Ortodontė Dovilė Drungilaitė, kad ir kaip būtų patogu tėvams, ypač nerekomenduoja vaikams duoti gerti per šiaudelį. „Gerti pro šiaudelį yra blogai, nes sutrikdomas taisyklingas žandikaulių vystymasis ir formuojasi netaisyklingas sukandimas. Geriant per šiaudelį vyksta siurbimas, o ne rijimas. Siurbimo metu yra įtraukiami žandai ir lūpos, liežuvis nusileidžia žemyn ir žandikauliai nuolat spaudžiami į vidų, o ne skatinami plėstis. Taisyklingo rijimo metu viskas vyksta priešingai, t.y. žandai ir lūpos yra atpalaiduoti, liežuvis kyla prie gomurio, o tai skatina plėstis žandikaulius ir taisyklingai vystytis veidui“, – pasakojo medikė.

Anot jos, įrodyta, jog veikiant silpnai jėgai 6 ir daugiau valandų vyksta pokyčiai. „Gėrimas per šiaudelį formuoja netaisyklingą patį rijimo mechanizmą, tad susiformuoja netaisyklingas įprotis taip ryti nuolatos. Per dieną žmogus nuryja apie 2000 kartų, o tai jau turi įtakos“, – sakė ortodontė.

Tai ypač aktualu tampa tuomet, kai vaikai pradedami maitinti mišinukais (nuo pat gimimo) arba primaitinami (apie 6 mėn). Kaip sakė gydytoja, dažniausiai tėvai tam pasirenka buteliuką su čiulptuku, o tai yra šiaudelio alternatyva. Rekomenduojama jau tuomet rinktis puodelį, tik atitinkamo pagal vaiko amžių dydžio. „Buteliukas su čiulptuku veikia taip pat kaip ir gėrimas per šiaudelį. Iš tikrųjų pirmiausiai ir atsiranda buteliukas su čiulptuku, augant vaikui šis pakeičiamas į gėrimą pro šiaudelį ir nežinia kada tai baigiasi“, – svarstė ortodontė.

Būtent dėl to ji patarė iškart vaiką pratinti gerti iš puodelio. „Netgi ką tik pagimdžiusioms mamoms, kurios dėl tam tikrų aplinkybių negali maitinti naujagimio, rekomenduojama duoti vaikui motinos pieno iš stikliuko. Tokiu būdu nesutrikdoma normali funkcija. Tai yra rijimo metu liežuvis turi kilti prie gomurio, kai tuo tarpu buteliuko čiulptukas ar šiaudelis įsiterpia tarp gomurio ir liežuvio ir sutrikdo normalią funkciją“, – sakė specialistė.

O kokią gertuvę medikė rekomenduoja rinktis vaikui? „Gertuvė yra skirta tam, jog esantis skystis neišsipiltų. Tad mažiesiems rekomenduoju rinktis 360 laipsnių puodelį, o vyresniems rinktis gertuvę platesniu kaklu“, – sakė D.Drungilaitė.