Tėvystės ekspertė ir kvalifikuota ankstyvojo ugdymo specialistė Kirsty Ketley savo svetainėje pasidalijo vertingais patarimais, ką daryti ir ko nedaryti kalbant su vaikais.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį į dalykus, kuriuos sakote savo vaikams, kad užtikrintumėte, jog emocinė jūsų vaiko taurė būtų pakankamai pripildyta, o tai leistų jam geriau save vertinti, – rašė du vaikus auginanti specialistė. – Taip pat turite užtikrinti, kad vaikas jaustųsi galintis kreiptis į jus, kai jam reikia patarimo ar pagalbos, ir išmoktų, kaip geriausia kalbėtis su žmonėmis.“

Tęsdama temą K. Ketley pateikė penkias svarbiausias frazes, kurių negalima sakyti savo vaikui.

„NEBŪK KVAILAS!“

Tėvystės ekspertė teigia, kad viena blogiausių frazių, kurią nesusilaikę ištartumėte savo vaikui, yra „nebūk kvailas“.

„Tai vienas blogiausių dalykų, kuriuos galima pasakyti, kai vaikas yra nusiminęs. Tokie žodžiai visiškai nuvertina jo jausmus ir gali užkirsti vaikui kelią ateityje jums atsiverti.

Užuot taip leptelėję, verčiau parodykite empatiją ir nuraminkite pasakę, kad viskas bus gerai. Paklauskite vaiko, kuo galite jam padėti, ir leiskite žinoti, kad esate šalia“, – patarė K. Ketley.

„TU ESI KVAILAS“

Dar viena frazė, kurios, ekspertės aiškinimu, reikėtų bet kokia kaina vengti, yra pasakymas, kad vaikas yra kvailas.

Jei nenorite pakenkti savo santykiams su vaikais, niekada nesakykite jiems, kad jie kvaili. Jau maži vaikai puikiai supranta, ką tai reiškia.

„Tai uždraustas žodis mūsų namuose! Vadindami savo vaiką kvailiu neabejotinai sumažinsite jo savivertę. O pasakius tai pakankamai daug kartų, jie tuo patikės.

Jei jūsų vaikas ką nors padaro negalvodamas ir dėl to nutinka kas nors negero, nuraminkite jį ir pasakykite, kad mes visi darome klaidų.

Tada priminkite, ką ir kaip jis galėjo padaryti, kad būtų išvengęs tokios situacijos“, – mokė tėvystės ekspertė.

„DIDELI BERNIUKAI IR MERGAITĖS NEVERKIA“

Lyčių ideologija yra kultūrinių įsitikinimų tradicija, nurodanti, kaip turėtumėte jaustis ir elgtis.

Tačiau liepimas berniukams ir mergaitėms neverkti iš esmės reiškia, kad jie neturėtų rodyti savo jausmų ir tylėti. Tai gali labai pakenkti.

Ekspertė komentavo: „Dideli berniukai ir mergaitės neturėtų verkti? Tačiau jie verkia! Ir jiems turėtų būti leidžiama verkti.

Būti drąsiam nereiškia, kad tau negalima verkti. Be to, taip pasakydami priversite juos jaustis mažiau berniuku ar mergaite.

Toks pasakymas, kaip ir tai, kad jie elgiasi kvailai, ateityje jus atitolins – vaikai nenorės atsiverti, nes jaus, kad jūs jų nesuprantate.“

„APKABINKITE IR PABUČIUOKITE JUOS“

Vaikų nereikėtų versti apkabinti ir bučiuoti niekieno, ko jie nenori, įskaitant savo šeimos narius, patarė K. Ketley.

Jos teigimu, neteisinga versti daryti tai, ko vaikas gali nenorėti.

Ekspertė sakė: „Mokykitės pirmiausia vaiko paklausti, ar jie galėtų ką nors apkabinti ar pabučiuoti, ir jei jie pasakys „ne“, gerbkite tai.“

„TU ESI ŠIEK TIEK APKŪNUS“

Tėvystės ekspertė pabrėžė ir tai, kad nereikia jokių žodžių, susijusių su svoriu.

Ji paaiškino: „Šie žodžiai siunčia žinutę, kad mes manome, jog mūsų vaikams kažkas negerai.

Tai paskatins juos susidaryti nesveiką savo kūno įvaizdį, žemą savivertę ir nesveiką santykį su mityba bei fiziniais pratimais.

Užuot komentavę vaiko išvaizdą, skatinkite sveiką gyvenimo būdą – visa tai turi būti jūsų šeimos gyvenimo dalis.

Jei vis dėlto pasakėte vieną iš šių frazių, svarbu, kad atsiprašytumėte ir paaiškintumėte, jog suklydote taip pasakę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją