Atsakymai skambėjo Ankstyvojo ugdymo forumo 2022 psichologės, knygos „Vaiko emocinis intelektas“ knygos autorės Milda Karklytės – Palevičienės pranešime.

Pirma, vaikams reikia duoti, ko jiems reikia

Psichologė Milda Karklytė – Palevičienė teigia, kad viso gyvenimo paaukojimas dėl vaikų vėliau atsisuka prieš pačius vaikus ir tampa sunkiai pakeliama našta. Vaikams nereikia atiduoti viso savo gyvenimo, vaikams reikia duoti tai, ko jiems reikia, rašoma pranešime spaudai. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad tėvai turi apleisti vaikus, nesigilinti į sveikus ugdymo būdus, tai reiškia, kad tėvai turi rūpintis savimi ir atrasti sveiką balansą tarp savęs ir vaikų rūpinimosi.

Antra, svarbu ugdyti save

Kai tėvai gali ir leidžia sau jausti visus jausmus, patirti sunkumus ir susidurti su problemomis, jie ugdo patys save, o saviugda leidžia atrasti save. Vaikai, matydami pavyzdį, kad tėvai laimingi, patys vadovaujasi tėvų jausmais ir įsivaizdavimu, kaip tapti laimingu. Ypač svarbu neapsimesti laimingu prieš vaiką, nes tai žaloja jų suvokimą ir atitrūkimą nuo realybės, kaip turi atrodyti laimingas žmogus, todėl labai svarbu ugdyti ir atrasti savo vidinę laimę, o tik tuomet to mokyti vaiką.

Milda Karklytė

„Svarbu būti mama, tėčiu, o ne aptarnaujančiu personalu. Prisiminkite, kad esate mama ir moteris, tėtis ir vyras, dukra, sūnus, srities specialistė ar specialistas, nesate vienas vaidmuo. Skirkite laiko ir jėgų savęs pažinimui, savo emocijų supratimui, emocijų raiškos įgūdžiams. Atraskite sau tinkamus poilsio, atsipalaidavimo būdus“, – teigia psichologė.

Trečia, gyventi su vaikais, o ne dėl vaikų

Psichologė pataria, kad bendravimas šeimoje su partneriu apie savo poreikius, jų išpildymas padės kurti laimingesnius santykius, iš kurių mokysis ir vaikas. Labai svarbu santykiuose ne tik išklausyti, bet ir išpildyti poreikius, susikurti reguliarų laiką sau, kuris būtų skirtas ne reikalų aptarimui, bet maloniam laikui kartu. Vaikas, matydamas sveikus ir mylinčius vienas kitą tėvus, susikurs laimingos šeimos vizualą. Svarbu pabandyti ir vaikui sukurti jo pareigas šeimoje, atsakomybes pagal amžių, pareigos vaikui padeda prisiimti atsakomybę ir kurti santykį su tėvais šeimoje.

„Pasistenkite gyventi su vaikais, o ne dėl vaikų. Gyvendami su vaikais suteiksite jiems gyvenimo vertybių pamokas, sukursite sveiką ir mylintį šeimos paveikslą, padėsite pagrindus jo tolimesniam gyvenimui, ir, žinoma, būsite laimingi ne vien Jūs, bet ir Jūsų vaikai“, – teigia psichologė M. Karklytė – Palevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją