Meningokokinė B tipo infekcija yra klastinga ir pavojinga liga. Ankstyvuosius ligos simptomus sunku atpažinti, o progresuoja ji labai greitai – prasidėjusi karščiavimu per 24 valandas gali baigtis mirtimi. Išgyvenusiems pacientams 1 iš 5 atvejų išsivysto fizinė ar protinė negalia visam gyvenimui.

Lietuvoje sergamumo padėtis – išskirtinė

Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal sergamumą B tipo meningokokine infekcija – kasmet šia liga užsikrečia apie 80 žmonių, o kas 10 užsikrėtęs miršta. Pagal įvairių šalių stebėsenos duomenis, kūdikiams ir vaikams iki 5 metų amžiaus yra didžiausia rizika susirgti meningokokine B tipo infekcija, o antroje rizikos grupėje yra paaugliai ir jauni suaugę. Praėjusiais metais Lietuvoje meningokokinė infekcija pasiglemžė 4 vaikų gyvybes, užpernai – 5 vaikų. Dėl tokios sergamumo padėties Lietuvoje skiepai nuo meningokokinės B tipo infekcijos nuo praėjusių metų liepos įtraukti į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių – valstybės lėšomis skiepijami 2018 m. gegužės 2 d. ir vėliau gimę vaikai.

Medikai sutaria, kad skiepai yra vienintelė patikima meningokokinės B tipo infekcijos prevencijos priemonė. Elena Šopytė, „Endemik“ šeimos gydytoja, pabrėžia, kad skiepai apsaugo nuo invazinės infekcijos formos, galinčios sukelti mirtį arba negalią. „Būna ir neinvazinių meningokokinės infekcijos formų, nuo kurių skiepas neapsaugo, bet jos nėra pavojingos gyvybei – gali sukelti paprasčiausią gerklės uždegimą“, – kalba gydytoja.

Šeimos gydytojų vaidmuo – didžiausias

„Spinter tyrimų“ atlikta tėvų apklausa parodė, kad 52 proc. tėvų apsispręsti paskiepyti vaikus nuo meningokokinės infekcijos padėjo informacija internete, aiškinamieji straipsniai apie ligą, taip pat šeimos gydytojo rekomendacija (46 proc.). Dešimtadalis vaikus paskiepijusių arba ketinančių skiepyti respondentų sprendimą priėmė dėl meningokokinės infekcijos atvejo artimoje aplinkoje.
Vis dėlto svarbiausias vaidmuo tenka šeimos gydytojams – priimdami galutinį sprendimą dauguma tėvų (70 proc.) labiausiai pasitiki šeimos gydytojo arba pediatro nuomone, apie trečdalis įsiklauso į kitų pažįstamų medikų rekomendacijas.

Skiepai

Baimė, kad pakenks – nepagrįsta

Dalis tėvų dvejoja skiepyti vaikus nuo meningokokinės B tipo infekcijos, nes dėl viešojoje erdvėje sklandančių mitų bijo, kad skiepai gali pakenkti vaikui.

„Suprantu tėvus, kurie bijo, nes neturi pakankamai informacijos. Visuomet rekomenduoju pasikalbėti su savo ar vaiko šeimos gydytoju – medicinos personalas tikrai šią vakciną žino ir yra susipažinę su jos nauda. Skiepas vaiko sveikatai pakenkti tikrai negali. Vakcina nebėra labai nauja, Jungtinėje Karalystėje skiepas į valstybės skiepijimų programą įtrauktas 2015 m., su vakcina atlikta daug saugumo tyrimų, ir ši tėvų baimė yra nepagrįsta“, – teigia šeimos gydytoja E.Šopytė.

Anot jos, kaip į bet kurį kitą vaistą ar vakciną, reakcija į vakciną nuo meningokokinės B tipo infekcijos gali pasireikšti – tai kelias paras trunkantis karščiavimas, vaiko irzlumas, dirglumas, skausmas injekcijos vietoje, injekcijos vietos patinimas, paraudimas. Tačiau nuo karščiavimo galima profilaktiškai skirti paracetamolio – tai neturės įtakos vakcinos apsaugos susidarymui, o vaikas ir tėvai nepatirs tokio streso.

Savo patirtimi pasidalino ir vaikų ligų gydytoja Evelina Andriukaitienė. Pasakoja, kad pasitaiko atvejų, kai pasireiškia tokie skiepų šalutiniai poveikiai kaip karščiavimas ar paraudimas injekcijos vietoje.

„Tačiau tėvai turėtų pasverti, kas iš tiesų baisiau – laikinas sukarščiavimas ar pavojus gyvybei. Atlikdama rezidentūrą esu susidūrusi su trimis meningokokinės infekcijos atvejais, vieno vaikelio gyvybės išgelbėti nepavyko, o dėl kitų vaikų gyvybės medikams teko stipriai kovoti. Liga tikrai labai pavojinga“, – patirtimi dalinasi E.Andriukaitienė.

Vaikų grūdinimas nuo invazinių ligos formų neapsaugos

„Spinter tyrimų“ apklausa rodo, kad 11 proc. arba kas dešimtas iš tėvų teigė palaikantys antivakcininį judėjimą todėl neketina skiepyti vaikų nuo meningokokinės infekcijos.

„Antivakcininio judėjimo pasekėjų, deja, turime vis daugiau – 11 proc. yra didelis skaičius. Ir tai sukelia realias problemas ne tik vaikams, kurie nebūna apsaugoti nuo ligos, tačiau kitų ligų atvejui ir populiacijos imunitetui – ką matome dabar su tymų protrūkiu. Nepaskiepyti vaikai tikrai gali susidurti su meningokokine infekcija tiek ugdymo įstaigoje, tiek namuose – labai sunku išsiaiškinti, nuo ko vaikas užsikrėtė. Todėl žmonės, manantys, kad sugebės apsaugoti vaiką vengdami uždarų patalpų ar jį grūdindami – labai klysta, nes nei viena iš šių priemonių nuo invazinės meningokoko ligos formos neapsaugo“, – sako E.Šopytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)