Santuoka – labai svarbus gyvenimo žingsnis. Moters gyvenimą ji vis dar tradiciškai pakeičia daugiau nei vyro: kai kur, pavyzdžiui, Indijoje, po vestuvių mergina be jokių kalbų persikelia pas vyrą ir privalo prisitaikyti prie jo namų kultūros ir gyvenimo būdo. O kas gali labai palengvinti (arba priešingai – apsunkinti) tą pereinamąjį procesą? Anyta!

Šiuolaikinėms merginoms, besiruošiančioms pradėti šeimyninį gyvenimą, dažniausiai nerimą kelia vienintelis dalykas – ar jos vyro tėvai, konkrečiai – anyta yra sveiko proto moteris. Nerimaujama, ar antrosios pusės mama galbūt taps antrąja mama, ar visgi tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai pasistengs, kad jaunos šeimos gyvenimo pradžia prilygtų košmarui.

Vienoms tikrai pasiseka, o štai kitos anytų loterijoje ištraukia ne visai sėkmingą bilietą. Sutarti su vyro mama – vienas iš svarbesnių laimingos santuokos aspektų. Pasikalbėję su keliomis ištekėjusiomis moterimis ir išklausę jų istorijų apie anytas, įvardijome kelis dažniausiai pasitaikančius anytų tipus. Tad kokie jie?

Pavydžioji anyta

O ne, ji tikrai po vaiko vestuvių neįgijo dukros – ji tiesiog prarado sūnų. Ir jūs, didžiam jos nusivylimui, dabar gyvenate gyvenimą, kokio ji niekada neturėjo ir neturės. Jos vyras jai per visą gyvenimą neparodė nė per pusę tiek dėmesio, kiek jūs gaunate iš jos sūnaus per dieną. Dar visai neseniai jūsų vyras rodė jai dėmesį ir rūpestį, o dabar ji priversta šituo gėriu dalintis su jumis. Ji tiesiog negali pakęsti šios situacijos, tad padarys viską, kad sūnus kuo dažniau jaustų kaltę dėl pamirštos motinos.

Anyta su obsesiniu-kompulsiniu sutrikimu

Jeigu jūsų anyta pasižymi kulinariniu ar tvarkymosi obsesiniu-kompulsiniu sutrikimu, jūs patekote į rimtą bėdą. Tai pats baisiausias anytų tipas. Tai siaubingai nejaukūs netikėti vyro motinos apsilankymai, kai tenka įsileisti į chaotiškus namus ir geriausiu atveju ant stalo padėti kokią nors improvizaciją iš likučių šaldytuve. Apie nemalonius komentarus neverta net nekalbėti. Jeigu anytos atvejis sunkesnis, nenustebkite, jeigu puls tvarkyti jūsų namų už jus.

„Žinau, kas geriausia jūsų vaikams“ anyta

Gimdymo skausmai palyginus su tuo, ką tenka išgyventi turint tokio tipo anytą, yra tarsi pasivaikščiojimas parke. Ši moteris abejos kiekvienu jūsų sprendimu, priimamu vaikų auginimo klausimais, nes būtent ji viską žino geriausiai – ar anūkui būtų vos kelios dienos, ar jis baigtų mokyklą. „Tik pasižiūrėk į savo vyrą – aš jį išauginau, o jis juk tiesiog tobulas“ – ir tik jūs viena žinote, kiek ilgai užtruko neatsakingą vaikiną paversti atsakingu sutuoktiniu.

Nuskriaustoji anyta

Štai jums idealus pavyzdys, kuo virsta liguistai rūpestinga mama – o gi nuolatinio nesaugumo jausmo kamuojama anyta. Ji visai nesidžiaugia, kad sūnus į šeimą pasikvietė šaunią moterį, kurią galėtų laikyti savo dukra – ji, kaip ir pavydžioji anyta, paprasčiausiai jaučiasi netekusi sūnaus. Dar prieš suteikdama jums progą įrodyti, kaip stipriai mylite jos vaiką, ir kokie stiprūs jo jausmai jums, ji jau įsitvėrusi įsitikinimo, kad jos numylėtiniu nepakankamai rūpinamasi. Ji viena iš tų anytų, kurios liepia savo sūnui rinktis – motina arba žmona.

Anyta – dramos karalienė

Ši moteris už savo vaidybą neabejotinai nusipelnė „Oskaro“. Ji geba bet kur ir bet kada iškelti didžiulę dramą. Pasiskundėte, kad skauda galvą? Jai galvą jau skauda tris dienas iš eilės, ir jos galvos skausmas žymiai stipresnis. Skundžiasi, kad jos niekada niekas nekviečia į šeimos šventes. Jūsų vyrui už akių skundžiasi, kaip blogai su ja elgiatės. „Manęs niekas nemyli“, „aš niekam nerūpiu“ – dažniausiai kartojamos frazės.

Reiklioji anyta

Nori, kad kasdien jai skambintumėte. Ypatingomis progomis tai „privalu“. Jeigu kur nors išvyko, nori, kad būtų rūpinamasi, ar jai viskas gerai. Pageidautų, kad pasiteirautumėte, ar nereikia pagalbos kraunantis lagaminą. Prašo nuvežti tai vienur, tai kitur. Tik nebandykite pamiršti jos gimtadienio ar metinių. Dažnai lankykite. Dovanokite dovanas. Lydėkite pas gydytoją. Kai serga, būtinai išvirkite sultinio. Sugedo jos skalbyklė? Sutaisykite. Negalite? Tuomet nupirkite naują.

Anyta iš moterų klubo

Jeigu ištekėjote už vyro iš aukštesnio visuomenės sluoksnio, greičiausiai gavote anytą iš moterų klubo. Ji – namų šeimininkė, tiesiog dievinanti moterų klubo veiklas, pavyzdžiui, arbatėles, kur dar dešimčiai tokių damų gali valandų valandas pasakoti apie sarių ar juvelyrinių dirbinių kolekciją. Visada kreipia dėmesį į tai, ką dovanoja jums, ir ką gauna mainais. Norite padaryti tokią anytą laimingą? Apiberkite dovanomis.

„Noriu viską žinoti“ anyta

Tokio tipo anyta nori žinoti viską: kodėl sofos apmušalus pakeitėte į mėlynus? Kodėl jos sūnus tiek daug dirba? Kodėl dar neįsigijote naujų peilių? Apie ką su tėvais kalbėjotės telefonu? Kodėl anūkas taip vėlai grįžo namo? Kodėl jai nepranešėte, kad planuojate atostogas? Jai reikia atsakymų į visus klausimus – net ir į tuos, kurių dar neuždavė.

Pernelyg rūpestinga anyta

Kodėl nepranešėte, kad saugiai nuskridote atostogų? Ji jau spėjo prisigalvoti, kad lėktuvas sudužo. Jos sūnui pakilo temperatūra – „gal vertėtų važiuoti į ligoninę, o jeigu kas nors rimto?“.

Kontroliuojanti anyta

Tik ji pasakys, kokią suknelę kokiai progai rinktis. Gyvenate kartu? Gamins tik ji. Jūs galite nebent supjaustyti svogūnus. Nori kontroliuoti savo anūkus, geriausiai žino, kuri mokykla jiems tinkamiausia. Ji visą gyvenimą buvo už viską atsakinga, įskaitant vyrą ir vaikus, tad tikrai neketina atsitraukti.

Dangaus siųsta anyta

Jeigu jūsų anyta būtent tokia, jums be galo pasisekė. Ji jus myli ir priima tokią, kokia esate. Ji rūpestinga, rūpinasi ir jūsų tėvais. Ką gi, jeigu tai apie jūsų vyro mamą, belieka jus pasveikinti. Apkabinkite ją ir nuo mūsų!

Tikrai nenorėjome jūsų šituo sąrašu įbauginti. Kad ir kaip ten bebūtų, juk visada geriau žinoti, ko galima tikėtis?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)