Europoje ir Lietuvoje įsivyravusi tendencija, kad aukštesnį išsilavinimą ir didmiesčiuose aukštesnes pareigas užimančios moterys yra linkusios atsisakyti vaikų. Jos aukoja motinystę dėl savo finansinės gerovės ir kitų pragmatiškų dalykų. Tokių moterų Vidurio ir Rytų Europoje yra apie 10 proc., Vakarų Europoje – jau apie 20 proc. Taigi ir Lietuvoje turėsime vis daugiau moterų ir porų, kurios vaikų neturės, pastebi psichologas.

„Kai didesnė dalis gyventojų gyveno kaime, šeimos buvo gausios. Šiais laikais tik apie 5 proc. šalies gyventojų gyvena kaimiškose vietovėse. Visi keliasi į miestus. O miestuose žmonės gyvena butuose ir čia nėra tiek vietos, kaip kaime, kad būtų patogu auginti daug vaikų, – samprotavo šeimos psichologas. – Be to, vaikų „įsigijimas“ – tai pastovus (24/7) rūpestis dėl vaiko. Ar pavalgęs, ar tinkamai apsirengęs, ar nesusižeis, ar nesusirgs, ar paruošė pamokas, ar nesusidėjo su negerais draugais.… Jei žmogus neturi empatijos, jei toks atsidavimas atrodo per sudėtingas, tai kam čia aukotis – gal geriau aš lengviau gyvensiu, leisiu laiką, kaip man patogu, skirsiu savo dėmesį profesinei karjerai, malonumams...

Interviu Delfi Šeimai M. Truncė aptarė bevaikių ir vaikų turinčių porų santykių skirtumus ir paaiškino, kodėl pirmosios linkusios rečiau išsiskirti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)