– Dažna situacija, kai suplanuoji kelionę, atsakingai jai ruošiesi, o dieną prieš tai atsikeli ir „staigmena“ – vaikas karščiuoja, serga. Ką daryti?

– Labai dažnai vaikai prieš kelionę suserga ir apie tokią situaciją tenka išgirsti po kelis kartus per dieną. Kartais gal net geriau nesakyti vaikui apie būsimas atostogas, kad nejaustų įtampos ir nerimo. Kad ir kaip bebūtų, tėvai labai nori, kad gydytojai pasakytų: važiuokite, viskas bus gerai. Bet nė vienas gydytojas neprisiims tokios atsakomybės. Mes negalime nuspėti, kad vaikui nepasidarys blogiau. Reikia įvertinti, kiek tam vaikui yra blogai, paprašyti, kad būtų padaryti kraujo tyrimai. Kita bėda, su kuria dažnai susiduria svetur keliaujantys tautiečiai, kitokia medicinos sistema. Mes esame įpratę, kad iškart padaromas kraujo tyrimas, nustatoma ar ligą sukėlė bakterija, ar virusas. Užsienyje viskas yra kiek kitaip. Jei kai kuriose šalyse paprašysite padaryti CRB tyrimą, į jus keistai pasižiūrės. Dėl to būkite tam pasiruošę. O ar važiuoti, ar nevažiuoti, priklauso nuo vaiko būklės. Jei tai paprastas peršalimas, viršutinių kvėpavimo takų infekcija, skristi galima, nes net ir mes su sloga keliaujame. Bet jei vaikui rimtas plaučių uždegimas, bronchitas, inkstų uždegimas, jis vemia, viduriuoja ir yra rizika, kad jam pablogės ar apkrės kitus, be abejo, būtų geriau kelionę atidėti. Todėl visada patariu tėvams, perkant kelionę, paimti ir draudimą, kad galima būtų ją atšaukti.

Vaikų gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė / Dovilės Čižaitės-Jonikės nuotr.
Gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė
Ar važiuoti, ar nevažiuoti, priklauso nuo vaiko būklės. Jei tai paprastas peršalimas, viršutinių kvėpavimo takų infekcija, skristi galima, nes net ir mes su sloga keliaujame

– Ar pats skrydis gali pabloginti ir taip jau sergančio vaiko būklę?

– Be abejo. Slėgių skirtumas ir pati kelionė išvargina net ir sveiką suaugusįjį, įsivaizduokite, kaip jausis sergantis vaikas. Organizmo nuovargis, nauji iššūkiai, temperatūrų skirtumai, triukšmas vargina vaikus. Reikia pasirūpinti, kad jiems būtų kuo mažiau streso. Bėdų gali sukelti ir lėktuvo leidimasis. Krentant slėgiui, užgula ausis, o jei vaikui yra sloga, gali baigtis ausų uždegimu, stipriu ausų skausmu. Dar vienas dalykas – maistas. Jei vaikas serga ir taip neturi apetito, kitokio maisto jam tuo labiau nesinorės. O svetimose šalyse maistas gali gerokai skirtis

– Kokius vaistus rekomenduotumėte įsidėti?

– Pirmiausia turi būti paimti visi vaistai, jei vaikas serga kokia nors lėtine liga. Kiti svarbūs medikamentai – vaistai nuo temperatūros, jie taip pat yra ir nuo skausmo, ir slopinantys uždegimą. Jei skauda gerklę, galvą ar ausis, šitie vaistai tikrai tiks. Nekalbu apie pleistrus ir pirmosios pagalbos rinkinius, dezinfektantus. Taip pat reikėtų paimti vaistų nuo dažniausių ligų – slogos ir gerklės skausmo. Tai yra, jūros vandens, lašų į nosį, purškalo į gerklę ar čiulpiamų pastilių. Net jei vaikas nėra alergiškas, įsidėkite priešalerginių vaistų. Jie pagelbės jei įkąs nežinomas vabzdys ar pasireikš alerginės reakcijos. Kitos, dažnai vaikus kamuojančios, ligos – žarnyno infekcijos. Reikėtų pasirūpinti vaistais, kurie padėtų tokiais atvejais. Kartais išrašome antibiotikus, jei vaikas prieš kelionę susirgo. Patariame tėvams be reikalo jų neduoti, bet jei pablogėtų, kad turėtų. Tiesa, kiek teko išgirsti iš tėvų, tiek Egipte, tiek Turkijoje vaikui susirgus antibiotikus suleidžia ir kai reikia, ir kai nereikia. Matyt taip gydytojai apsidraudžia, kad turistų sveikata nepablogėtų

– Žarnyno infekcijos – viena dažniausiai pasitaikančių ligų kelionėių metu. Kaip jų išvengti?

– Žarnyno infekcija užsikrečiama kontaktiniu arba oro lašeliniu būdu. Dažniausiai tai nutinka dėl netinkamai paruošto maisto, higienos trūkumo. Vaikai dažnai viską bando paragauti, dažnai ir pirštai atsiranda prie veido ar burnos. . Norint išvengti infekcijų, reikėtų dažniau rankas dezinfekuoti, plauti ne tik vaikams, bet ir patiems tėvams. Nereikėtų pirkti gatvės maisto, labai gerai įvertinti tai, ką duodame vaikui. Jei maistas ilgai buvo ant saulės, geriau išmeskite. Ne kartą teko gydyti iš kurorto grįžusias šeimas, kurios sirgo žarnyno infekcinėmis ligomis.

Vaikas serga

– Kitas pavojus – kaitri saulė. Ką daryti, kad ji nesugadintų atostogų?

– Prie kaitros ir saulės reikia pratintis palaipsniui. Rytinė ir vakarinė saulė yra gerai. Bet, kai vaikas kaista prie +30 dienos metu, jau reikėtų susimąstyti. Kaip ir nuo peršalimo, taip ir nuo perkaitimo jis gali susirgti. Kad taip nenutiktų, reikėtų užtikrinti, kad vaikas pakankamai gertų vandens, nebūtų ant tiesioginių saulės spindulių, reikėtų ištepti kremu nuo saulės, kurių SPF ne mažiau nei 50. Kremą reikia rinktis tinkamą kūdikiams. Vakare, grįžus į viešbutį, jį patarčiau nuplauti – nelaikyti per naktį, nes gali sukelti įvairius odos uždegimusformas. Pakankamai dažnai tenka gydyti žaizdas ar odos alerginius uždegimus, atsiradusius dėl ilgoviešbučių apyrankių nešiojimo. Jei keliaujate į Europos Sąjungos šalis, reikėtų pasirūpinti Europos sveikatos draudimo kortele ir sau, ir vaikams. Tokiu atveju būtinoji pagalba bus suteikta nemokamai – t.y. valstybė padengs gydymą. Kortelės reikėtų, net jei turite kredito kortelę su draudimu. Jei turi draudimą, vis tiek pirmiau teks sumokėti už gydymą pačiam, o tik paskui prašyti pinigų iš draudimo bendrovės. O jei patekote į ligoninę, kai kur gali tekti sumokėti ir ne vieną tūkstantį eurų.

– Rekomenduotumėte papildomai skiepyti vaikus, prieš keliaujant į tolimus kraštus?

– Taip, yra rekomendacijos, kurias galima rasti Užkrečiamų ligų ir AIDS centro tinklalapyje, į kokias šalis važiuojant, kokie skiepai rekomenduojami. Žaisti su tuo nesiūlyčiau, nes ligos yra nelengvos.

– Šiandien tėvai keliauja ir su kūdikiais, ir su ūgtelėjusiais vaikais. Jūs, kaip gydytoja, ką patartumėte: nuo kokio amžiaus mažylius imti į tolimesnes keliones, o iki kada rinktis savą kraštą?

– Tokių rekomendacijų nedrįstame net sakyti. Jei anksčiau sakydavome, kad su mažamečiais vaikais geriau nekeliauti, dabar keliauja ir su naujagimiais. Viskas turi būti protingai pamatuota. Be abejo, su kelių mėnesių naujagimiu geriau nekeliauti. Jis yra labai trapus ir per valandą jam gali pablogėti, jei negaus medicininės pagalbos. Bet daug kas priklauso nuo tėvų sąmoningumo. Jei tėvai užtikrina vaikų saugumą, tinkamą mitybą, tikrai nieko baisaus neatsitiks. Bet jei tėvai nepratę keliauti ir, gimus kūdikiui, staiga pirmąjį mėnesį išsiruošia tolimų atostogų, nežinau, ar tai gera idėja. Prieš keliaujant, reikėtų gerai viską susiplanuoti, apsvarstyti, kokį viešbutį rinktis, kokia jo lokacija turėtų būti. Pasitarkite su kelionių agentūra, o jei vis tik vaikas susirgo prieš kelionę, būtinai pasitarkite su gydytoju.