Tėvai, būna, pasirenka tokias ekskursijas, kurios ne vaikų jėgoms, arba nesužiūri orų: atostogauja per pačius karščius arba kaip tik tada, kai dar per šaltas vanduo jūroje, pernelyg vėjuota. Kyla konfliktų, lieka galybė nepateisintų lūkesčių. Ką daryti, kad taip nenutiktų ir jums, pasakoja kelionių ekspertė.

Kokius viešbučius pasirinkti su mažaisiais

„Su vaikais keliauti galima į daugybę šalių, visgi pasirinkimas dažniausiai priklauso nuo tėvelių požiūrio ir vaikų galimybių. Jei su vaiku keliaujate pirmą kartą ir nesate tikri, kaip jis reaguos į skrydį ir kelionę, geriausia rinktis artimesnes atostogų kryptis, netolimus skrydžius, tas vietas, kur galima mėgautis šilta jūra, garantuotai geru oru ir puikiai šeimų poilsiui pritaikyta infrastruktūra, pavyzdžiui, į Turkiją, Graikiją ar Bulgariją“, – sako Inga Aukštuolytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Inga Aukštuolytė

Ieškantiems maksimalaus komforto, I. Aukštuolytė rekomenduoja rinktis šeimų poilsiui pritaikytus viešbučius, siūlančius maitinimo programą „viskas įskaičiuota“.

„Keliaujant su vaikais, geriausia rinktis šeimų viešbučius, kuriuose pagalvota tiek apie kūdikius, tiek apie jau ūgtelėjusius vaikus. Daugelyje tokių viešbučių vaikais pasirūpina animatoriai, yra daugybė pramogų, o pačioms mažiausioms atžaloms tėvai gali užsakyti auklės paslaugą. Šeimų viešbučiuose pagalvota ir apie vaikų valgymo įpročius. Čia jie ras mėgstamų patiekalų, o tėveliai galės paprašyti maistą sutrinti ar išsirinkti įvairių tyrelių bei košių, pasinaudoti maitinimo kėdute“, – patikina pašnekovė.

Jei viešbutis nėra skirtas tik šeimų poilsiui, pasak I. Aukštuolytės, svarbu atkreipti dėmesį į jų siūlomas paslaugas ir pramogas mažiesiems: ar yra žaidimų kambarių, kuriuose mažąsias atžalas būtų galima saugiai palikti animatoriams prižiūrėti, pramoginių renginių vaikams, ar viešbutis turi vaikams skirtų šildomų baseinų ir vandens kalnelių.

Pažintinės kelionės su vaikais: ką svarbiausia žinoti

Itin svarbus ir vaikų meniu – koks maistas ruošiamas mažiesiems, ar tiekiamas kūdikiams skirtas maistas, ar kambaryje yra virdulys?

Reikėtų atkreipti dėmesį į papildomas viešbučio paslaugas su vaikais keliaujantiems tėveliams – ar suteikiama lovelė kūdikiui, ar galima išsinuomoti vežimėlį ir panašiai.

„Pasidomėkite atokiau nuo triukšmo esančiu kambariu – mažylis ramiau ilsėsis. Taip pat verta sužinoti, ar šalia viešbučio yra smėlio paplūdimių, ar vieta, kur galima įbristi į jūrą, nuožulni. Įvertinkite ir tai, kokiu atstumu nuo jūsų viešbučio yra paplūdimys, kad nereikėtų su vaikais eiti per gatvę. Atkreipkite dėmesį, ar teritorijoje nėra daug laiptų, – būtų sudėtingiau judėti su vežimėliu.

Nepamirškite pasižiūrėti ir orų prognozės. Įvertinkite ne tik oro temperatūrą dieną ir vakarą, bet ir vėjo stiprumą. Nuo to priklausys, ar reikės įsidėti šiltesnių rūbų“, – pataria I. Aukštuolytė.

Paklausus, kiek verta vaikus vežtis į pažintines keliones, pašnekovė atsako, kad tai priklauso nuo vaikų amžiaus: „Jei vaikai jau ūgtelėję, pažintinės kelionės jiems gali būti naudingos, nes tai puiki galimybė susipažinti su kitų šalių kultūra, gamtos grožiu, praplėsti akiratį. Tačiau prieš tokią kelionę įvertinkite savo vaiko galimybes ir poreikius. Renkantis ekskursiją, būtina pasikalbėti su kelionių organizatoriaus atstovu, – jis patartų, su kokio amžiaus vaikais kurią ekskursiją vertėtų rinktis.“

Kaip susidėlioti planą, jei vis dėlto atvykote su vaikais į nelabai tinkamą jiems vietą? I. Aukštuolytė pataria planuotis veiklas, kurios atitiktų vaikų interesus: „Ieškokite veiklų ir lankytinų vietų,
kurios gali būti pritaikytos vaikams. Jei oras labai karštas, pasidomėkite veiklomis, kurios yra uždarose patalpose, – apsilankykite muziejuose, galerijose, vandens parkuose, baseinuose. Jei atvykote į miestą, kuriame tuomet vyksta festivalis, pasirinkite tą dieną išvažiuoti iš miesto ir aplankyti netoli esančius miestelius, pasivaikščiokite siauromis gatvelėmis.“

Dar vienas kelionių ekspertės patarimas – būkite kūrybingi ir prisitaikykite prie situacijos: „Kartais netikėtos situacijos ir iššūkiai padovanoja neplanuotų nuotykių ir geriausių įspūdžių. Mąstykite lanksčiai ir ieškokite naujų galimybių, kurios gali tapti neįkainojamais prisiminimais. Galite pasikonsultuoti su viešbučio registratūros personalu, – jis patars, ką nuveikti.“

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Metų šeimos rinkimai 2023”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją