Jei nebus pažymos, reikės sumokėti

DELFI skaitytoja susidūrė su problema dėl sveikatos pažymų į ikimokyklinę ar priešmokyklinę įstaigą. Moteris pasakojo, kad jos dukrai, susirgus bronchitu ir nelankius tris savaites darželio, gydytoja pasakė, kad pažymos pagal naują sveikatos apsaugos ministro įsakymą nebereikia. „Aš jos vis tiek pareikalavau. Tuomet registratorė nepatenkinta ir bumbėdama išrašė. Paėmė už tai vieną eurą. Problema ta, kad savivaldybė taip ir nepaaiškina ar nelankius vaikui, tarkime, mėnesį darželio ir neatnešus pažymos, reikės mokėti už darželį? Kiek žinau, per mėnesį galima nelankyti 5-6 dienas, be pateisinamos priežasties. Gydymo įstaigos prisidengia tuo, kad nebereikia išrašyti pažymų pagal naują tvarką, bet kad gali tekti mokėti už darželį, niekam tai neįdomu“, – rašė sunerimusi skaitytoja iš Klaipėdos.

Šią situaciją pakomentavo Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė. Ji sutiko, kad Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme yra numatyta, kad, pateikus asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, pacientui pageidaujant, jo lėšomis sveikatos priežiūros įstaiga privalo padaryti ir išduoti sveikatos priežiūros įstaigos patvirtintas paciento medicinos dokumentų kopijas, taip pat išduoti diagnozės ir gydymo aprašymus. Taip pat tėvai turi teisę iš sveikatos priežiūros įstaigos gauti reikalingą pažymą už vaiką iki 16 metų.

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistė Gitana Ratkienė
Gydytojų laikas, sugaištamas išrašant pažymas vaikams, kad šie po ligos pasveiko ir gali lankyti ugdymo įstaigą, valstybei kasmet kainuoja per 1 mln. eurų

„Pažyma, kad vaikas sirgo ir dėl ligos nelankė ugdymo įstaigos, reikalinga pateisinant nelankymo priežastį. Klaipėdos miesto ikimokyklinę įstaigą be priežasties galima nelankyti 5 dienas per mėnesį (jokių pateisinamų dokumentų pateikti nereikia), tačiau tokiu atveju nėra mažinamas mokestis. Pateikus pažymą, kad vaikas nelankė įstaigos dėl ligos, yra mažinamas mokestis ir pateisinamos priežastys. Tėvai gali naudotis nemokama elektronine sistema, todėl ne visais atvejais reikia nuvykti pas gydytoją dėl pažymos“, – sakė L.Prižgintienė.

Pažymoms išleidžiama daug laiko

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyr. specialistės Gitanos Ratkienės, tėvai privalo pristatyti pažymas dėl nelankymo iš gydytojo darželiui, jei jų ir ugdymo įstaigos pasirašytoje sutartyje yra tai numatyta. Tačiau toks reikalavimas netrukus turės būti keičiamas, nes nuo birželio 1 dienos naikinama šios pažymos forma ugdymo įstaigoms. Sveikatos apsaugos ministerija apie tai yra informavusi Lietuvos savivaldybių asociaciją, Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, ugdymo įstaigas atstovaujančių NVO atstovus.

„Gydytojų laikas, sugaištamas išrašant pažymas vaikams, kad šie po ligos pasveiko ir gali lankyti ugdymo įstaigą, valstybei kasmet kainuoja per 1 mln. eurų. Be to, tuo laiku, kai yra pildoma pažyma, gydytojas negali priimti kitų sergančių pacientų, ypač per užkrečiamųjų ligų epidemijas, nedelsiant skirti jiems reikiamus tyrimus, gydymą. Be to, vadovaujantis teisės aktais, šių pažymų nuotoliniu būdu, pvz. telefonu ar internetu, išduoti negalima. Taigi, tėvai turi gaišti laiką ir vesti sveikus vaikus pas šeimos gydytojus rizikuodami, kad šie iš naujo susirgs“, – sakė specialistė.

Poliklinika

Todėl Sveikatos apsaugos ministerija savo valdymo srities teisės aktuose panaikino prievolę ugdymo įstaigoms reikalauti šios pažymos. Netrukus bus keičiama ir šios pažymos forma, ji nebebus skirta ugdymo įstaigoms. Vis dėl to pagal Švietimo įstatymą, savivaldybės, kaip ugdymo įstaigų steigėjai, turi teisę savarankiškai nustatyti, kokiais atvejais ir tvarka tėvai turi pagrįsti vaiko nebuvimą darželyje.

„SAM ir kitų institucijų specialistų ir ekspertų nuomone, šios pažymos nėra sveikatos priežiūros paslaugos, tai – biurokratinė našta, palaikanti nepasitikėjimu grįstą kultūrą. Todėl būtina didinti tėvų atsakomybę ir labiau pasitikėti tėvais, ieškoti brandesnių bendravimo ir bendradarbiavimo modelių. Ženkliai sumažinus administracinę naštą sveikatos priežiūrai sutaupytas laikas galėtų būti skirtas sveikatos priežiūros veiksmingumui didinti, daugiau laiko skirti sergančio vaiko konsultacijai. Tai leistų sutrumpinti eiles pas šeimos gydytojus. O savivaldybės turės rasti kitus įrankius ugdymo įstaigų finansų administravimui“, – sakė G.Ratkienė.

Ji pažymėjo, kad medicininių pažymų išdavimo tvarka iki šiol nesikeitė. O nuo birželio pirmos naują tvarką turės nustatyti ugdymo įstaigų steigėjai. Savo ruožtu jie turės pakeisti ir sutartis, sudarytas su tėvais.

Supaprastinta tvarka

Apie tai, kokia šiandiena yra tvarka dėl pažymos į vaiko ugdymo įstaigą, papasakojo Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Simona Dikšienė. „Nuo 2013-10-25 VšĮ Antakalnio poliklinikos direktoriaus įsakymu numatyta supaprastinta medicininės pažymos susirgusiam vaikui išdavimo tvarka. Šia paslauga patogiai naudojasi tiek darželinio, tiek mokyklinio amžiaus vaikų tėvai, kuomet, susirgus atžalai, pirmomis ligos dienomis jie konsultuojasi telefonu su savo šeimos, vaikų ar budinčiu gydytoju, gauna režimo, gydymo ir stebėjimo rekomendacijas, bei išduodama pažyma į kolektyvą iki 7 kalendorinių dienų. Ši paslauga netaikoma tais atvejais, kai galima įtarti vaiko būklės blogėjimą, nurodomi sunkios ligos simptomai, konsultuojamasi dėl bėrimo ar reikalingas nedarbingumo pažymėjimas slaugai. Lygiagrečiai atvykus į gydymo įstaigą dėl ligos, mažasis pacientas visapusiškai konsultuojamas bei gaunama pažyma dėl ligos nelankius darželio“, – pasakojo gydytoja.

Tokia tvarka numato, kad po konsultacijos telefonu su savo šeimos, vaikų ar budinčiu gydytoju ir vaikui pasveikus tėvams atvykti pasiimti pažymos nereikia, nes ji automatiškai nusiunčiama į Vilniaus miesto ugdymo įstaigų informacinę sistemą. Tuo atveju, kai vaikas pilnai nepasveiko, ar jo būklė pablogėjo – konsultuojamas gydymo įstaigoje, atliekami būtini tyrimai bei koreguojamas gydymas, o ligos pabaigoje suformuojama baigtinė ligos pažyma.

Ji patvirtino, kad Antakalnio poliklinikos gydytojai išrašo elektroniniu formatu tiek vaiko ligos, tiek profilaktinio vaiko sveikatos patikrinimo pažymas. „Vilniaus mieste nuo 2019 m. sausio 1 d. darželinukui susirgus ar dėl kitų priežasčių apsilankius pas gydytoją, tėveliams nebereikia pateikti popierinių pažymų darželiams. Vaiko medicininės pažymos duomenys iš gydymo įstaigos automatiškai perduodami į Vilniaus miesto ugdymo įstaigų informacinę sistemą ir gali būti peržiūrimi tėveliams sukurtoje informacinėje sistemoje“, – pasakojo gydytoja.

Medikė sutiko, kad nelikus pažymų į ugdymo įstaigą dėl vaiko ligos, gydytojams sumažėtų administracinio darbo. Tačiau konsultacijos telefonu, anot jos, turėtų išlikti, kaip vienas iš būdų pasitarti su savo vaiko sveikatą prižiūrinčiu šeimos/vaikų gydytoju.