Taip per dvejus metus Kūdikių namai tapo centru, kuris teikia kompleksines paslaugas ne tik įstaigoje globojamiems tėvų globos netekusiems vaikams, bet ir biologinėse šeimose augantiems vaikams su negalia ir turintiems raidos sutrikimų bei jų tėvams. Įgyvendinant pertvarką, Kūdikių namuose pradėtos teikti dienos centro, antrinės reabilitacijos, „Atokvėpio“ ir kitos kompleksinės paslaugos.

„Šiandiena Kūdikių namuose jau sėkmingai įkurtos keturios dienos socialinės globos grupės, kurias vadiname dienos centru. Šiose grupėse paslaugos teikiamos negalią turintiems vaikams, kurių amžius iki 7 metų. Taikydami naujausias šiuolaikines metodikas, kvalifikuoti specialistai teikia kompleksines individualizuotas paslaugas ne tik vaikams, bet ir visai šeimai, – pasakoja Kūdikių namų direktorė Renata Rimdžiuvienė. – Dienos centre kiekvieno vaiko poreikiai yra individualizuojami, sudaromos sąlygos asmenybei visapusiškai vystytis – taip ugdomi vaiko gebėjimai, skatinamas pozityvus elgesys, daug dėmesio skiriama vaiko integracijai į visuomenę.“
Dienos centre organizuojama pažintinė, mokomoji, socialinių įgūdžių formavimo, komunikavimo veikla. Grupėje atliekami darbeliai, užduotys, stebima gamta ir aplinka, švenčiami gimtadieniai, pažymimos kitos reikšmingos datos. Stengiamasi, kad vaikai pajustų grupinio darbo džiaugsmą, patirtų savo reikšmingumą priimant sprendimus, ugdytųsi pasitikėjimą savimi.

Vaikas vežimėlyje

„Atsižvelgiant į individualius vaikų gebėjimus – vaikų patirtį, socialinę ir kultūrinę aplinką, jų specialiuosius ugdymosi poreikius, darbas su vaikais organizuojamas grupėje ir lauke. Įstaigoje įrengtas sensorinis kambarys, druskų kambarys, išmanioji lenta, sporto salė, yra šviečiantis smėlio stalas, sukurtos erdvės grupiniams ir individualiems užsiėmimams, įrengtas žaidimų kambarys su kamuoliukų baseinu, lauke įkurtas „Kneipo“ takas su fontanėliu“. Taip pat taikomos įvairios metodikos (,,Numicon“; ,,Tomatis“ metodas ir kt.). Specialistai ir tėvai kelia kvalifikaciją ne tik kitose įstaigose ar šalyse, bet ir Kūdikių namuose vykstančiuose mokymuose bei seminaruose“, – pasakojo R.Rimdžiuvienė.

Kūdikių namuose taip pat veikia paslauga „Atokvėpis“. Ši paslauga skirta šeimoms, auginančioms vaikus su negalia, kurios dėl atostogų, ligos ar kitos priežasties laikinai negali pasirūpinti savo vaiku

Dienos centre teikiamos ilgalaikės, individualios psichologo konsultacijos. Taip pat kiekvieną mėnesį yra organizuojamos tėvų savipagalbos grupės – tai panašią patirtį turinčių tėvų susitikimai, per kuriuos, dalyvaujant psichologui, dalijamasi asmeninėmis istorijomis ir išgyvenimais, diskutuojama aktualiomis temomis.

Kūdikių namuose taip pat teikiamos antrinės ankstyvosios reabilitacijos paslaugos vaikams, turintiems negalią ir/ar raidos sutrikimų. Su vaikais dirbama komandos principu. Skyriaus specialistų komanda įvertina vaiko raidą. Kartu su šeima aptaria stipriąsias ir tobulintinas vaiko raidos puses, pagalbos kryptis bei numato raidos terapijos planus. Specialistai konsultuoja tėvus, kaip su vaiku bendrauti ir jį mokyti namuose. Kiekvienas vaikas gauna paslaugų kompleksus – tai dvi ir daugiau vaikų raidos sutrikimų diagnostikos ir gydymo procedūros, suteiktos vieną dieną. Paslaugos teikiamos, atsižvelgiant į vaiko raidos įvertinimo rezultatus, šeimos poreikius.

Kūdikių namuose taip pat veikia paslauga „Atokvėpis“. Ši paslauga skirta šeimoms, auginančioms vaikus su negalia, kurios dėl atostogų, ligos ar kitos priežasties laikinai negali pasirūpinti savo vaiku. ,,Atokvėpio“ paslauga gali būti teikiama iki 6 mėnesių per metus. Kol tėvai turi galimybę atsikvėpti, su vaiku dirba patyrusių specialistų komanda.

Taip pat Kūdikių namai vykdo aktyvų tarpšakinį bendradarbiavimą su toje pačioje srityje dirbančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis (pvz.: „Lietaus vaikų“ asociacija) ir aukščiausio lygio tarptautiniais specialistais. Visai neseniai Kūdikių namuose lankėsi garsi logopedė–specialioji pedagogė p. Džina Deivis, kuri į Lietuvą atvyko „Lietaus vaikų“ asociacijos kvietimu. Ši tarptautinio lygio specialistė, dirbanti su vaikais, turinčiais autizmo spektro sutrikimą, jų tėvais bei pedagogais, su Kūdikių namų specialistais pasidalino savo patirtimi. Be to, kiek anksčiau, Kūdikių namų kvietimu į Lietuvą buvo atvykusi „Numicon“ specialistė p. Helen Laflin. Tarpininkaujant Kūdikių namų atstovams, Vilniuje buvo suorganizuotas seminarų ciklas, kurio metu p. H. Laflin skaitė paskaitas specialistams.

Apibendrinant – šiuo metu Kūdikių namuose Vilniaus miesto šeimoms yra teikiamos aukšto lygio, visapusiškos, kompleksinės paslaugos, Kūdikių namai palaipsniui tampa kompleksiniu paslaugų šeimai centru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją