Vykdydama Ilgalaikių COVID-19 pandemijos neigiamų pasekmių žmogaus ir visuomenės psichikos sveikatai mažinimo veiksmų planą bei siekdama padėti tėvams geriau suprasti savo vaikus, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) inicijavo trumpų atmintinių tėvams parengimą. Jose – svarbiausia informacija apie vaikų psichikos sveikatos stiprinimo galimybes, tinkamo ekranų naudojimo taisykles, ankstyvuosius emocinių ir elgesio sunkumų požymius bei psichologinės pagalbos galimybes.

Atmintines tėvams rasite SAM interneto svetainėje bei nacionalinėje psichikos sveikatos svetainėje pagalbasau.lt, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kartu su Valstybinio psichikos sveikatos centro specialistais rengdama informaciją tėvams, SAM identifikavo aktualiausius klausimus, dažniausius pandemijos laikotarpiu išryškėjusius sunkumus, su kuriais susiduria vaikai ir paaugliai. Atmintinėse psichologai paprastai ir aiškiai pateikia vaiko elgesio ar savijautos pavyzdžius, į kuriuos tėvams vertėtų atkreipti dėmesį, bei praktinius patarimus, kaip padėti savo vaikams, nurodoma informacija, kur galima kreiptis profesionalios pagalbos.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad nacionalinėje psichikos sveikatos svetainėje pagalbasau.lt taip pat galima rasti kitą aktualią informaciją naujoje, specialiai paaugliams sukurtoje skiltyje, apimančioje lytiškumo, santykių, smurto, streso ir kitas su psichikos sveikata susijusias temas.

Ankstyvųjų vaiko emocijų ir elgesio sutrikimų atpažinimas:

Valgymo sutrikimai
Konfliktai. Kaip tinkamai juos spręsti

Tinkamas ekranų naudojimas:

Pavojai internete

Saugus laikas prie ekrano

Vaikų psichikos sveikatos stiprinimo galimybės:

Elgesio ir savijautos ženklai, keliantys nerimą
Vaikų psichologinis atsparumas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją