Neperšlampama avalynė – būtinybė

Gydytojo teigimu, itin svarbu išsirinkti tinkamus batus šaltajam metų laikui – rudens-žiemos sezonui. Tėvai turėtų atkreipti dėmesį, kad vaikų kojos batuose būtų šiltos ir sausos.

Ortopedas Gediminas Degutis
Svarbu laiku pasirinkti tinkamą avalynę – tėveliai dažnai per anksti apauna mažylius itin šiltais batais, kuriuose jų kojos sušyla ir prakaituoja, o tai gali padaryti labai didelę žalą

„Renkant batus vaikams svarbu, kad avalynė būtų šilta ir neperšlampanti, tačiau ji neturi trukdyti formuotis vaiko pėdai. Be to, svarbu laiku pasirinkti tinkamą avalynę – tėveliai dažnai per anksti apauna mažylius itin šiltais batais, kuriuose jų kojos sušyla ir prakaituoja, o tai gali padaryti labai didelę žalą“, – teigia gydytojas G.Degutis.

Didžiausias dėmesys – padui

Anot ortopedo, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į apavo padą. Vaikiškų batų padas turėtų būti itin lankstus, minkštas ir neslystantis, kad vaikai galėtų nevaržomai judėti ir išvengti traumų paslydus ar nugriuvus. Specialistai pataria rinktis aulinukus, guminiu padu. Tam puikiai tinka „Teva“ batai, kurie išsiskiria guminiu padu su strategiškai išdėstytu pado reljefu. Jų vidpadis minkštai amortizuoja kiekvieną žingsnį ir taip mažina pėdų nuovargį. Be to, šie aulinukai yra visiškai nepralaidūs vandeniui, taigi vaikų kojos išliks sausos ir šiltos net lietingiausią dieną.

„Avalynė turi būti pagaminta iš kokybiškų medžiagų ir leisti pėdai kvėpuoti. Bato padas turi būti neslystantis, lankstus. Be to, avalynė turi nevaržyti vaiko judesių, nespausti kojos – kitaip galimos rimtos problemos, grėsti pėdos deformacija“, – pabrėžia gydytojas.

Rinkitės tinkamą dydį

Kita dažna klaida, kurią daro tėvai, pasak G.Degučio, avalynės dydžio pasirinkimas. „Netinkamas bato dydis gali turėti įtakos pėdos geometrijai. Svarbu, kad vaikas pasimatuotų batus, jam būtų patogų, galėtų jaustis laisvai“, – teigia G.Degutis.

Ortopedo teigimu, svarbu tinkamai parinkti avalynės dydį – ji neturi būti per didelė ar per maža, kadangi vaiko koja auga ir sezono metu. Pasak G.Degučio, rudens-žiemos sezonu vaikams geriausia pirkti vienu dydžiu didesnius batus, kad koja galėtų laisvai judėti ir su storesnėmis kojinėmis. Gydytojas taip pat pridūrė, jog mažylių batų užkulnis turi būti tvirtas – jis stabilizuoja kojos padėtį batuose ir užtikrina taisyklingą laikyseną.

Norintys sutaupyti gali skaudžiai nudegti

Pasak G.Degučio, tėvai dažnai padaro klaidą, norėdami sutaupyti ir rinkdamiesi pigesnę avalynę, kuri neturi tokių vaiko pėdai svarbių elementų kaip vidpadžiai. „Svarbiausia, kad batuose būtų vidpadžiai – jie mažina plokščiapėdystę, padeda išvengti pėdos deformacijų ir traumų“, – dėmesį atkreipia gydytojas.

Specialistai rekomenduoja rinktis laiko patvirtintą ir ortopedų ištirtą avalynę. Kaip pavyzdys pateikiami „Crocs“ aulinukai, kurie, kaip rašoma, prisitaiko prie vaiko pėdos formos, tačiau ir yra nepralaidūs vandeniui, patogūs bei lengvi.

Šiai nuomonei pritarė ir sporto trenerė bei sveikos mitybos konsultantė Indrė Trusovė. Moteris pabrėžia , jog suaugusieji taip pat privalo skirti dėmėsio savo apavui. „Suaugusieji, ypač moterys dažnai pirmenybę teikia batų išvaizdai, o ne kokybei ir patogumui. Mano manymu – tai didelė klaida, nes tik dėvint patogią, šiltą, iš kokybiškų medžiagų pagamintą avalynę, jausiesi komfortabiliai“, – pasakoja moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)