Vaikai iki penkių metų dažniausiai apsipliko karštais skysčiais

Nudegimai nėra sezoniški ir kone kasdien tenka juos gydyti. Per metus priėmimo-skubios pagalbos skyriuje Vilniuje apsilanko daugiau nei 500 vaikų su įvairiais nudegimais, iš kurių penktadalį tenka hospitalizuoti tolimesniam gydymui ligoninėje. Kiekvienai amžiaus grupei būdingi tam tikri nudegimai. Įvairūs nudegimų centrai aprašo, kad mirtingumas po nudegimų vaikų amžiuje yra mažiau nei 2 proc., todėl galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje miršta tik apie 0,2 proc. nudegusių vaikų ir tai yra vienas geriausių rodiklių pasaulyje. JAV tai yra penktoji pagal dažnumą mirtį namuose sukelianti priežastis tarp visų gyventojų. Vaikų iki penkerių metų amžiaus oda yra penkis kartus plonesnė nei suaugusiųjų, todėl tai, kas suaugusiems atrodo niekis: pravėsusi kava, senokai išjungta kaitlentė ar ilgesnis laikas saulėje, gali tapti nudegimo priežastimi vaikui.

Maži vaikai iki 5 metų dažniausiai (60-80 proc.) apsipliko karštais skysčiais, kai pagriebia nesaugiai padėtus puodelius su kava/arbata

Maži vaikai iki 5 metų dažniausiai (60-80 proc.) apsipliko karštais skysčiais, kai pagriebia nesaugiai padėtus puodelius su kava/arbata. Tokio amžiaus vaikai stengiasi pažinti pasaulį ir nepaisant tėvų pasakymų, kad negalima bei nesuprasdami galimo pavojaus paima puodelius, nutempia staltieses, griebia keptuves ar verdančius puodus. Vyresni vaikai pradeda pažinti degtukus, todėl dažniau (56 proc.) apsipliko liepsna, taip pat linkę nudegti palietę karštus daiktus, o štai nudegimai fejerverkais ir petardomis yra sezoniški, kai nudega rankas, veidą dėl neapdairaus naudojimo. Dažniausiai nuo fejerverkų nukenčia vyresnio amžiaus berniukai. Pastaruoju metu padaugėjo cheminių nudegimų šarmais. Dažniausiai nudegama chemikalu naudojamu vandentiekio vamzdžių kamščių valymui. Šiais metais turėjome 2 m. amžiaus vaiką su 3 laipsnio pėdos nudegimu.

Vaikai

Nudegimus skirstome pagal nudegimo gylį ir plotą. Svarbi ir nudegimo vieta, ypač svarbios kūno kritinės zonos: veido, kaklo, plaštakų, tarpvietės, padų sritys. Po jų gilių nudegimų lieka randinės deformacijos, sukeliančios funkcinius sutrikimus (kontraktūras) ir kosmetinius defektus. Pirmoji pagalba ir gydymo taktika priklauso ir nuo nudegimo pobūdžio, pagal tai nudegimai gali būti terminiai (karšti skysčiai, liepsna, garai, karšti paviršiai), cheminiai (kalio permanganatas, druskos, įvairios rūgštys ir šarmai), elektros trauma (trenkus žaibui ar dėl elektros srovės), radiaciniai (jonizuojanti spinduliuotė).

Pirmoji pagalba nudegus

Nudegimo atveju svarbi kiekviena sekundė ir tinkamai suteikta pirmoji pagalba gali sumažinti nudegimą, o, deja, padarytos klaidos būklę pabloginti.

Pirmiausia reikia pašalinti žalojantį faktorių: patraukti vaiką nuo nudegimo židinio, nutraukti elektros tėkmę ar pašalinti chemikalus. Esant terminiam nudegimui būtina šaldyti pažeistą vietą 10-15 minučių (kūdikiui 5 min.) namų temperatūros ar vėsiu vandeniu (neturi būti šaltesnis nei 8 laipsniai). Negalima dėti ledo ar pilti labai šalto vandens, nes tai gali padidinti skausmą ir papildomai pažeisti audinius.

Atšaldžius reikia pašalinti rūbus, žiedus ar auskarus, pažeistą vietą pridengti drėgnu švariu rankšluosčiu ar tvarsčiu ir jeigu atsirado pūslių, nudegimas labai skausmingas ar pažeistos kritinės vietos, kurias minėjau aukščiau – vežti į ligoninę. Nudegimai būna skausmingi, todėl nuskausminkite, geriausia įdėti Paracetamolio žvakutę ar palaukti GMP, kuri suleis vaistų nuo skausmo, nes esant didesniam nudegimui būtinas pakenktų audinių pašalinimas bendroje nejautroje ir narkozės atlikimui reikia, kad praeitų bent 4-5 valandos po paskutinio gėrimo ir valgymo.

Tinkamai suteikta pirmoji pagalba gali sumažinti nudegimą vienu laipsniu, o padarytos klaidos, kaip tik padidinti nudegimą. Griežtai draudžiama pažeistą vietą tepti riebalais, aliejais, kiaušinio baltymais ar įvairiais kremais, nes tuomet susidaro šilumai nelaidi plėvelė, kuri neleidžia šilumai išgaruoti į aplinką, tuomet ji skverbiasi gilyn į odą ir gilesnius audinius dar labiau juos pakenkdama. Taip pat negalima dėti nešvarių tvarsčių ar drabužių, barstyti druskos, nes tai sukelia skausmą ir gali sukelti žaizdos infekciją.

Esant elektros traumai būtina apnuoginti pažeistą vietą, uždengti steriliais tvarsčiais, nuskausminti ir kviesti GMP arba vežti į ligonine. Jei vaikas perkando laidą, kuriuo teka elektra, nedelsiant vežkite į ligoninę, kad būtų įvertinta vaiko būklė, nes tai gali sukelti kraujavimą ir įvairius pažeidimus.

Cheminių nudegimų atvejais, kurie būna apie 4 proc. visų nudegimų vaikų amžiuje, būtina pašalinti drabužius ir žalojančias chemines medžiagas: nusausinti, jei tai skysčiai, nuvalyti, jei tai milteliai, kristalai ar granulės. Po to pažeistą vietą plauti po tekančiu vandeniu kol atvyks greitoji pagalba. Vandens turėtų būti daug ir maždaug kambario temperatūros, tačiau pilamas nedideliu slėgiu, nes stipri vandens srovė gali dar labiau pažeisti nudegusį plotą. Pasikartosiu, kad nurijus žalojančių medžiagų, įvairių cheminių ploviklių ar rūgščių negalima vaiko vimdyti, plauti skrandžio ir būtina vežti į ligoninę stebėjimui bei tolimesniam gydymui.

Nėra specifinio gydymo nudegimams nuo saulės, šalti kompresai, pakelta galūnių padėtis ir nuskausminamieji padeda sumažinti skausmą ir dažniausiai simptomai dingsta per keletą dienų savaime

Pasitaiko burnos nudegimų karštu maistu, karštais gėrimais ar karštais mikrobangų krosnelėje šildytais pieno mišinukais kūdikiams ir pirmoji pagalba išlieka panaši – būtina šaldyti pažeistą vietą vandeniu ir jeigu pažeidimas gilesnis arba galimai pažeista ne tik burna, bet ir kvėpavimo takai ar stemplė, būtina vežti į ligoninę nuodugniam ištyrimui.

Būtina paminėti ir nudegimus saulėje, kai atostogaujant vaikai per ilgai būna ant saulės. Nėra specifinio gydymo nudegimams nuo saulės, šalti kompresai, pakelta galūnių padėtis ir nuskausminamieji padeda sumažinti skausmą ir dažniausiai simptomai dingsta per keletą dienų savaime. Esant didesniam, kritinių kūno zonų, kūdikių nudegimams būtina vežti į ligoninę įvertinimui ir specialisto konsultacijai.

Kaip to išvengti?

Matant nudegusius vaikus liūdniausia, kad to buvo galima išvengti. Užtenka minutei nusisukti ar palikti trumpam vaiką be priežiūros ir gali atsitikti nelaimė, kurią atsiminsite visą gyvenimą. Nudegimus vaikai dažniausiai patiria buityje, o pavojingiausia vieta vaikams namuose yra virtuvė.
Atkreipkite dėmesį, kad norint išvengti nudegimų, būtina:

– Mokyti vaikus, kad negalima eiti arčiau viryklės, keptuvių ar karščio šaltinių, paaiškinti, kad negalima žaisti su ugnimi, artintis prie elektros laidų ar pastočių;

– Esant mažiems vaikams nedėti staltiesių ant stalų, nes vaikai gali nutempti jas ir apsipilti karštu gėrimu ar sriuba;

– Nedėti karštų gėrimų jiems pasiekiamose vietose, nes vaikai gali pasiekti daug daugiau nei jums atrodo;

– Nesėdėti su vaiku ant kelių prie stalo, kai geriate karštą kavą ar arbatą, valgote sriubą;

– Geriausia naudoti indukcines kaitlentes arba maistą ruošti tolimesnėse vietose, indų rankenas nusukti į šoną;

– Prieš maudant vaiką ar duodant mišinuką visada patikrinti temperatūrą, ar ji tinkama vaikui;

– Neatvėsusius buities prietaisus, tokius kaip lygintuvas, lituoklis, padėti vaikams nepasiekiamoje vietoje;

Vaikai

– Neleisti vaikui žaisti su degtukais, žiebtuvėliais, sprogiais daiktais ir neleisti vaiko arti liepsnos ar laužo;

– Inhaliacijoms nenaudoti karšto vandens ar garų;

– Įrengti vaikui nepasiekiamus elektros lizdus bei laidus;

– Namų apyvokos chemines medžiagas laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Laimei dėl medicinos pažangos ir gydytojų turinčių daug patirties Lietuvoje išgyvena vaikai apdegę per 60-70 proc. kūno ploto. Vaikų chirurgas Dainius Geležauskas prisimena atvejų, kaip iš mirties gniaužtų pavyko ištraukti mažuosius pacientus, kurie buvo apdegę 68-72 proc. kūno ir anot gydytojo: „Šiuo metu kai kurie jų jau yra sulaukę pilnametystės ir gyvena visavertį gyvenimą“.

Visgi gydytojas pabrėžia, kad didžiosios dalies, o gal net ir visų vaikų iki penkerių metų nudegimų būtų galima išvengti, jei tėvai užtikrintų saugią aplinką ir neprarastų budrumo. Sunkių nudegimų gydymas yra ilgas procesas, reikalaujantis daug išteklių, mėnesių ligoninėje ir daugybės operacijų, o randai lieka visam gyvenimui. Blogiausia yra, kai aplinkiniai esantys šalia tokiais atvejais imasi netinkamų priemonių ar nežino, ką daryti, ir tai pablogina vaikų būklę bei prailgina dienas ligoninėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)