Ar iš tiesų skauda pilvą?

Turiu ir aš savo istoriją. Tuo metu dar dirbau vaikų ligoninės priėmimo skyriuje. Kadangi buvau ką tik baigusi studijas, priklausė budėti Naujųjų metų naktį. Iki vidurnakčio buvo palyginti nedaug pacientų. Tačiau praėjus 5 minutėms po Naujųjų sutikimo atlėkė greitoji su 8 metų mergaite ir jos mama. Priežastis – pilvo skausmas. Trunkantis jau 2 savaites. Pasirodo tiek laiko mergaitė nesituštino. Mergaitei buvo išvalytas žarnynas klizmos pagalba ir ji paleista namo.

Tikriausiai mes visi esame jautę stipresnį ar lengvesnį pilvo skausmą. Vargu ar mums jį staiga suskaudus, visada lekiame į ligoninę. Dar kiek palaukiame, pagalvojame – gal maistas netiko, gal persivalgėme. Atsigulame, susiriečiame, palaukiame. Ir skausmas praeina. Viena tabletė nuo skausmo irgi kartais padeda. Žinoma, jei skausmas itin intensyvus, tikrai niekas neturėtų bambėti, kodėl nulekiame į ligoninės priėmimo skyrių.

Gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė
Jei mažylis pasiskundė pilvo skausmu ir nubėgo žaisti, vargu ar reikia greitai jį aprengti ir lėkti į ligoninę. Galima pastebėti kelias dienas

Kažkodėl vaikų pilvo skausmai daugelio laikomi visiškai kitokie nei suaugusiųjų. Vienus tėvus pilvo skausmas baisiausiai gąsdina, kiti gi net ir mėnesį vaikui skundžiantis nedideliu pilvo skausmu, nekreipia dėmesio. Dar kai rinkausi vaikų ligų gydytojos specializaciją, mane gąsdino, kad pediatro darbas labai sunkus. Vaikai neva visada rodo, kad skauda pilvą, nors iš tiesų – pvz. ausį. Gajus mitas, kad jei vaikui skaudės, jis nepasakys. Taip, gana dažnai, paklaustas kur skauda, vaikas nurodo pilvelį. Taip yra dėl nesubrendusios mažylio nervų sistemos. Bet tikrai nėra sunku nustatyti kur iš tiesų vaikui skauda.

Skirtingi pilvo skausmai

Pilvo skausmas gali būti ūmus – kuomet vaikas staiga pradeda verkti, susiriečia ir skundžiasi skausmu. Gali būti pasikartojantis – vaikas retkarčiais skundžiasi, kad jam paskauda pilvelį. Arba lėtinis, nuolatinis – paprastai skausmas tuomet būna nestiprus ir vaikai prisitaiko prie jo.

Be abejo, visus gąsdina staiga atsiradęs pilvo skausmas. Paskaičius internete, net pačiai baisu pasidaro, kiek daug rimtų ligų šis skausmas gali reikšti. To paties mus mokė ir studijuojant mediciną. Teorija plati, bet realybė visai kitokia. Retos ligos ir retos pilvo skausmo priežastys būtent ir reiškiasi retai. Bet baimė, kad ši liga pasireiškė mūsų vaikui, būna kiekvieną kartą.

Tad į ką gi reikia atkreipti dėmesį, kai vaikui pradeda skaudėti pilvą? Visų pirma – matykime patį vaiką, o ne savo baimes. Jei mažylis pasiskundė pilvo skausmu ir nubėgo žaisti, vargu ar reikia greitai jį aprengti ir lėkti į ligoninę. Galima pastebėti kelias dienas. Reikėtų vertinti, kada vaikui pradeda skaudėti pilvą – po valgio ar prieš valgį, atkreipti dėmesį į tai, kaip vaikas tuštinasi, ar pilvas išsipūtęs. Gana daug informacijos duoda vaiko liežuvis – jei jis sausas ir su apnašu, panašu, kad virškinimo veikla bus sutrikusi. Tuomet reikėtų atkreipti dėmesį į vaiko mitybą. Deja, aš, kaip vaikų gydytoja, negaliu išgydyti ligų, kurios vadinasi „jis darželyje (ar mokykloje) nieko nevalgo, nes neskanu“, „nenori valgyti pusryčių“ ar „mes visi vakare prisivalgome“.

Dažniausia pilvo skausmo priežastis – pokyčiai mityboje. Arba vaikas valgė jam neįprastą maistą, arba privalgė skanėstų tiek, kad jau virškinimo traktas nebesugeba tinkamai maisto suvirškinti ir įsisavinti. Ir tai nebus maisto netoleravimas. Maisto netoleravimo simptomai pasireiškia visuomet, kai į vaiko žarnyną patenka netoleruojama maistinė medžiaga. Vienkartinio „persivalgymo“ sukelti simptomai paprastai greitai praeina. Ilgiau užtrukusį pilvo skausmą gali sąlygoti ir skrandžio gleivinės uždegimas. Tuomet vaikui skaudės sritį virš bambos, bus pykinimas, vėmimas. Liga nepraeis per vieną dieną. O netinkama mityba ligą ragins vis sugrįžti.

Dažniausios priežastys

Dažnai į mane kreipiasi tėveliai dėl užsitęsusio vaiko kosulio. Bet apžiūros metu pastebiu, kad vaiko pilvas labai išsipūtęs, gausu dujų. Kai paklausiu tėvų, kada sutriko vaikui virškinimo veikla, jie nustemba, kad kažkas čia gali būti ne taip. „Jo pilvas nuo gimimo išpūstas“, – dažnai gaunu tokį atsakymą. Jei vaikui dažnai skauda pilvą, kaupiasi dujos ar bėga į tualetą tik pavalgęs, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokį maistą jis valgė. Labai dažnai taip reiškiasi laktozės netoleravimas. Diagnostika labai paprasta – neduokite vaikui 10 dienų jokių pieno produktų ir vertinkite ar pilvo simptomai išnyko. Jei taip, kaip ir viskas aišku. Galima pasitikrinimui pakartotinai duoti atsigerti pieno. Jei vėl pradėjo pilvą skaudėti, dėl laktozės netoleravimo nėra prasmės lėkti pas gydytoją.

Kita gana dažna priežastis – tai vidurių užkietėjimas. Apie šį sutrikimą reikės parašyti atskirą straipsnį. Bet tikrai siūlau stebėti, kaip ir kada vaikas tuštinasi. Kol vaikas mažas, tuštinasi į sauskelnes, vidurių užkietėjimą gana nesunku pastebėti. O kai vaikas tampa savarankišku, kyla bėdų. Pamirštame pasiteirauti vyresnio vaiko, o jam gėda prisipažinti. Pasiskundžia tik tada, kai situacija būna tikrai prasta.

Nevalia pamiršti ir infekcinių virškinimo trakto ligų, kurioms būdingas pilvo skausmas. Jos būna virusinės ir bakterinės kilmės. Gana dažnai vaikas pradeda verkti, kad skauda pilvelį ir po kurio laiko pradeda vemti ir/ar viduriuoti. Jei dar ir sukarščiuoja, diagnozė, kad tai yra infekcija, aiški. Belieka tik nustatyti ligos sukėlėją. Tiksliau, atlikti tyrimus ir išsiaiškinti, ar tai nėra bakterinė žarnyno infekcija. Virusų, sukeliančių tokias ligas, yra labai daug. Dažniausiai – rotavirusas, noravirusas ar kiti enterovirusai. Visų jų gydymas yra panašus – palaikyti tinkamą skysčių ir mikroelementų balansą, duoti vaistus nuo temperatūros ir laukti, kol virusas pats pasišalins iš organizmo.

Gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė
Būna tokių situacijų, kuomet vaikui sugrįžta pilvo skausmas po kelias dienas trukusio viduriavimo, vėmimo ar karščiavimo. Jį gali sąlygoti ketonų susikaupimas – t.y. skysčių trūkumas organizme

Būna tokių situacijų, kuomet vaikui sugrįžta pilvo skausmas po kelias dienas trukusio viduriavimo, vėmimo ar karščiavimo. Jį gali sąlygoti ketonų susikaupimas – t.y. skysčių trūkumas organizme. Todėl šiuos rodiklius reikėtų labai atidžiai stebėti. Paraginus vaiką gerti skysčių, pilvo skausmas pranyksta. Esant sunkesnei būklei, tenka lašinti skysčius į veną. Dažniausiai vaikas puikai gali išgerti reikiamą kiekį skysčių. Tik tam reikia didelės tėvelių kantrybės. Yra gana aiškios indikacijos, kada reikia lašinti skysčius į veną. Ir ten nėra tokios priežasties, kaip nenoras slaugyti ir girdyti vaiko.

O gal tai apendicitas?

Viena iš labiausiai gąsdinančių ligų, tai apendicitas. Tai pūlinga liga, kirmėlinės ataugos uždegimas. Dažniausiai prasideda nestipriu viso pilvo maudimu, paskui skausmas susitelkia skrandžio srityje, vėliau leidžiasi iki bambos ir tik paskui pereina į dešinio klubo sritį, kur ir yra kirmėlinė atauga. Į dešinį šoną skausmas susikoncentruoja maždaug po 5–10 valandų nuo pirmųjų skausmų pradžios.

Apendicitui būdingi nenutrūkstantys skausmai. Jei vaikui vieną dieną suskaudo pilvuką, paskui keletą dienų neskauda, ir vėl prasideda skausmai, dažniausiai tai ne apendicitas. Pirmomis valandomis apendicitas – labai sunkiai diagnozuojama liga. Jos nerodo kraujo tyrimas, negalima pamatyti nei rentgenu, nei echoskopu. Kartais gaila matyti vaiką, kuriam tikrai labai skauda pilvą, o tėvai neduoda vaistų nuo skausmo. Neva, jie užmaskuos rimtą ligą. Negi tikrai manote, kad rimta pūlinga liga arba kita chirurginė patologija išnyks nuo vienos tabletės? Neišnyks, bet užtat vaikas bent kiek pasiilsės nuo skausmo.

Šiame straipsnyje neminiu tikrai rimtų ligų, kurių vienas iš simptomų yra stiprus pilvo skausmas. Jei liga sunki, tikrai be gydytojų pagalbos neišsiversite. Įtemptas pilvas, vėmimas, sutrikęs tuštinimasis, karščiavimas ir sunki vaiko būklė nei vienam sveikatos priežiūros specialistui neleis abejoti dėl neatidėliotinos pagalbos jūsų vaikui.

Ir pabaigai, dar viena tikrai dažna skausmo priežastis – tai dėmesio trūkumas. Juk vaikai daugiausiai dėmesio gauna tuomet, kai serga, o ne tada, kai jaučiasi sveiki ir vieni sau linksmai žaidžia. Kai vaikutis pasijunta vienišas, kai jam reikia mamos ar tėčio šilumos, neretai pilvelio skausmas ateina į pagalbą. Tad jei nestiprūs pilvo skausmai kartojasi vis dažniau, atkreipkite dėmesį ar tikrai daug dėmesio skiriate savo vaikams. Kartu praleistas laikas, linksmi žaidimai gamtoje ir smagūs pokalbiai tikrai nuvys skausmą kuo toliau. Na, nebent pilvą pradės skaudėti nuo juoko.