Kas svarbiau, patogumas ar grožis?

Anot T. Sveikatos, renkant batus vaikams negalima išskirti vieno pagrindinio kriterijaus, svarbu, kad jie būtų ir patogūs, ir gražūs. Gydytojui pritaria ir „Crocs“ atstovė Baltijos šalyse Ieva Turlaitė: „Klientams svarbūs abu aspektai. Renkantis patogius batus pirkėjai nemažai dėmesio skiria ir batų išvaizdai – derina avalynę prie aprangos, ieško išskirtinumo, spalvų.“

Į ką būtina atkreipti dėmesį renkant avalynę vaikams?

Visuomenėje yra paplitusi nuomonė, kad batai gali daryti įtaką pėdos skliauto formavimuisi. Todėl tėvai, norėdami, kad jų mažylių pėdutės būtų sveikos, neretai ieško būtent ortopedinių batų. Gydytojo teigimu, pėdos vystymasis nesusijęs su tuo, kokius batus vaikas avi, juk anksčiau tokių „teisingų“ batų nebuvo, o pėdos vis tiek susiformuodavo taisyklingai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad batai negali pagydyti pėdos ar suformuoti jos skliauto, todėl svarbiausia, kad batai būtų patogūs, lankstūs, lengvi ir nevaržantys judesių. Batų padas turėtų būti minkštas, dar geriau jeigu jis amortizuojasi – prisitaiko prie vaiko pėdos. Taip pat svarbu, kad batų užkulnė būtų kiek kietesnė, o pirštų ir pėdos dalis – minkšta.

Kaip parinkti tinkamą dydį?

Medikas pastebi, kad norėdami sutaupyti, tėvai dažnai stengiasi pirkti didesnius batus, kad šie vaiko kojai tiktų ilgiau, arba perleidžia mažiesiems vyresnių brolių ar sesių išaugtą avalynę. Per dideli batai tvirtai nesilaiko ant kojos, smukčioja ir trukdo vaikui laisvai judėti. Perleisti vyresnėlių batus mažiesiems gydytojas taip pat nerekomenduoja, nes avėtas batas jau būna prisitaikęs prie vyresnio vaiko kojos ir gali daryti įtaką besiformuojančiai mažylio pėdai.

Perleisti vyresnėlių batus mažiesiems gydytojas taip pat nerekomenduoja, nes avėtas batas jau būna prisitaikęs prie vyresnio vaiko kojos

Standartiniai avalynės dydžiai nebūtinai atitiks jūsų vaiko pėdos dydį ir formą, todėl einant pirkti batų į parduotuvę rekomenduojama kartu vestis ir vaiką. Ortopedas rudens ir žiemos sezonui pataria vaikams pirkti puse dydžio didesnius batus, taip būsite tikri, kad batukai nespaus, pėdai bus patogu, vaikas nevaržomai judės ir turės galimybę užsimauti storesnę kojinę.

Kadangi mažylių pėda auga labai sparčiai, svarbu nuolat tikrinti, ar avalynė nėra per ankšta. 1-3 metų vaikų pėda per metus gali išaugti 2-3 dydžiais (1 dydis – 6,6 mm), todėl patariama pėdą matuoti kas 2-3 mėnesius ir pritaikyti tinkamą batų dydį. Paprasčiausias būdas ją išmatuoti: paimti popieriaus lapą, ant jo pastatyti vaiką basomis, pažymėti pirštų ir kulno pabaigos taškus ir išmatuoti ilgį nuo vieno taško iki kito.

Batukai turi būti patogūs ne tik vaikui, bet ir tėvams

I. Turlaitė pastebi tendenciją, kad yra ir praktinių aspektų, kurie svarbūs tėvams renkant vaikišką avalynę. Vienas tokių – lengva priežiūra. Taip pat svarbu, kad batai būtų patogiai apsiaunami ir vaikas galėtų lengvai bei greitai juos apsiauti pats.

Tiek medikas, tiek I. Turlaitė sutinka, jog svarbiausia, kad batai patiktų pačiam vaikui. Todėl renkant avalynę savo mažyliams atsižvelkite ne tik į jų išvaizdą, patogumą ar medikų rekomendacijas, bet atkreipkite dėmesį ir į tai, ar jūsų vaikas gerai jaučiasi su šiuo apavu. Vaikystės malonumais džiaugtis daug smagiau su gražiais ir patogiais batais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)