Norintiems, kad šeimos atostogos būtų kokybiškos ir įsimintinos gerąja šia žodžio prasme, ekspertai sako, kad reikia visai nedaug, tiesiog – atsakingiau joms pasiruošti. Kaip susiplanuoti atostogas, kad jose nesipykti, kokias veiklas ir naujas smagias bet prasmingas patirtis susikurti pasakoja Gabrielė Babelė, multidisciplininė vaikų gerovės konsultantė. Į ką labiausiai atkreipti dėmesį organizuojantis kelionę su vaikais į kitas šalis pataria „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Išmokykite vaikus kiekvieną dieną rasti laiko poilsiui

„Šeimų yra labai skirtingų: vienos atostogauja visus metus po truputį (po kelias dienas, savaites), kitos planuoja dideles atostogas kartą per metus ir panašiai. Dėl to ir tradicijos, ar požiūris į atostogas formuojasi skirtingas ir tai nėra nei gerai, nei blogai. Kiekviena šeima renkasi tai, kas pagal jų gyvenimo būdą, darbo pobūdį, pomėgius, galimybes ir daugybę kitų aplinkybių yra priimtina“, – sako G. Babelė.

Pasak multidiciplininės vaikų gerovės ekspertės, labai svarbu vaikus mokyti kiekvieną dieną kokybiškai pailsėti, leisti laiką drauge. Taip vaikas, jau užaugęs, neskaičiuos dienų iki atostogų kartą per metus, kad pailsėtų, bet gebės savo laiką ir energiją paskirstyti taip, jog neleis sau išeikvoti visų jėgų darbui ar kitiems rūpesčiams, ras laiko poilsiui kiekvieną dieną jau savo sukurtai šeimai. Tad vaikui svarbu parodyti ne tik kaip mėgautis turiningomis atostogomis, bet ir kaip kasdienybėje išlaikyti balansą tarp daugybės darbų, veiklų, atsakomybių.

„Norint, kad vaikai augdami jaustųsi komfortabiliai leisdami laiką su tėvais taip pat svarbu ne tik suplanuoti leisti atostogas drauge, bet ir visus metus turėti veiklos, užsiėmimų drauge su vaikais ar visa šeima. Tokiu būdu, vaikams paaugus, laikas kartu su šeima, tėvais – atostogų ir ne jų metu, nebus taip svetima, neįprasta, o priešingai: gali būti ir labai mėgstamas ir laukiamas metas“, – pataria G. Babelė.

Neverskite vaikų būti kitokiais nei visada

Paklausus, kaip atostogauti, kad šeimos nariai tarpusavyje nesusipyktų, G. Babelė sako, kad bendrų visiems taisyklių, kas galėtų padaryti šeimos atostogas puikias be nesklandumų, nėra – šeimos, tėvai ar globėjai, vaikai yra skirtingi. Svarbu nesiekti per tas kelias dienas, savaites būti kitokiais nei esate įprastai ar tikėtis iš vaikų būti kitokiais, negu jie įprastai visus metus yra.

G. Babelė pataria apsibrėžti atostogų tikslą, jį aptarti šeimoje su vaikais: ko siekiama per atostogas? Pailsėti? Aktyviai praleisti laiką kartu? Išmokti, patirti naujų dalykų? Apkeliauti naują šalį? Ką atostogos reiškia šeimos nariams? Ko kiekvienas iš jų tikisi?

„Kai patampa aiškesnis atostogų, kelionės tikslas vaikams ir suaugusiems, tuomet paprasčiau vertinti, pamatyti, koks elgesys gali būti netinkamas, nepriimtinas sau ar kitiems, apie tai drauge kalbėti. Pavyzdžiui, apsibrėžus, kad atostogų tikslas – šeimos laiko leidimas, užsiėmimai kartu, tuomet šeimos nariams paprasčiau apsibrėžti, suprasti, susitarti, kad naudojimasis telefonu turėtų būti retesnis, galbūt tik specifiniu dienos metu ar panašiai“, – sako konsultantė.

G. Babelės nuomone, taip pat nereikėtų persistengti įvedinėjant naujas, griežtas elgesio normas per atostogas, jei toks elgesys nėra įprastas kasdieniame gyvenime visus likusius metus, o ir nėra susiję su specifinėmis sąlygomis, pavyzdžiui, tam tikros taisyklės, susitarimai dėl elgesio labai svarbūs, ypatingai, dėl vaikų saugumo: ką vaikui daryti pasimetus, kur laukti ar kreiptis, ką daryti priėjus nepažįstamam asmeniui ir panašiai. Tad, jei manoma, kad visgi tam tikrų elgesio taisyklių reikėtų, jas reikėtų aptarti su vaikais, įtraukti jų pačių siūlymus, aptarti jau galbūt anksčiau įvykusias nemalonias situacijas bei kalbėtis, susitarti kaip jų išvengti.

„Jeigu vaikams nustatoma taisyklė ar tikimasi, kad jie vienaip ar kitaip per šį trumpą laiką elgsis, vertimas tai daryti per atostogas be jų pačių noro ar įsitraukimo, vaikams gali formuoti neigiamą požiūrį į atostogų laiką, siųsti signalą, kad jie turi per atostogas būti kitokiais negu įprastai. Tad pagarbų, empatišką, tolerantišką, atjaučiantį elgesį, kurio ypatingai gali prireikti per atostogas, rekomenduočiau skatinti ir ugdyti visus metus. Per atostogas koncentruotas, dažnas, intensyvus laikas drauge gali kelti papildomą įtampą tarpusavio santykiuose, išryškinti įvairius nesutarimus ir kt., dėl to tikrai gali prireikti visų šeimos narių nuoseklaus geranoriškumo, susitelkimo“, – pataria vaikų gerovės konsultantė.

Vyresnius vaikus įtraukite į šeimos atostogų planavimą

Su vyresniais vaikais, pas G. Babelės, ruošimasis atostogoms ar kelionei jau atrodo kitaip negu su itin jaunais vaikais, kūdikiais: vyresnius vaikus jau galima po truputį įtraukti į ruošimosi, planavimo procesą, gal net skirti tam tikras atsakomybes. Svarbu parodyti, kad su jais nėra toliau elgiamasi kaip su ,,mažais vaikais“, kad yra suteikiama dar daugiau atsakomybių, laisvės pasirinkti, ką jie nori veikti su tėvais ar atskirai atostogų (ir ne tik) metu.

„Jeigu yra nusprendžiama, kur keliaus šeima, o vaikai yra kiek vyresnio amžiaus, įvertinus brandą, suvokimą, galimybes galima pradėti, kad ir žaidimo forma, ugdyti tam tikras savybes, paliesti tam tikras vertybines temas. Pavyzdžiui, galima duoti tam tikrą biudžetą – keliasdešimt eurų ir, kad vaikas ar vaikai suplanuotų, ką, turėdami šią pinigų sumą, tą dieną ar pusdienį šeima gali veikti“, – pataria vaikų gerovės konsultantė.

Tai, pasak G. Babelės, gali padėti vaikams pradėti vertinti, suprasti pinigų vertę, domėtis, ką toje šalyje ar mieste galima būtų už tokią sumą veikti, tarpusavyje diskutuoti, kalbėtis, skatinti ir kūrybiškumą.

„Tai puiki proga ir tėveliams su vaikais padiskutuoti ir apie tai, kad ne visada net ir turint pinigų juos būtina išleisti, galima nuveikti ką nors ir nekainuojančio brangiai – pasivaikščiojimas valgant ledus ar kt. Šiais būdais gali atsiverti galimybės su vaikais kalbėtis apie tai, kas šeimai yra svarbu, kokias vertybes tėveliai nori perduoti vaikams, ko kiekvienam šeimos nariui norisi per planuojamas atostogas ar apskritai, vaikams ugdyti supratimą, kad išleidus pinigus vieną dieną, kitai gali jau nebelikti lėšų“, – pataria konsultantė.

 Gabrielė Babelė

Kita užduotėlė vaikams, pasak G. Babelės, galėtų būti susitarti dieną ar laiką, kuomet vaikai galės, jeigu norės savo susitaupytų pinigėlių sumą išleisti ir ką tuo metu galėtų nuveikti kiti šeimos nariai. Taip vaiką galime nukreipti pamąstyti ne tik apie save ir savo norus, bet ir kitų poreikius, būti dėmesingesniems, suprasti, kad tuo metu kai vaikas kažko užsinori, kiti nebūtinai norės to paties.
„Jeigu vaikai yra labai skirtingi, su skirtingais hobiais, norais, planuojant atostogas vertinga įtraukti juos į procesą (vaikui vis augant, įtraukimas į procesą, atsakomybės gali vis po truputį didėti): teirautis, kaip, kiekvieno nuomone, turėtų reaguoti ar elgtis kiti šeimos nariai, kai vienas iš jų nori veikti ką nors kita; kokių siūlymų vaikas turi, kaip norėtų, kad į jį kiti šeimos nariai reaguotų, kai nesutampa nuomonės, norai“, – pastebi su šeimomis dirbanti konsultantė.

G. Babelė sako, kad vaikų įtraukimas į sprendimus, jų nuomonės klausimas siunčia signalą bei formuoja, kad jie, jų nuomonė yra svarbūs, sumažinti jausmą, kad jiems yra liepiama viena ar kita daryti be pasirinkimo. Galite maloniai nustebti išgirdę pačių vaikų siūlymus, nuomonę kaip vienoje ar kitoje situacijoje jie siūlo šeimos nariams pasielgti, kaip galvoja, sako, kad elgsis jie. Mažų mažiausiai, ką pasieksite kalbėdamiesi ir klausdami pačių vaikų – jie apie tai gali susimąstyti, kitą kartą panašiame pokalbyje jau turėti konkretesnę nuomonę, pradėti atkreipti dėmesį į tam tikras situacijas.

Šeimos su vaikais renkasi tradicines kryptis

I. Aukštuolytė pastebinti, kad lietuviai, keliaujantys su vaikais, prioritetą teikia artimoms atostogų kryptims, kuriose galima mėgautis šilta jūra, garantuotai geru oru ir puikiai šeimų poilsiui pritaikyta infrastruktūra. Šiais metais pastebimų skirtumų atostogų krypčių sąraše nepastebi – vis dar dažniausiai Lietuvos šeimos ilsisi Turkijos, Graikijos, Bulgarijos kurortus.

Paklausus, kaip patartų rinktis skrydžius bei prieš kiek laiko atvykti į oro uostą, kad nebūtų nei per anksti, nei per vėlai, I. Aukštuolytė sako, kad tam, kad kelionė nebūtų pernelyg varginanti, patariama rinktis tokias šalis, iki kurių nuskrendama per 2–4 valandas.

Registracija į skrydį paprastai prasideda 2 val. iki skrydžio, tad rekomenduoja atvykti su vaikais į oro uostą iš anksto.

Kaip ir visomis atostogomis, taip ir automobilio nuoma šeimai būtų parankiau pasirūpinti kuo anksčiau – tokiu atveju galima gauti plačiausią pasirinkimą ir geriausias kainas.

Pasirinkus šeimoms skirtą viešbutį, mažiausia tikimybė prašauti

Ieškodamos maksimalaus komforto, pasak kelionių organizatoriaus atstovės, šeimos dažniausiai renkasi viešbučius, siūlančius maitinimo programą „viskas įskaičiuota“.

„Keliaujant su vaikais, geriausia rinktis šeimų viešbučius, kuriuose yra pagalvota tiek apie kūdikius, tiek apie jau ūgtelėjusius vaikus. Daugelyje tokių viešbučių vaikais pasirūpina animatoriai, yra daugybė pramogų, o pačioms mažiausioms atžaloms tėvai gali užsakyti auklės paslaugą“, – atkreipia dėmesį I. Aukštuolytė.

Šeimų viešbučiuose, pasak pašnekovės, pagalvota ir apie vaikų valgymo įpročius. Jie čia ras mėgstamų patiekalų, o tėveliai galės paprašyti maistą sutrinti ar išsirinkti įvairių tyrelių bei košių, pasinaudoti maitinimo kėdute.

„Jei viešbutis nėra skirtas tik šeimų poilsiui, svarbu atkreipti dėmesį į jų siūlomas paslaugas ir pramogas mažiesiems. Ar yra žaidimų kambarių, kuriuose mažąsias atžalas būtų galima saugiai palikti animatorių priežiūrai, pramoginių renginių vaikams, ar viešbutis turi vaikams skirtus šildomus baseinus ir vandens kalnelius. Itin svarbus ir siūlomas vaikų meniu – koks maistas ruošiamas mažiesiems, ar tiekiamas kūdikiams skirtas maistas, ar kambaryje yra virdulys?“, – pataria I. Aukštuolytė.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į papildomas viešbučio paslaugas su vaikais keliaujantiems tėveliams – ar suteikiama lovelė kūdikiui, ar galima išsinuomoti vežimėlį ir panašiai. Taip pat verta pasidomėti, ar šalia viešbučio yra smėlio paplūdimiai, o įbridimas į jūrą nuožulnus.

Inga Aukštuolytė

5 esminiai patarimai keliaujant su vaikais į kitą šalį

1. Patikrinti, ar turimi visi reikalingi dokumentai. „Tez Tour“ atstovė kviečia atminti, kad net ir patys mažiausi vaikai bei kūdikiai privalo turėti asmens dokumentą – pagal skrydžio kryptį, gali būti reikalingas pasas arba užteks asmens tapatybės kortelės. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į dokumento galiojimo datą – kai kurios šalys reikalauja, kad jis galiotų bent 6 ar 12 mėnesių nuo atgalinio skrydžio datos.

Prieš kelionę taip pat rekomenduojama apsilankyti ir pas šeimos gydytoją, bendrai apžiūrai ar skiepams, jei tokie reikalingi. Taip pat verta pasirūpinti sveikatos draudimu bei į kelionę pasiimti svarbiausių vaistų.

2. Išsirinkti vaikų poilsiui pritaikytą viešbutį. Renkantis viešbutį poilsiui su vaikais, ypač – mažamečiais, labai svarbus visų šeimos narių komfortas. Viešbutis turi būti pritaikytas poilsiui su vaikais: teikiamos įvairaus amžiaus vaikams skirtos pramogos, pasirūpinta vaikišku maistu, patogiomis kėdutėmis restorane ir tinkamomis lovelėmis kambariuose. Nes kuo geriau jausis ir kuo daugiau jiems įdomios veiklos turės vaikai, tuo didesnė tikimybė bus pailsėti ir tėvams.

3. Pasirūpinti tinkama apranga. Vykstant į šiltuosius kraštus, būtina pasirūpinti tinkama apsauga nuo saulės. Vaikiški saulės kremai, galvos apdangalai, natūralių audinių drabužiai bei lengvi drabužiai ilgomis rankovėmis – būtini atostogų palydovai, saugantys nuo perkaitimo ar nudegimo.

4. Pasirūpinti vaikų užimtumu. Skrydžio metu svarbu turėti įvairių žaislų, spalvinimo knygelių, išmaniųjų įrenginių, kad mažiesiems laikas lėktuve neprailgtų. Taip pat nereikėtų pamiršti atsarginių drabužių, jei tektų persirengti, pasirūpinti vandeniu, užkandžiais bei ledinukais, kurie itin pravers, kai ausys užguls lėktuvui kylant ir leidžiantis. Į saloną taip pat galima pasiimti vaikiškų buteliukų su gėrimu ar maistu – jiems daroma išimtis.

Taip pat galima užsisakyti maistą lėktuve iš anksto, tad nereikės papildomai rūpinti užkandžiais.

5. Pasidomėti visomis taikomomis privilegijomis keliaujantiems su vaikais. Tėvams su mažamečiais vaikais taikoma pirmenybė oro uoste – jie laipinami be eilės. Vaikams nuo 2 metų priklauso ir atskira sėdėjimo vieta lėktuve bei papildomas registruotas bagažas. Jaunesniems nei 2 metų vaikams priklauso registruotas bagažas bei vežimėlio transportavimas.

Šeimos su mažamečiais vaikais viešbučio registratūroje aptarnaujami pirmieji, čia galima paprašyti ramesnio kambario – mažesnis triukšmas garantuos ramesnį mažylio miegą. Taip pat kai kurie viešbučiai gali pasiūlyti vaikiškų vežimėlių, todėl atvykus, galima pasidomėti šia galimybe.