„Skyrybos“

„Kai tik ištarsite žodį „skyrybos“, nuaidės įspėjimo signalas, kurio nebegalėsite atšaukti, – teigia santykių ekspertė ir patarimų skilties autorė April Masini. – „Skyrybos“ yra tarsi aukštos įtampos linija, kurios nereikėtų liesti. Neminėkite šio žodžio, jei tikrai neketinate skirtis. Ir jokiais būdais nevartokite jo vien tam, kad atkreiptumėte partnerio dėmesį“.

„Tu nesi mano mama“

„Tai gana įprasta frazė, kurią žmonės dažnai tėškia tais momentais, kai jų partneris būna pernelyg globėjiškas, pernelyg rūpestingas ar per daug kontroliuojantis, – sako santykių ekspertė ir svetainės CupidsPulse.com įkūrėja Lori Bizzoco. – Tačiau paskutinis asmuo, su kuriuo jūsų partneris norėtų būti lyginamas, yra jūsų motina. Tikėtina, kad jis pasijus įžeistas, ypač jei jo ketinimai nebuvo blogi“. Taigi užuot ištarę tokius žodžius, verčiau pabandykite savo partneriui pasakyti, ko jis neturėtų daryti ir kaip jis neturėtų elgtis.

„Tu toks idiotas“

„Bet koks asmeninis įžeidinėjimas yra emocinis smurtas, – sako gyvenimo ir santykių ugdytoja Maggie Reyes iš svetainės ModernMarried.com. – Kito žmogaus menkinimas yra ypač destruktyvus, todėl niekuomet nevartokite tokių frazių, kaip „Tu toks idiotas“ arba „Tu neturi supratimo, ką darai“. Tokie pikti žodžiai iš karto sukelia įtampą. Tačiau jie taip pat gali pakirsti pasitikėjimą, kurį taip sunkiai kūrėte, ir apsunkinti galimybes jį vėl atkurti.

„Turi tai padaryti“

„Niekada nekalbėkite su savo partneriu autoritarišku tonu, tarsi su nevaldomu vaiku ar naminiu gyvūnu, – pažymi svetainės ThreeMatches.com įkūrėja Margaux Cassuto. – Toks tonas išbalansuoja santykių pusiausvyrą, kurios nuolat siekia poros. Sveiki suaugusių žmonių santykiai grindžiami abipuse pagarba ir klesti tuomet, kai abu partneriai jaučia, kad jų nuomonės yra vertinamos ir į jas atsižvelgiama“.

„Gailiuosi, kad su tavimi susidėjau“

„Arba: „Geriau būčiau likusi (-ęs) su ... [įterpkite vardą].“ Minėti buvusį partnerį ar buvusius santykius yra vienas blogiausių dalykų, kuriuos galite padaryti. Net jei tai nėra tiesa, „jūsų partneris visuomet tuo tikės“, pabrėžia tuoktis ketinančių porų konsultantė ir vestuvių vedėja Hope Mirlis.

„Tavo motina tokia...“

„Kai esate įpykę, nevelkite į konfliktą jo ar jos motinos, – įspėja A. Masini. – Tą patį galima pasakyti ir apie vaikus iš ankstesnių santuokų. Sunku atsigauti nuo žodžių, menkinančių tėvus ar vaikus, net jeigu jie buvo ištarti konflikto įkarštyje.“

„Tu sustorėjai“

„Tokie žodžiai padaro žalos, nes pakerta žmogaus savivertę ir visam laikui priverčia jį jaustis nejaukiai tiek miegamajame, tiek už jo ribų“, – sako santykių ekspertė Esme Oliver. Jei nuoširdžiai nerimaujate dėl partnerio sveikatos, „daug geresnis būdas šiai problemai išspręsti yra pasiūlymas, pavyzdžiui, kartu sveikiau maitintis ar savaitgaliais leistis į gana ilgas keliones dviračiais. Tai paskatins lieknėti abi puses ir kartu neįžeis jūsų partnerio jausmų.“

„Atleisk, bet...“

„Žodis „atleisk“ porų santykiuose gali daug ką pataisyti, tačiau svarbu ir tai, kaip jis ištariamas, – aiškino E. Oliver. – Jei po „atleisk“ eina žodelis „bet“, jis iš karto sunaikina atleidimo prasmę.“

„Tu manęs daugiau nebedomini“

„Tai dar viena galima frazė, kuri išsprūsta poroms susipykus. „Kai nurimsite, greičiausiai bandysite pasakyti partneriui, kad, žinoma, ne tai turėjote galvoje, – teigė licencijuota profesionali konsultantė Wendi L. Dumbroff. – Tačiau laikui bėgant, tokios neapgalvotos frazės pradės griauti pasitikėjimą.“ Jūsų partneris pradės abejoti, ar jis vis dar jums rūpi. Maža to, „tokie skaudūs žodžiai gali suardyti emocinio saugumo prielaidas jūsų santykiuose. Jeigu jų nebus, jums bus sunku likti kartu“, pažymėjo V. L. Dumbroff.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją