Vis dėlto, net ir kardinaliai nekeičiant savo gyvenimo, neištuštinant kišenių ir pernelyg nelaužant savęs, įmanoma gyvenimo kokybę juntamai kilstelti. O geriausia – kad tai galite padaryti iškart. Nereikia net specialaus pasirengimo.

Kai kas sakys – akivaizdu. Tačiau genialūs dalykai dažniausiai ir yra paprasti. O kodėl kartais tokių akivaizdžių pokyčių, kai jie tokie veiksmingi, į savo rutiną neįvedame – geras klausimas.

Skirkite nors 10 minučių knygos skaitymui

Psichoterapeutai teigia, kad knygos skaitymas padeda nusiraminti, sutelkti mintis. Tokioje informacijos gausoje dažno iš mūsų mintys šokinėja, esame nerimastingoje būsenoje. Tam nepadeda ir nuolat telefonų ekranuose šokinėjantys pranešimai. Žmogaus protui tiesiog trūksta galimybės nusiraminti.

Daug žmonių sako neturintys laiko skaityti, tačiau 10 minučių turi kone kiekvienas. Pavyzdžiui, galite pasidaryti ritualą – skaityti pabudus, geriant rytinę kavą arba arbatą. Tyloje. O kam tos tylos namuose trūksta, galima tai daryti per pietų pertrauką ar po darbo, prisėdus parke.

Skaitymas įneša ne tik ramybės, bet ir kokybės jausmo dienoje. Dažnas jaučiamės įstrigę buityje: puodai, darbai, vaikai, kamščiai. Kaip deimantai ant kaklo suteikia prabangos jausmą, taip dienai prabangos jausmą suteikia knyga.

Skirkite daugiau dėmesio valgomam maistui

Tai nereiškia ilgiau gaminti. Atsisakykite įpročių, kurie jūsų valgymą paverčia ypač buitiniu, neoriu, nedžiuginančiu. Nebevalgykite tiesiai iš pakuotės, iš nuskilusių lėkščių, nebekiškite maisto gerklėn dirbant. Skirkite dėmesio maisto pateikimui ir nors penkias minutes pavalgyti tyloje.

Realybėje tai daugiau laiko neužima. Gražiam pateikimui padeda žolelių pabarstymas, šviežių pipirų užmalimas, spalvos lėkštėje. Gražiai į lėkštę galima padėti ir kotletus, ir žuvies konservus – tai neprivalo būti prabangūs patiekalai. Skirkite dėmesio mažoms detalėms, net jei tai – tik obuolio supjaustymas dailiomis juostelėmis, gražiai jas sudedant į lėkštę.

Be to, galima įsigyti produktų, kuriuos laikote prabangiais, ir jais gardinti savo įprastus patiekalus. Trumų sviestas ar aliejus, geras alyvuogių aliejus, prabangesnė kristalinė druska ar panašiai. Toks produktas kardinaliai nepakeis jūsų piniginės situacijos, nes jo užteks ilgam, bet pakeis jūsų sau paskirto dėmesio kiekį.

Pasivaikščiokite

Karantino metu buvo išplitę vaizdo įrašai, kur žmonės rodydavo, kokie nelaimingi ir susikūprinę eina vaikščioti – tarsi atliktų nekenčiamą pareigą. „Einu pasirūpinti savo kvaila emocine sveikata“, – rašė jie.

Vaikščiojimas turi ypatingų galių pataisyti nuotaiką, išvėdinti suirzimą ir įkvėpti. Ilgiems pasivaikščiojimams laiko turi ne kiekvienas, tačiau dauguma turi nors 20, bent 10 minučių, kurias gali paskirti sukant ratą aplink kaimynystę. Kai kuriems pavyksta vaikščiojimą padaryti savo kelionės į ir iš darbo dalimi.

Toks užsiėmimas gali turėti didelę įtaką tiek jūsų emocinei, tiek fizinei sveikatai. Ir, kaip ir visi punktai šiame sąraše, yra apie laiką sau ir susikoncentravimą į savo poreikius.

Dauguma žmonių bijo į savo dienotvarkę įvesti pokyčius, nes neturi jėgų, ryžto kažką kardinaliai keisti. Bet kardinaliai keisti nereikia. Užtenka dešimties minučių, kad jaustųsi skirtumas.

Ritualai

Kuo daugiau mažų įpročių paversite ritualais, tuo diena mažiau paskęs buityje. Maudynes vonioje ar duše galima į kitą lygį perkelti žvakėmis, prietema ir muzika, jei papildomo laiko neturite, o gal ir kūno šveitimo procedūra, kauke, jei penkios papildomos minutės atsiras.

Tradicija kartą savaitėje išbandyti naują receptą ar naują neragautą vaisių, įneš laukimo, prasmės jausmą. Mėgstamos tinklalaidės pakeliui į darbą klausymas, važiavimo pakeitimas ėjimu, skirtingo kelio nei visada pasirinkimas – viskas įdės po mažą lašelį prasmės.

Palaikykite švarą ir higieną

Daug žmonių, sergančių depresija, ilgainiui nebepajėgia pasirūpinti savo ir namų švara.

Todėl, norint priešingo gyvenimo, būtų logiška elgtis priešingai. Kvepianti, švari, traškanti patalynė, suteikia prabangos jausmą. Tvarkinguose namuose lengviau justis laimingu. Jei nespėjate tvarkytis, elementari pagalba būtų siurbiantis ir plaunantis robotas.

Prieš miegą kremu pateptos pėdos ir rankos gal neatrodo kažkas įspūdingo, bet tai įneša esminį jausmą: savo paties svarbos jausmą. Būtent šiuos mažus dalykus pamirštame, kai užsisukame uždarame rate, ir būtent dėl šito pradedame eiti iš proto. Nes nebelieka vietos mūsų paprastiems, bet labai žmogiškiems poreikiams, kurie tikrai neapsiriboja kvėpavimu ir valgymu.

Įveskite įprotį, kuris, jūsų manymu, žmones daro geresniais už kitus

Yra žmonių, kurie bent jau iš šono atrodo šiek tiek geresni. Dvasingesni. Daugiau spėjantys. Kokius jus žavinčius įpročius jie turi?

Gal po miego valandą nesinaudoja telefonu? Medituoja? Iš vakaro užsimerkia kruopas, kad ryte turėtų sveikus pusryčius, kurių nebereikia gaminti? Daug laiko leidžia saulėje? Sveikai maitinasi? Randa laiko kultūrinei veiklai?

Pabandykite vieną tokių įpročių įvesti ir savo gyvenime. Beje, jums tikrai nebūtina medituoti valandą ar mitybą keisti iš pamatų. Medituoti galima penkias minutes, o mitybos įpročius paįvairinti į patiekalus įdedant kokių nors sveikų sėklų, kartą dienoje vietoje užkandžio pasirenkant sveikus riešutus ar daržovių dalį lėkštėje padidinant dvigubai.

Tai jums leis pasijusti geresniu, bet nereikalaus didžiulių pastangų. O ir pradėti bus lengviau, kai sau keliami lūkesčiai nebus tokie dideli.

Miegą vadinkite karaliumi

Miegas – vienas svarbiausių dalykų, norint turėti sveiką nervinę sistemą. Jis atsiliepia darbingumui, gebėjimui susikaupti, motyvacijai, energijos kiekiui. Suskaičiuokite, kiek valandų miego jums reikia, ir pabandykite miegoti eiti būtent tuo metu, kad būtų įmanoma tiek išmiegoti.

Sakoma, kad įpročiui įgyti, ritmui suformuoti, reikia šiek tiek laiko. Tačiau jau netrukus tai gali tapti automatizmu, kuriam papildomos pastangos nereikia.

Maži dalykai – didelis skirtumas

Tarnaudami sistemai, užsisukdami buitiniame rate, mes trūkstame ne milijonus kainuojančių kelionių, ne prabangių vilų, ne šimtatūkstantinių deimantų, o paprastų, žemiškų dalykų: paprastai tai elementarus laikas sau. Ne šiaip laikas, o sąmoningas laikas. Net penkios minutės sąmoningo laiko sau, laiko tam, kas nuoširdžiai patinka, keičia viską.

Nepamirškite savęs. Penkių minučių ir daugiau tikrai esate vertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)