Tavo piešinys labai gražus.

Ne kiekviena jūsų mažylio keverzonė yra tokia puiki, kad norėtųsi kabinti ant sienos, kita vertus, labai svarbu pagirti vaikų pastangas, net jei piešinys nė iš tolo neprimena šedevro. Jūsų komplimentai skatina vaikų kūrybingumą, o laikui bėgant piešiniai tikrai taps dailesni.

„Piešimas – pozityvus, vertas pastangų užsiėmimas, vaiko piešinius visada reikėtų pagirti, nesvarbu, ar jo kūriniai panašūs į Picasso, ar ne, – pabrėžia A. McClymont. – Ugdomas kūrybingumas skatina pasitikėjimą savimi, lavina vaizduotę ir išraišką.“

Aš irgi eisiu miegoti.

Visos mamos žino – priminus, kad jau laikas miegoti, vaikai dažnai ima ožiuotis. Kad išvengtumėte ašarų ir pykčių, pasakykite, kad ir jūs eisite miegoti anksti.

„Dauguma vaikų nesupranta, kad suaugusiųjų smegenims reikia mažiau poilsio, – aiškina Alison. – Jei sakysite, kad irgi eisite miegoti, vaikas įpras eiti miegoti, dėl to nepyks, besivystančios jo smegenys gaus pakankamai reikiamo poilsio.“

Viskas, ko išmoksti mokykloje, yra svarbu.

Suaugusieji žino – vargu, ar gyvenime prireiks algebros ar detalaus kokio nors mūšio aprašymo. Nepaisant to, vertėtų pabrėžti vaikams, kaip svarbu mokytis ir stengtis gauti gerus įvertinimus.

„Mokymasis nebūtinai turi būti naudingas ar būtinai praversiantis gyvenime, kad vertėtų mokytis, – aiškina psichologė. – Visas gyvenimas yra mokymasis, svarbu įdiegti vaikams pomėgį mokytis.“

Draudžiama žaisti kompiuterinius žaidimus po 20 val.

Vienas rimtesnių melų, sakomų šiuolaikinių žmonių namuose. Ribotas laikas prie ekranų vaikams bus tik į naudą, be to, liks laiko kitiems pomėgiams.

Pasak A. McClymont, tikrai svarbu, kad pakaktų laiko atstatomajam miegui ir kad tas laikas nesutrumpėtų per ilgai žaidžiant žaidimus prie ekranų; kompiuterinių žaidimų laikui turi būti įvesta komendanto valanda.

Pyragas nėra skanus, ar tikrai jo nori?

Jei tarstelėsite, kad ne itin sveikas maistas nėra skanus, vaikas gali susidomėti sveikesniais variantais, tada suvalgys pakankamai vaisių ir daržovių ir, savaime suprantama, bus energingesnis, geriau nusiteikęs.

A. McClymont aiškina: „Ne visi vaikai suvokia, kad svarbu tinkamai maitintis, be abejonės, suaugusiųjų užduotis – rodyti atžaloms pavyzdį ir pratinti prie sveikos, subalansuotos mitybos. Pasistenkite subtiliai paaiškinti, kad vieni maisto produktai yra naudingesni mūsų organizmui už kitus, o nuo komentarų apie svorį geriau susilaikykite.“

Automobilis neužsives, kol visi neprisisegs saugos diržų.

Šis nekaltas melas ne tik paspartins rytinį susiruošimą į mokyklą, bet ir pratins vaikus saugaus elgesio automobilyje ir, laikui bėgant, saugos diržo prisisegimas taps sveiku įpročiu.

„Nevalia pradėti važiuoti automobiliu, kol ne visi jame esantys žmonės yra prisisegę saugos diržus – tai neginčijamas dalykas, – akcentuoja A. McClymont. – Priminimas įtvirtina bazines žinias ir galiausiai susiformuoja įprotis prisisegti saugos diržus.“

Negalime žiūrėti filmo „Ledo šalis“ – Elsa ir Ana dabar atostogauja.

Taip nebūna, kad vaikai absoliučiai visada gautų, ko nori. Kai mėgstamus filmukus bus galima žiūrėti tik tam tikru metu, jie išmoks jausti saiką ir ras kitokių būdų pramogauti, užuot nuolat veikę tą patį.

A. McClymont aiškina: „Tai skatins vaikus tyrinėti, ieškoti kitokių veiklų, ne vien žiūrėti filmukus, jie lavins fantaziją ir ieškos kitokių išraiškos formų.“

Jei krapštysi nosį, pirštas įstrigs nosyje.

Nėra malonu žiūrėti, kaip vaikai viešoje vietoje krapšto nosį. Šis nekaltas melas, tikėtina, atpratins mažuosius nuo netinkamo įpročio ir mokys gero elgesio taisyklių, nesvarbu, ar jie būtų viešumoje, ar namuose.

„Netinkamus įpročius geriausia pažaboti, vos jiems pradedant formuotis, – teigia vaikų psichologė.

Gali veikti viską, ką sugalvoji ir kas tau tikrai patinka.

Na, tai nėra tiesa, vis dėlto ši frazė suteiks vaikams ryžto įdėti maksimaliai pastangų toms veikloms, kurios jiems patinka.

„Teoriškai viskas yra įmanoma, – aiškina A. McClymont. – Šis nekaltas melas skatina motyvaciją, pasitikėjimą savimi, tikėjimą savo jėgomis, o užvis svariausia – atsparumą.“

Jei nevalysi dantų, laikui bėgant jie iškris.

Visi tėvai norėtų, kad jų atžalos turėtų sveikus, baltus dantis. Savaime suprantama, per naktį dantys neiškris, tačiau baimindamiesi, kad neišbyrėtų dantys, vaikai įpras kasdien juos išsivalyti.

„Žinoma, kur kas svarbiau pratinti vaikus valytis dantis, nei nuolat kartoti nekaltą melą apie išbyrėsiančius dantis“, – pabrėžė A. McClymont.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)