TURKIJA visada tarp labiausiai šeimų mylimiausių

Pasak I. Aukštuolytės, viena iš mėgstamiausių vasaros krypčių, kurią dažnai renkasi šeimos atostogoms su vaikais yra Turkijos kurortai – Antalija, Alanija ir Bodrumas. Turkijos viešbučiai, kurie yra pritaikyti šeimos poilsiui siūlo įvairius patogumus ir paslaugas, kad atostogos būtų kokybiškos ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Tokio tipo viešbučiuose rasite specialius vaikų klubus ir žaidimų kambarius, šildomus baseinus ir vandens parkus, animatorius, vaikams pritaikytus maisto meniu.

Inga Aukštuolytė

Antalija – populiarus Turkijos pietvakarinės dalies kurortas. Jis pasižymi nuostabaus grožio gamta, turtinga romėnų istorija, turkio spalvos jūra, auksiniais smėlio paplūdimiais ir įvairiomis lankytinomis vietomis, pramogomis ir paslaugomis, kurių nerasite nei viename kitame Turkijos kurorte. Su vaikais aplankykite šias vietas:

Antalijos akvariumas
Nuotykių ir kupiną įspūdžių dieną galite patirti Antalijos akvariume. Centrinė ir pagrindinė ekspozicijos dalis – ilgiausias pasaulyje, skaidrus 131 m. akvariumo tunelis, kuriame virš lankytojų galvų galima stebėti įvairias egzotines žuvis, didžiulius ryklius, rajas ir jūros florą. Pagrindinėje akvariumo dalyje rasite nuskendusių lėktuvų, laivų ir povandeninių laivų nuolaužų, kurie neabejotinai vaikams paliks neužmirštamų įspūdžių.

Dino parkas
Šiame 30 000 kv. m ploto parko pušynuose paslėptos milžiniškų dinozaurų kopijos. Šios replikos yra realistiškos ir natūralaus dydžio – jos juda, kvėpuoja ir skleidžia tikroviškus garsus. Lankytojai gali apžiūrėti parką ir susipažinti su įvairiomis dinozaurų rūšimis. Po pasivaikščiojimo galima išbandyti laipiojimą siena, 7D kino teatrą, pašokinėti ant batutų arba pajodinėti poniais.

Pramogų parkas „The Land of Legends“
61 metro aukščio amerikietiški kalneliai, daugiau negu 40 vandens kalnelių, net 23 įspūdingi atrakcionai tiek vaikams, tiek suaugusiems, 5D kino teatras ir dirbtinis paplūdimys, delfinų šou – šis parkas tikrai paliks įspūdį tiek mažiesiems, tiek jų tėveliams.

 Antalija

Alanija – kurortas, įsikūręs piečiausioje Turkijos pakrantės dalyje, todėl čia yra daugiausiai saulėtų dienų per metus. Šiame Viduržemio jūros skalaujamų pakrančių kurortų yra viskas, ko gali prireikti linksmoms ir neužmirštamoms atostogoms. Čia rasite daugybę paplūdimių, atrakcionų ir lunaparkų. Su vaikais verta aplankyti tokias vietas:

„Sealanya” delfinariumas
Čia galima apsilankyti delfinų ir ruonių pasirodyme su profesionaliais treneriais. Tačiau ne tik tai. Vaikai ir suaugusieji čia gali išbandyti interaktyvią patirtį – maudynes su delfinais ar jūrų liūtais. O jei užteks drąsos, galima netgi iš arčiau pamatyti plaukiojančius ryklius.

Alanijos vandens parkas
Tai didžiausias regione vandens parkas, kasdien laukiantis linksmybių ir nuotykių pasiilgusių lankytojų. Daugiau nei 6,5 tūkst. kvadratinių metrų dydžio parke yra net 25 čiuožyklos, 7 skirtingi baseinai, 300 metrų plaukimo plaustais trasa, 3D kinas, o drąsiausi gali išbandyti
save šokdami su guma.

Damlato urvas
Tai 360 metrų ilgio takas uoloje, kuriame galima pasigrožėti per 15 tūkst. metų istoriją skaičiuojančiais natūraliais gamtos kūriniais – stalaktitais ir stalagmitais.

Bodrumas – Vakarinėje Turkijos pakrantėje įsikūręs Turkijos kurortas, neoficialiaivadinamas Turkijos Rivjera. Žvejų kaimeliai, istorinė architektūra, aukštos klasės viešbučiai, pramogos ir aktyviam laisvalaikiui pritaikyta atmosfera – viską rasite būtent čia. Taip pat šis kurortas yra vos 20 minučių kelio nuo artimiausios Graikijos Koso salos, todėl čia juntama ne tik turkų, bet ir graikų kultūra. Su vaikais rekomenduojama aplankyti tokias įspūdingas vietas, kaip:

Bodrumo vandens parkas
Bodrumo vandens parkas yra vienas populiariausių ir didžiausių vandens parkų Bodrumo pusiasalyje. Jis užima 35 000 kv. metrų plotą ir siūlo 24 skirtingus atrakcionus, čiuožyklas ir kitas vandens pramogas, pritaikytas tiek mažųjų, tiek suaugusiųjų poreikiams.

Povandeninės archeologijos muziejus
Povandeninės archeologijos muziejus yra įsikūręs Bodrumo pilies viduje. Šiame muziejuje yra 14 parodų salių, kuriose eksponuojami stiklo, vario ir aukso dirbiniai, įvairūs papuošalai, laivo nuolaužos ir liekanos.

Bodrumo jūrų muziejus
Dviejų aukštų muziejuje, skirtame jūrų istorijai, eksponuojami 47 laivų modeliai, žemėlapiai ir artefaktai, turtinga jūrų kriauklių kolekcija, narų nardymo kostiumai. Vaikai, kurie domisi laivais ir jūreivystė, čia tikrai pasisems edukacinės patirties.

GRAIKIJĄ seniai pamilusios šeimos su vaikais

I. Aukštuolytė rekomenduoja šeimoms aplankyti ir Graikiją – žemyninėje dalyje esantį Peloponesą, taip pat Kretos ir Korfu salas. Graikija yra puiki vieta atostogoms, nes joje dera istorija, mitologija, gražūs kraštovaizdžiai ir balti smėlio paplūdimiai.

Peloponesas – pusiasalis pietų Graikijoje. Šis regionas garsėja turtinga istorija, unikaliais kraštovaizdžiais ir senovinėmis vietomis. Atsipūsti ir pailsėti galima net prie dviejų jūrų,
rytuose – Egėjo, vakaruose – Jonijos jūros.

Su vaikais siūlo aplankyti:

Diros urvus
Diros urvai yra vienas įspūdingiausių Peloponeso gamtos objektų, esančių Diros įlankoje. Šie urvai pradėjo formuotis dar prieš kelis šimtus tūkstančių metų, sukurdami įvairių uolienų, daugiausiai stalaktitų ir stalagmitų pasaulį. Lankytojai su gido pagalba gali tyrinėti urvus plaukdami valtimi.

Vandens parką „Water Fun“ Korinte
Šis vandens parkas yra didžiausias ir populiariausias Peloponese – jame yra penki vandens nusileidimo kalneliai, iš kurių didžiausio ilgis siekia 110 metrų, ir trys vaikams skirti kalneliai. Pagrindinio baseino plotas – 670 kv. metrų, todėl jausitės laisvai, net ir esant daugybei žmonių.

Kreta – didžiausia ir viena iš populiariausių salų Graikijoje. Kretoje yra daug pramogų vaikams – čia rasite įdomių ir prasmingų veiklų vaikams, pradedant edukacinėmis parodomis, ekspozicijomis, baigiant akvariumais ir nuotykių parkais. Be to, salos gamtos grožis apipintas mitais ir legendomis, todėl tai puiki proga vaikams susipažinti su šalies istorija, kultūra.

Su vaikais nuvykite į:

Akvariumą „CretAquarium“
Šis akvariumas Kretoje yra didžiausias, kuriame – net 1,7 mln. litrų jūros vandens. Akvariume atkurtas Kretos pakrančių reljefas, jame gyvena daugiau nei nei 2000 jūros gyvūnų, iš kurių 200 yra iš Viduržemio jūros.

Labirintų parką
Šis šeimoms skirtas parkas su daugybe interaktyvių užsiėmimų ir atrakcionų yra įsikūręs 15 ha plote ant vaizdingų kalvų virš Hersoniso miesto. Pagrindinė šio parko veikla – labirintas, tačiau galite sudalyvauti ir golfo rungtyse, pasivažinėti keturračiais, susipažinti su ekologiniame ūkyje laikomais gyvūnais, pašaudyti iš lanko ir pamatyti Trojos arklį, kurio viduje – tikras lazerių šou.

Korfu – tai nuostabi sala Jonijos jūroje, esanti netoli žemyninės Graikijos šiaurės vakarų pakrantės. Korfu garsėja savo paplūdimiais, kurie patiks visiems – nuo smėlėtų iki atokių, esančių įlankose ir uolose. Ši sala pasižymi turtinga kultūros istorija, kuriai įtakos turėjo įvairios civilizacijos. Vaikams patiks:

Korfu akvariumas
Susipažinkite su Viduržemio jūros gyvūnija akvariumuose, kuriuose gyvena vietinės žuvys, jūrų žvaigždės, aštuonkojai, omarai, krabai ir daugybė kitų. Praėję akvariumus su žuvimis, išvysite roplių ekspozicijas, kuriose pamatysite įvairių pasaulyje žinomų roplių ir varliagyvių, gyvačių, driežų, vėžlių, varlių.

Vandens parkas „AquaLand“
Viename didžiausių vandens parkų pasaulyje, siūlomas puikus pramogų ir poilsio derinys. Čia įrengtas 51 nusileidimo kalnelis, baseinai ir daugybė kitų vandens žaidimų, tinkančių tiek mažiems vaikams, tiek suaugusiems. Gamtos apsuptyje esantis 75 000 kv. metrų ploto vandens parkas jūsų apsilankymą pavers maloniu ir įsimintinu.

BULGARIJA irgi pilna šeimų su vaikais

Su vaikais, pasak kelionių organizatoriaus atstovės, galima aplankyti ir Bulgarijos kurortus. Jų pakrančių zonose šeimoms siūlomas platus pasirinkimas vandens pramogų: vandens motociklus, pasiplaukiojimus plaustais ir parasparniais. Be to, pakrantėje yra vandens parkų, kuriuose yra įspūdingų kalnelių ir baseinų, skirtų įvairaus amžiaus vaikams.

Rekomendacijos šeimoms:

Vandens parkai
Bulgarijoje yra keli vandens parkai, kuriuose vaikai tikrai ras pramogų. „Action Aquapark“ Saulėtajame krante, „Aquapolis“ Auksinėse smiltyse ir „Aqua Paradise“ Nesebare siūlo įvairius vandens kalnelius, baseinus ir žaidimų aikšteles, tinkamas įvairaus amžiaus vaikams.

Zoologijos ir botanikos sodai
Nepraleiskite progos apsilankyti Sofijos zoologijos sode, kuriame gyvena įvairūs gyvūnai iš viso pasaulio. Zoologijos sode rasite edukacinių eksponatų ir užsiėmimų vaikams. Taip pat galite apžiūrėti ir botanikos sodą, kuriame vaikai gali pasigrožėti išskirtinių augalų
kolekcijomis.

Pramogų parkai
Bulgarijoje yra keletas specialiai vaikams įrengtų pramogų parkų. „Sofia Land“ Sofijoje ir „Luna Park“ siūlo daugybę atrakcionų, karuselių, batutų ir pramogų įvairaus amžiaus vaikams.

EGIPTAS neapleidžia savo pozicijų

I. Aukštuolytė sako, kad šeimų su mažamečiais vaikais itin mėgstamas ir Egiptas – Hurgados ir Šarm aš Šeicho kurortai. Šiuose kurortuose yra daugybė šeimoms pritaikytų viešbučių, kurie atitinka su vaikais keliaujančiųjų poreikius ir pageidavimus. Tokiuose viešbučiuose itin smagu vaikams, nes jie turi daug veiklos ir įvairių pramogų. Be to, Egiptas svetingas vaikams – čia vietiniai juos kalbina, šypsosi, vaišina.

Su vaikais siūlo pamatyti:

Koralinius rifus
Svečiuojantis Egipte, tiesiog būtina pamatyti koralinius rifus. Tai galima padaryti paviršinio nardymo metu, kai aplinkui plaukioja ir būrys įvairiaspalvių tropinių žuvų ir žuvyčių. Žodžiais neapsakomi vaizdai, neišdildomi įspūdžiai. Tai galima padaryti tiek Hurgados, tiek Šarm el Šeicho kurortuose. O jei nenorite nardyti, koralinius rifus galima pamatyti ir plaukiant laivu. Per laivo stiklinį dugną atsiveria rifai ir povandeninio pasaulio grožis.

Šarm el Šeicho delfinariumą
Apsilankymas delfinariume suteiks džiaugsmo tiek vaikams, tiek suaugusiems. Čia vyksta jūros gyvūnų pasirodymui, kurie nepalieka abejingų. Šou programoje dalyvauja ruonis, jūrų liūtas, delfinai. O jei svajojate pasiplaukioti su delfinais – galėsite įgyvendinti savo svajonę.

Vandens pramogų parką „Jungle Water Par“ Hurgadoje
Tai tikra stebuklų šalis, kuri suteiks džiaugsmo bet kokio amžiaus žmonėms. Vandens parko teritorijoje yra apie 20 įvairiausių atrakcionų, baseine yra dirbtinė banga ir kalneliai, skirti plaukioti banglente. Teigiamas emocijas apsilankymas parke paliks tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Pasiplaukioti povandeniniu laivu „Sindbadas“
Turite unikalią galimybę panerti į 7 metrų gylį be akvalango. Tai padaryti galima tikru povandeniniu laivu, esančiu atviroje jūroje. Iki laivo nuplukdo ir atgal į krantą parplukdo speciali motorinė jachta. Povandeniniame laive „Sindbadas“ Hurgadoje per skaidrius iliuminatorius galima gėrėtis užburiančiu Raudonosios jūros povandeniniu pasauliu.

Aplankyti Papiruso muziejų
Žingeidiems vaikams tikrai patiks ir papiruso muziejuje Šarm el Šeiche, kuriame galima susipažinti su papiruso gamybos procesu pagal originalią, II amžiaus pr. Kr. technologiją ir pažvelgti į senovines relikvijas.

ISPANIJOS miestas Barselona pelnytai papuolė į penketuką

Šią vasarą, pasak I. Aukštuolytės, verta aplankyti ir saulėtąją Ispaniją, Katalonijos regiono sostinę – Barseloną. Ne veltui į ją kyla pilnutėliai lėktuvai su šeimomis. Šiame nuostabiame mieste ir kartu kurorte galima mėgautis turtinga vietine architektūra, puikia virtuve ar lėtu ispanišku gyvenimu, bet ir atsipalaiduoti paplūdimiuose, išbandyti vandens pramogas, pavyzdžiui, plaukiojimą irklente ar baidarėmis. Pramogų tiek suagusiems, tiek vaikams šiame mieste niekada netrūksta, begalė renginių, koncertų, parodų, edukacinių programų, maisto gaminimo kursų, flamenko šokio pamokų ir daug kitų įdomių veiklų.
 Barselona

O kur galima nusivesti vaikus Barselonoje, kad turėtų dar daugiau ispūdžių? I. Aukštuolytė pataria:

Nueiti į zoologijos sodą
Barselonos zoologijos sode gyvena daugiau kaip 500 įvairios vietinės ir egzotinės gyvūnų rūšys, daugelis jų – nykstančios. Čia galima išvysti žinduolius, roplius, varliagyvius, paukščius, tarp kurių – liūtai, tigrai, drambliai, žirafos, pingvinai.

Išvysti Barselonos akvariumą
Barselonos akvariumas yra didžiausias Europoje Viduržemio jūros regione. Čia rasite daugiau kaip 450 skirtingų rūšių jūros gyvūnų ir 80 metrų ilgio povandeninį tunelį, kuriame plaukioja rykliai, morenos ir rajos.

Aplankyti Šokolado muziejų
Šiame muziejuje galima susipažinti su šokolado istorija ir gamyba, pamatyti įmantrias šokolado skulptūras ir net sudalyvauti šokolado gamybos dirbtuvėse.