Šį kartą kalbėsiu apie įgimtas išvaržas, kurios pasireiškia iškart po gimimo ar kiek vėliau. Pirmiausia, išvarža – tai žarnų, taukinės arba kiaušidės prasiveržimas per defektus į poodį taip sudarant iškilimą/guzą, kurio neturėtų būti. Aptarsiu kirkšnies, bambos ir baltosios linijos išvaržas.

Kirkšnies išvarža

Vaikų amžiuje dažniausia – kirkšnies išvarža, kurios tris kartus dažnesnės berniukams ir neišnešiotukams. Kirkšnies išvaržos atsiranda, kai išlieka jungtis tarp pilvo ir kirkšnies ir į defektą patenka žarna ar kiaušidė. 90 proc. visų kirkšnies išvaržų yra vienoje pusėje, dažniausiai dešinėje.

Kirkšnies išvarža pasireiškia atsiradus iškilimui kirkšnies srityje ir diagnozuoti galima pagal tėvų pasakojimą arba matant, čiuopiant išvaržą. Pamačius iškilimą kirkšnies srityje, kuris atsiranda vaikui kosint ar verkiant, o dingsta atsigulus ar švelniai paspaudus, kreipkitės į šeimos gydytoją, kuris paskirs planinę vaikų chirurgo konsultaciją. Jei stebite iškilimą mergaitei nesistenkite stipriai jo spausti, nes išvaržos maiše gali būti kiaušidė, kurios negalima traumuoti dėl galimo vaisingumo sumažėjimo ateityje.

Išvaržos įstrigimo dažnis – 14-31 proc. apie 85 proc. strigimų kūdikiams iki vienerių metų, todėl rekomenduojama operuoti planine tvarka iškart po diagnozės nustatymo. Jeigu guzas kirkšnyje nedingsta, tapo skausmingas, paraudo, o vaikas pradėjo vemti, tapo neramus – keliaukite į vaikų priėmimo-skubios pagalbos skyrių, nes reikalinga skubi vaikų chirurgo konsultacija dėl galimo išvaržos įstrigimo. Diagnozavus įstrigusią išvaržą ją reikia skubiai gydyti, vaikas negali gerti ar valgyti, kol yra galimybė, kad reikės skubiai operuoti.

Vaikas verkia

Operuojama atvirai arba minimaliai invazyviai – laparoskopiškai ir būdas yra parenkamas individualiai, priklausomai nuo paciento amžiaus, svorio, ar išvarža vienpusė ar abipusė bei kitų aplinkybių.

Pooperacinis periodas – dauguma vaikų po operacijos nepatiria jokių komplikacijų. Gali pasitaikyti kapšelio patinimas, hematomos ir vandenė, kurios sekamos ir dažniausiai susitvarko savaime. Retai pasitaiko žarnų nepraeinamumas, sėklidės ar kiaušidės kraujotakos sutrikimai dėl įstrigimo išvaržos maiše. Pooperacinės infekcijos pasireiškia mažiau nei 1 proc. atvejų. Pakartotinės kirkšnies išvaržos galimybė toje pačioje vietoje po operacijos būna iki 6 proc. pacientų.

Bambos išvarža

Tai bambos žiedo defektas, pro kurį gali prasiveržti taukinė ar plonosios žarnos. Bambos išvarža pasireiškia 10-25 proc. naujagimių ir dažniau mergaitėms bei mažo gimimo svorio naujagimiams. Bambos išvarža pasireiškia minkštu iškilimu/guzu bambos srityje, kuris gali atsirasti ar padidėti vaikui verkiant, kosint, juokiantis ar stanginantis. Dažniausiai bambos išvaržos yra neskausmingos ir be simptomų, tėvai tiesiog pastebi kiek kitokią, išsipūtusią bambą nei įprastai ir kreipiasi į medikus.

Dauguma bambos išvaržų išnyksta per pirmuosius 1-2 metus, kai vaikams aktyviau judant, vaikštant sustiprėja pilvo raumenys ir defektas bamboje užsidaro. Chirurginio gydymo reikalauja išvaržos, kurios yra didesnės nei 2 cm skersmens arba neišnyksta iki 4 metų amžiaus. Mitas, kad išvaržoms padeda pleistrai ar priklijuotos monetos, nes tai ne tik nesumažina išvaržos, o tik gali sukelti odos infekcijas ir yra nerekomenduojami.

Planinė vaikų chirurgo konsultacija rekomenduojama 3-4 metų vaikams, kuriems išlieka bambos išvarža. Skubiai kreiptis į vaikų chirurgą rekomenduojama kai išvarža yra skausminga, nepavyksta išvaržos turinio grąžinti į pilvo ertmę, bambos srityje atsiranda paraudimas, tinimas.

Vaikų išvaržos

Operacijos metu užsiuvamas defektas ir esant reikalui pašalinamas odos perteklius, suformuojama nauja bamba. Komplikacijos po operacijos yra retos, o recidyvai pasitaiko iki 2 proc. pacientų.

Baltosios linijos/supraumbilikalinė išvarža

Tai viduriniosios pilvo linijos defektas, kai dėl įgimtų priežasčių ar dėl įgytų įplyšimų dėl padidėjusio spaudimo pilve į poodį prasiveržia riebalai. Baltosios linijos išvaržos susidaro vidurinėje linijoje tarp bambos ir krūtinkaulio dėl plonos ir plačios aponeurozės.

Baltosios linijos išvarža dažniausiai yra neskausminga, asimptominė ir tėvai pastebi iškilimą virš bambos vaikui verkiant, kosint, juokiantis ar stanginantis. Atsigulus dažniausiai defekto nesimato. Baltosios linijos išvaržos įstrigimas yra itin retas reiškinys, bet neretai pacientai skundžiasi praeinančiu skausmu išvaržos vietoje.

Skirtingai nei bambos išvaržos, baltosios linijos išvaržos nesugyja, vaikui augant yra linkusios didėti, todėl rekomenduojama operuoti planine tvarka po diagnozės nustatymo. Pastebėjus iškilimą rekomenduojama kreiptis į vaikų chirurgą planinei konsultacijai.

Operacijos metu defektas užsiuvamas, komplikacijos po operacijos retos, o recidyvai pasitaiko iki 1 proc. operuotų vaikų.

Apibendrinant:

• Vaikų amžiuje pasireiškiančios išvaržos: kirkšnies, bambos ir baltosios linijos;
• Dažniausia – kirkšnies išvarža;
• Planinė vaikų chirurgo konsultacija reikalinga pastebėjus iškilimą kirkšnies srityje, kuris dingsta paspaudus, pastebėjus iškilimą pilvo sienoje ar pastebėjus defektą bamboje, kuris išlieka iki 4 metų amžiaus;
• Skubi vaikų chirurgo konsultacija reikalinga išvaržai įstrigus: atsiradus skausmui paraudimui, patinimui aplink;
• Bambos išvaržos dauguma atvejų dingsta iki 3-4 metų amžiaus, kai kirkšnies ir baltosios linijos išvaržoms būtinas chirurginis gydymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)