai, kurie dirbo iškart po tragedijos, vidutiniškai gavo nuo 8000 iki 16000 mSv apšvitos, tačiau savo palyginime įtraukiau tuos likvidatorius, kurie dirbo tragedijos vietoje nuo 1987 iki 1990 metų. Vidutiniškai vienas likvidatorius dirbdamas gavo 120 mSv radiacijos dozę, kas yra apie 6000 krūtinės RO nuotraukų arba 35 metai natūralios spinduliuotės gyvenant Lietuvoje. Tai velniškai didžiulės apšvitos dozės, o kur dar radiacija, kurią gavo milijonai žmonių Rytų Europoje, todėl ir dabar šiame regione stebimas didesnis vėžinių susirgimų dažnis.

Bandžiau apie apšvitą parašyti trumpai ir paprastai. Aišku būtų galima išsiplėsti, papasakoti apie radiologinius tyrimus, jų specifiką, skirtumus ar svarbą, tačiau tai paliksiu radiologams ir pasakysiu paprastai: sveikata yra svarbiausia ir nauda visuomet turi pateisinti galimą žalą. Galų gale Rentgeno spinduliai yra didžiulė pergalė medicinoje ir belieka džiaugtis kad turime tokių metodų, kurie leidžia tiksliai atvaizduoti žmogaus kūno dalis ir sutaupo begalę laiko ieškant diagnozės. Radiacija ar tiesiog apšvita lydi mus kasdien, tai neišvengiama ir daugeliu atvejų nėra kenksminga. Daug baisiau skamba Astravo atominė elektrinė Vilniaus pašonėje, tačiau šiandien ne apie tai…

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)