Pasiruošimas – dar namuose

Ne visi vaikai lengvai prisitaiko prie aplinkos pokyčių, todėl jautrius ar šiek tiek uždaresnius vaikus itin svarbu iš anksto pratinti prie minties apie artėjančią kelionę. Pasakojimai apie šeimos laiką kartu, būsimus nuotykius, gražias lankytinas vietas bei poilsį prie ežero ar jūros padės sudominti vaiką, o taip pat supažindins su atostogų planu. Jau su metukų sulaukusiu vaiku galite susėsti ir peržiūrėti planuojamų lankyti vietų nuotraukas, bandyti susidėti daiktus bei išsirinkti žaislus ar knygas, kurias vešitės į kelionę – tai ne tik leis mažajam nusiteikti būsimai kelionei, bet ir susikurti teigiamą požiūrį į būsimas atrakcijas.

Supažindinkite su kelionės eiga

Nepriklausomai nuo vaiko amžiaus, ilga kelionė automobiliu, traukiniu ar autobusu dažnai sukelia dirgulį, nerimą ir kitus nemalonius potyrius. Tai gali lemti aplinkos pokyčiai, žmonių šurmulys, apribota laisvė judėti ar net pačių tėvų keliamas stresas. Todėl dar prieš išvyką reikėtų aptarti bei supažindinti vaiką su būsimomis keliavimo sąlygomis, aplinka bei elgesio taisyklėmis. Kelionei trunkant porą valandų ar ilgiau, neretai vaikų nepasitenkinimą kelia nuobodulys. Tokiu atveju svarbu su savimi turėti vaikui dar nepabodusių ar visiškai naujų žaidimų, pasirūpinti muzikos ar pasakų įrašais.

Būkite pasiruošę iš anksto

Atostogaujant visada tikimasi geriausio scenarijaus – orų, potyrių, emocijų. Tačiau tuo pačiu metu svarbu suprasti, kad per atostogas, kaip ir kasdieniame gyvenime, gali kilti įvairių iššūkių, kuriems reikėtų pasiruošti iš anksto. Renkantis atostogų vietą ir viešbutį, itin svarbu, kad pats jis būtų pritaikytas vaikams. Ne visi viešbučiai orientuoti į šeimas, todėl neturi vaikų žaidimų kambario, meniu ir kitų patogumų. Tai ypač svarbu, jei oras subjurs ir viešbutyje teks praleisti daugiau laiko nei planavote.

Atostogų metu stebėkite vaiko mitybą

Viešbučiai, pritaikyti šeimų poilsiui, dažniausiai turi ir itin platų maitinimo asortimentą. Vaikas gali rinktis iš atskiro meniu, todėl maistas pritaikytas net ir išrankiausiems mažiesiems. Vis dėlto tėveliai turi padėti vaikui pasirinkti ir užtikrinti, kad mityba būtų subalansuota. Rekomenduojame rinktis sriubas, košes, šviežius vaisius ir daržoves. Vaikui neįprasti patiekalai arba didelis saldumynų kiekis gali sukelti virškinimo negalavimų. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į vaiko higieną. Prieš valgį rekomenduojama plauti rankas, taip pat valgio metu nereikėtų leisti vaikui glostyti ar maitinti atklydusių nepažįstamų gyvūnų.

Sveikata pasirūpinkite ir per atostogas

Išvykus į pajūrį, pavyzdžiui, lietuvių taip mėgstamą Palangą, didžiąją dalį atostogų praleidžiame mėgaudamiesi saulės voniomis ir pliuškendamiesi jūroje. Tačiau svarbu nepamiršti, jog atostogaujant su vaikais, buvimą kaitrioje saulėje reikėtų riboti. Taip pat svarbu vaikui vis priminti, jog būtina dėvėti kepurę ir gerti pakankamai skysčių. Tėvams itin svarbu stebėti, ar vaikai išgeria pakankamą skysčių kiekį.

Vandens telkinys – ne tik pramogų, bet ir pavojaus zona

Ne mažiau svarbu nusistatyti ir buvimo prie vandens telkinių taisykles, kad vaikas žinotų, kaip tinkamai elgtis, kad jis išliktų saugus. Svarbu, kad vaikas suprastų, jog vienam bristi į jūrą ar į baseiną nėra saugu. Susitarkite, jog vaikui norint atsigaivinti, jis praneštų suaugusiesiems ir paprašytų draugijos, o žaisdamas pakrantėje nuolat būtų atsisukęs veidu į bangas.

Nepraraskite budrumo

Atšilus orams prie ežerų ir jūros susirenka didelis būrys poilsiautojų. Smagiai leidžiant laiką vandenyje neretai vaikai įsidūksta, o ant kranto vaikus stebintys tėvai neretai prarandą budrumą skaitydami žurnalą ar naršydami telefone. Todėl svarbu iš anksto susitarti su vaiku, jog vandenyje reikia elgtis saugiai, o tėvams telefonus ir kitus dėmesį blaškančius įrenginius verčiau pasidėti į šalį. Tai padės išvengti netikėtų susižalojimų atostogų metu bei suteiks saugumo pojūtį tiek tėvams, tiek mažiesiems.

Susitarkite dėl susitikimo vietos

Paplūdimiuose, pilnuose žmonių, vaikai linkę greitai prarasti orientaciją ir pasiklysti. Geriau iš anksto užkirsti tam kelią nei vėliau ieškoti pasiklydusio mažamečio. Pirma, ką verta padaryti atėjus į paplūdimį, parodyti vaikui iš tolo gerai matomą ir jums pažįstamą susitikimo vietą, kur jis turėtų ateiti, jei netyčia pasiklystų. Tai gali būti netoli esanti iškaba, išskirtinai atrodantis medis ar persirengimo būdelė. Paprasta, bet taip pat labai veiksminga priemonė – mažam vaikui uždėti apyrankę ar pakabutį, ant kurio būtų parašytas jo vardas ir tėvų telefono numeris.

Ne mažiau svarbu, kad vaikas žinotų kaip atrodo gelbėtojai ir įsidėmėtų jų aprangas, o pasimetus pajūrio teritorijoje, drąsiai kreiptųsi į juos pagalbos. Todėl tik atvykus į paplūdimį kartu su vaiku susėskite ir aptarkite, ką daryti pasimetus, kad tiek vaikas, tiek jūs būtumėte užtikrinti, jog ištikus nelaimei vaikas nepasimes.

Atsipalaiduokite – juk atostogos

Svarbiausia nepamiršti, kad atostogos skirtos visos jūsų šeimos poilsiui – ne tik vaiko, bet ir jūsų. Atsipalaiduokite, išbandykite miestuose ar kurortuose esančias pramogas, ekskursijas, kartu ragaukite įvairių patiekalų ir skanumynų.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Metų šeimos rinkimai 2023”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)