Strijos – tai randai

Strijos, anot gydytojos, yra tam tikros rūšies ir tam tikros formos randai. Jos atsiranda tuomet, kai labai staigiai ir stipriai didėja kūno apimtys. Nors oda yra pakankamai elastinga, ne visada sugeba prisitaikyti prie tokių pokyčių. „Truputį gilesniame odos sluoksnyje yra kolageno skaidulos, kurios, kaip sakau, yra tvarkingi pastoliai. Jei tempsime juos iš vienos pusės ir kitos – viduryje įgrius. Dėl to odoje atsiranda toks defektas“, – pasakojo E.Drukteinienė.

Gydytoja Eglė Drukteinienė
Kitos sako, tepiau, bet vis tiek atsirado. Bet jūs nežinote, kas būtų, jei nebūtumėte tepusios. Gal ta situacija būtų dar blogesnė

Pavojingi periodai moterims, pasak medikės, yra paauglystė, kai dėl hormonų apvalėja formos, ir nėštumas. Ji pabrėžė, kad nė viena priemonė nuo strijų neapsaugo 100 proc. „Labai daug kas priklauso nuo genetikos – kokia oda, kokio storio, kokio elastingumo. Visa tai mes paveldime. Kitas klausimas, kaip greitai apimtys didėja. Vienų pilvukas didesnis, kitų – mažesnis. Jei, tarkime, jau turėjote strijų paauglystėje, tai ženklas, kad jų gali atsirasti ir nėštumo metu“, – pasakojo gydytoja.

Profilaktikai – kremai ir sveika mityba

Profilaktiškai problemines kūno vietas ji pataria teptis nėštukėms skirtais kremais. To daryti nebūtina nuo pat pirmos nėštumo savaitės, užtenka pradėti tuomet, kai jau juntate, kad formos pradeda keistis. „Kitos sako, tepiau, bet vis tiek atsirado. Bet jūs nežinote, kas būtų, jei nebūtumėte tepusios. Gal ta situacija būtų dar blogesnė. Jei pirmo nėštumo metu buvo strijos, per antrąjį nėštumą reikėtų naudoti kremą. Jei per pirmą nėštumą neatsirado, negali garantuoti, kad nebus ir per antrąjį. Galbūt vaisius bus didesnis, apimtys didesnės, bet, žinoma, tikimybė mažesnė“, – teigė E.Drukteinienė. Ji pabrėžė, kad svarbu pasirinkti nėščiosioms skirtą kremą, nes kitų sudėtyje gali būti kenksmingų medžiagų. „Gali padėti ir liaudiškos priemonės. Tarkime, alyvuogių aliejus – jis minkština odą, skatina jos elastingumą. Kai oda sausa, ji atsparesnė išorės neigiamiems poveikiams“, – sakė gydytoja.

Mityba ir sveika gyvensena, anot specialistės, yra gerai, bet 100 proc. nuo strijų neapsaugo. „Viskas, kas sendina, silpnina odą, žinoma, didina riziką, ypač kenkia rūkymas, ultravioletiniai spinduliai. Sportas, sveika mityba, vitaminai A, D, E, C lemia odos elastingumą ir atsparumą išoriniams faktoriams“, – tvirtino medikė.

Ji pridūrė, kad klaidinga manyti, jog strijos atsiranda tik moterims. Vyrai taip pat susiduria su šia problema.

Atsiradusių strijų panaikinti nebeįmanoma

Toms, kurioms strijos atsirado, gydytoja turi prastų naujienų – nieko jau nepadarysi. „Galima naudoti tuos pačius produktus, kuriuos naudojote ir besilaukdamos, galima rinktis specialias procedūras. Bet visoms atėjusioms pasakau, kad randelio panaikinti negalime, nes jau yra pasikeitusi odos struktūra, mes galime tik palyginti ir pagražinti. Kuo šviežesnės strijos, tuo geresnio rezultato galima tikėtis. Mūsų tikslas – atstatyti kolageno struktūrą“, – pasakojo E.Drukteinienė.

Yra du būdai strijoms mažinti – mezoterapija ir lazerio procedūra. „Jei strijos šviežios, galime daryti mezoterapiją, tai yra, kai leidžiamas tam tikros sudėties kokteilį, kuris skatina odos elastingumą. Bet šios procedūros negalima taikyti moterims, maitinančioms kūdikius krūtimi. Lazerio procedūrą galima daryti ir maitinančioms moterims, bet jos yra truputį invazinės. Mes suardome netaisyklingą struktūrą ir skatiname atsistatyti naują. Per suardymą pažeidžiamas odos vientisumas. Nesakau, kad atsiranda žaizda, bet šioks toks nepatogumas kurį laiką būna. Todėl jei tos strijos yra, tarkime, ant krūtų, o vaikutis dar maitinamas, tai irgi nelabai pavyks padaryti šią procedūrą“, – sakė specialistė.

Ir nors geriausia strijas naikinti tol, kol jos yra dar šviežios, po nėštumo gydytoja moterims pataria į specialistus kreiptis jau, kai baigia kūdikius maitinti. „Kol maitina, belieka teptis kremais, kurie tinkami maitinančioms ir nėščiosioms moterims. Kad ir kaip bebūtų, visos šios procedūros tik palygina, bet nepanaikina strijų“, – sakė medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)