– Kuo skiriasi gripo simptomai suaugusiesiems ir vaikams?

– Jei kalbėsime bendrai apie gripą, pagrindiniai simptomai yra aukštas karščiavimas, galvos, raumenų skausmas, kiek vėliau atsiranda kosulys, gerklės skausmas, nosies užburkimas. Bet bėda ta, kad mažas vaikas retai kada pasakys, jog jam skauda galvą ar laužo kaulus. Darželinukai jau gali tą padaryti, o mažyliai dažniau verkia, yra irzlūs. Dabar vien iš išvaizdos matyti, kad vaiką užpuolė gripas. Pasigavę paprastą virusinę infekciją, jie laksto, dūksta. O gripą lydi bloga savijauta. Žinoma, būna ir lengvesnių gripo formų. Būna, kad tėvai serga sunkiai, o vaikas po dviejų dienų jau laksto sveikas.

– Ar gali būti gripas ir be temperatūros?

– Jei skauda rankas, kojas, galvą, bet temperatūros nėra, reikėtų atlikti tyrimus, norint nustatyti, ar tai gripas. Nes dažniausiai, susirgus gripu, temperatūra pakyla iki 39 ir aukščiau. Tiesa, būna ir besimptomės formos, kai esi tik gripo nešiotojas. Bet to niekada ir nesužinosi, nes tu nesergi.

– O jei vaikas pradėjo kosėti, sloguoti, bet temperatūros nėra?

– Greičiausiai, kad nebus gripas. Kosulys ir sloga byloja apie viršutinių kvėpavimo takų infekciją ir įprastą peršalimą.

Gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė
Dabar apskritai prašome tėvų nekvailioti ir dėl slogos nebėgti pas gydytojus. Net ir dėvint kaukę galima lengvai užsikrėsti gripu

– Ar reikėtų tokį vaiką labiau pasaugoti šiuo periodu, kad, nusilpus imuninei sistemai, nepasigautų gripo?

– Žinoma. Dabar apskritai prašome tėvų nekvailioti ir dėl slogos nebėgti pas gydytojus. Net ir dėvint kaukę galima lengvai užsikrėsti gripu. Jos truputį padeda, bet reikia teisingai naudoti: kas valandą keisti, žiūrėti, kad nosis nebūtų išlindusi, kad kaukė nesudrėktų.

– Jei jau vaikui pakilo temperatūra, tėvai įtaria gripą, ar užtenka pasiskambinti gydytojui, ar geriau diagnozę patvirtinti tyrimais?

– Gripo tyrimai dažniausiai atliekami epidemijos pradžioje. Dabar daugelis jį nustato pagal išvardintus simptomus. Nebent yra kokie nors gretutiniai simptomai, komplikacijos. Jei šalia karščiavimo atsiranda intensyvus kosulys ar dusulys, be abejo, kad reikėtų pasirodyti gydytojui. Bet vesti vaiką į rizikos zoną vien dėl dokumento, nemanau, kad reikia.

– Vos vaikas sunegalavo, tėvai lekia į vaistinę ir perka įvairiausius sirupus nuo kosulio, purškalus gerklei, lašiukus į nosį. Kaip reikėtų neužkibti ant farmacininkų kabliuko?

– Farmacijai dabar pats darbymetis, nes tėvai iš tiesų yra įbauginti, kad gali kažkas susikomplikuoti, puola pirkti viską, ką pasiūlo vaistininkai. Bet dauguma vaistų dubliuoja vieni kitus, į juos dažnai įeina ta pati veiklioji medžiaga. Jei tai gripas, vieninteliai vaistai, kurie padės, yra priešgripiniai, priešvirusiniai. Taip pat reikėtų vartoti daug skysčių, kad būtų išplauti toksinai, ir vaistus nuo temperatūros. Visa kita tik simptomams gydyti: jei sloga – lašiukai į nosį, jei skauda gerklę – purškalas į gerklę, bet tikrai nereikia trijų purškalų ir keturių sirupų. Nes dvigubai nenuslopinsi.

– O kada vaikui jau reikėtų mušti temperatūrą?

– Labai priklauso nuo pačio vaiko. Nes būna, kad vaikai jaučiasi gerai net ir su 39 laipsnių temperatūra. Bet rekomenduojama riba yra 38,5. Jei temperatūra aukštesnė – jau reikėtų duoti vaistų. Reikia pabrėžti, kad tėvai dažnai daro vieną klaidą – nespėja sulaukti, kol vaistai pradės veikti, duoda antrą dozę. Reikėtų palaukti bent valandą ir tada vertinti. Vaistai suveikia maždaug po pusvalandžio, o tai reiškia, kad tą pusvalandį temperatūra toliau kyla ir tik paskui pradeda kristi. Todėl nenuostabu, kad tėvai, po valandos pamatavę, mato, kad temperatūra tokia pati – visai nenukrito, bet tai netiesa, nes pusvalandį prieš tai ji dar kilo. Todėl rekomenduoju pažiūrėti ne tik skaičius termometre, bet ir tai, kaip vaikas atrodo – ar sušilo galūnės, ar paraudo žandukai, ar pradėjo prakaituoti.

– Ar sergant gripu ir nukritus temperatūrai, vaikas vis dar jaučiasi prastai?

– Šiek tiek matosi, kad vaikas serga. Nėra taip, kaip su paprasta virusine infekcija. Bet nėra ir taip, kaip su bakterine infekcija – kai vaikas, net ir nukritus temperatūrai, dejuoja.

– Kurios kelios dienos yra pačios sunkiausios?

– Pirmos trys dienos. Tik svarbu pabrėžti, kad priešgripinius vaistus, kurie sumažina komplikacijų riziką, turime pradėti vartoti per pirmas dvi ligos dienas tam, kad sutrumpėtų pati liga ir palengvėtų simptomai.

– Kiek laiko apskritai trunka gripas?

– Normaliai apie tris paras, bet šiais metais gali užsitęsti ir iki penkių. Jei ilgiau – būtina pasirodyti gydytojui.

Gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė
Tėvai tikisi, kad su česnaku prie lovos užmuš virusą... Galbūt viruso kiekį ir sumažinsite, bet gripo virusas toks stiprus, kad, jei imuninė sistema silpna, nepadės nei česnakai, nei eteriniai aliejai

– Kai vaikas pasveiksta, kada jau galima grįžti į įprastą režimą?

– Po savaitės, nors kai kur rašoma, kad žmogus gripo virusą išskiria apie 10 dienų. Šiuo metu siūlyčiau neskubėti ir pabūti namuose. Vaiko imunitetas po ligos yra nusilpęs, greitai išvedus jį į darželį, gali atkristi, atsirasti komplikacijų.

– Ar galima dabar kažką padaryti, kad vaikas nepasigautų gripo?

– Vienintelis dalykas, kas būtų padėjęs, skiepai, o visa kita – nelabai. Tėvai tikisi, kad su česnaku prie lovos užmuš virusą... Galbūt viruso kiekį ir sumažinsite, bet gripo virusas toks stiprus, kad, jei imuninė sistema silpna, nepadės nei česnakai, nei eteriniai aliejai. Geriausia yra vengti galimybės užsikrėsti, neiti į būrelius, koncertus, spektaklius.

– Skiepytis dabar per vėlu?

– Taip. Mane stebina, kad kasmet per gripo epidemiją tėvai sako tą patį: girdėjome, jog šiemet labai baisus virusas. Iš tiesų kasmet jis toks būna. Tiesa, šiųmetis gripas šiek tiek skiriasi nuo pernai metų. Pernai jau net galvą skaudėdavo nuo vaikų kosėjimo. Jokie vaistai nepadėdavo. O šiemet ne visiems, bet daliai gripas prasideda pilvo skausmais. Vieną kartą išsivemia, o kitą dieną, žiūrėk – jau gripas. Taigi, kaip minėjau, reikėtų vengti žmonių susibūrimo vietų, o jei jau pajutote simptomus, likite namuose.