Kūdikis nėra sumažintas suaugusysis

35-erius metus pediatre dirbanti D.Vaičiūnienė pabrėžė, kad susilaukus vaikų svarbu ne tik jais džiaugtis, bet ir tinkamai pasirūpinti. Būtent tokio rūpesčio ji pasigenda ir dėl to tenka susidurti su liūdnomis pasekmėmis. „Rūpesčio vaikais maža. Prieš 30 metų į ligoninę per parą atvykdavo apie 20 kūdikių ir jau atrodydavo daug. Dabar per gripo epidemiją atvyksta 100 ir niekas tuo jau nesistebi. O juk gyventojų nepadaugėjo. Kodėl taip yra?“ – klausė medikė. Anot jos, priežasčių ne viena. Daugelis tėvų, užuot kreipęsi į polikliniką, vaikui sunegalavus, iškart važiuoja į ligoninę, dėl ko ten susidaro spūstys ir eilės. „Mano manymu, kūdikius ir vaikus iki trejų metų turėtų konsultuoti pediatrai, kurie mokėsi tos specialybės, išmano vaikų ligas. Kūdikis nėra sumažintas suaugęs. Jis turi tik jam būdingų ligų. Be to, jis nepasakys, kur jam skauda. Turi atspėti. Todėl pediatrų trūkumas, manau, viena iš priežasčių, kodėl ligoninės perpildytos“, – dėstė gydytoja. Dar viena priežastis – greitosios pagalbos funkcija. „Mes esame nepatenkinti jų tarnyba, nes dabar jie atlieka taksi funkciją. Vaikas net nėra apžiūrimas, tiesiog iškart vežamas į ligoninę. Nenuostabu, kad mus vadina pragaro ambulatorija“, – sakė D.Vaičiūnienė.

Daiva Vaičiūnienė

Pasak jos, tėvai turėtų būti pradėti ruošti tėvystei dar mokykloje. „Jau tada būsimoms mamoms ir tėčiams reikėtų pradėti aiškinti apie vakcinacijos naudą, apie vaikų auginimą, auklėjimą, maitinimą. Nes šiandien turime liūdnų pavyzdžių, tarkime, tymai. Skiepijimo apimtys krito 95 proc. Nebuvo laiku sureaguota. Ir jei šiandien tymų protrūkis aprimo, pavojus tyko dėl difterijos, kokliušo, stabligės ir poliomielito. Gerai, kad vakcinacija jau juda į priekį, bet medikai nebuvo apmokyti atpažinti tymų. Toliau reikia kalbėti. Buvo atvažiavę medikai iš Ukrainos. Jie jau turi poliomielitą, stabligę“, – tvirtino medikė.

Ji pabrėžė, kad ir kitos ligos, kurios daugeliui atrodo nepavojingos, kūdikiams gali sukelti rimtų pasekmių. „Jei vyresnysis vaikas parsineša vėjaraupius, kūdikis jais gali susirgti pakankamai sunkiai. Kasmet turime nemažai mažylių, atsiduriančių ligoninėje būtent dėl vėjaraupių. Matome tas komplikacijas. Nors dabar skiepai nuo vėjaraupių yra mokami, siūlyčiau juos padaryti prieinamus visiems. Jau nekalbu apie meningokoką. Pagal sergamumą pirmaujame Europoje“, – teigė gydytoja.

Nevalia numoti ranka

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovas A.Germanavičius atkreipė dėmesį į kitą problemą – pogimdyvinę moterų depresiją. Anot jo, tai yra milžiniška problema, kuri paliečia ne tik motiną, bet ir kūdikį, ir visą šeimą. „Moksliniai tyrimai įrodo, kad daugelis moterų dėl to nesikreipia į medikus. Tik apie 50 proc. ieško profesionalios pagalbos“, – sakė medikas.

Prof. dr. Arūnas Germanavičius

Tokia situacija išprovokuoja kitą problemą – kai pogimdyvinė depresija yra užleidžiama ir tęsiasi kelis metus, pažeidžia pačio vaiko vystymąsi. „Tokiais atvejais dažnai tenka spręsti, ar vaikui augti tokioje aplinkoje yra saugu. Jei ne ir kūdikis laikinai paimamas, mama patiria dar didesnę traumą“, - pasakojo specialistas. Anot jo, apie 15 proc. moterų patiria pogimdyvinės depresijos sutrikimus, apie 5 proc. tie sutrikimai yra pakankamai sunkūs. „Reikia kalbėti apie tai, kaip susieti sveikatos priežiūros specialistus su šia problema“, – savo pranešimo pabaigoje ragino A.Germanavičius.