Pirmiausia, anot edukologės, reikėtų suprasti, kad tėvystė nėra įgūdis, kurį galima įgyti, – tai yra santykiai. „Kai suvoki, kad tai yra santykiai, supranti, kad juose gali būti klaidų. Todėl nepaprastai svarbu išmokti tuose santykiuose judėti pirmyn. Kai mes atsiprašome – mes judame tolyn, o ne paskęstame kaltėje ar liūdesyje“, – savo pastebėjimais dalijasi A. Landsbergienė.

Vienas sudėtingiausių periodų tėvystėje – vaikų paauglystė. Edukologė juokiasi, kad ne vienas tėvas yra klausęs, ar galėtų šį laikotarpį tiesiog išlaukti? Deja, ne, jūs negalite to padaryti, atsako ji.

„Visos šeimos, kurios susidūrė su paaugliais, išgyveno ir šitą etapą. Geriausias patarimas, kurį galėčiau duoti šiuo periodu: nepamirškite, kad paauglystę išgyvenate ne tik jūs – daug sunkiau ir aštriau ją išgyvena jūsų vaikas, todėl šiame etape turite būti kartu. Visi paaugliai vieną dieną tampa atsakingi, savarankiški ir suaugę“, – tikina A. Landsbergienė ir primena, kad šeima paaugliams yra svarbi, nors jie to ir nepuola pripažinti.

Paauglystė, anot jos, yra puikus laikas mokyti savo vaikus atsparumo ir nepriklausomybės. Dažniausiai tėvai klysta patys peržengdami ribas. Nepamirškite, kad vaikai turi teisę jausti savo jausmus, turi turėti galimybę ne viskuo su tėvais dalintis ir žinoti, kad tėvai nebėgs kas kartą spręsti jų problemų.

„Žinoma, mums yra labai sunku priimti ir susitaikyti su tuo. Todėl labai svarbu atsakyti sau į klausimus – ar aš girdžiu savo vaiką, ar aš suteikiu savo vaikui erdvės ir ar manęs netrikdo tai, kad mano vaiko nuomonė ar įsitikinimai gali skirtis nuo manųjų“, – moko edukologė.

Asmeninio tobulėjimo centro organizuotoje paskaitoje „Ko tikėtis iš paauglio“ A. Landsbergienė pasidalijo praktiniais patarimais, kurie praverstų kiekvienam tėvui.

1. Esminis patarimas – nesitapatinkite su savo vaiku. Kitaip atimsite iš savo vaikų laisvę turėti savo nuomonę, savas patirtis, spręsti savas problemas. Turite suprasti, kad tai yra jų problemos ir jie turi jas išspręsti patys.

2. Nepriimkite visko asmeniškai. Tai turbūt pats didžiausias iššūkis. Visi tyrimai rodo, kad tėvai paaugliui labai svarbūs, tačiau jis turi daryti tai, ką daro visi paaugliai – jam svarbūs visi jo reikalai, jis plečia ribas ir jam sunku susidoroti su savo stipriomis emocijomis. Jokiu būdu netoleruokite nemandagaus, nepagarbaus elgesio, tačiau jei dalykus priimsite asmeniškai, išsibalansuosite, o tada negalėsite priimti racionalių sprendimų. Todėl pykčio įkarštyje prisiminkite, kad visa ši drama yra ne apie jus. Ir dar – nepamirškite, kad paaugliams atsiprašyti labai sunku.

3. Klystate, jei iš dabartinio vaikų elgesio darote išvadą, kad taip bus ir ateityje. Mes nežinome, kokia bus ta ateitis. Labai tikėtina, kad mūsų vaikas pasikeis – kad tas, kuris nesitvarko, išmoks gyventi tvarkingai. Jūsų bauginimai, kad jei dabar vaikas nesimokys, jam teliks valyti gatves, susijęs ne su realybe, o su jūsų pačių nerimu. Nepamirškite, kad jūsų vaikui reikia, kad būtumėte viltingi dėl jo ateities, nes jis irgi jaudinasi.

4. Dar vienas svarbus dalykas – nepraraskite savikontrolės. Neįsivelkite į galių kovas. Paaugliams atrodo, kad jis jau suaugęs, savarankiškas, nors elgiasi kaip vaikas. Ir čia yra vienas niuansas, kurio pamiršti nevalia, – kaip ir vaikai, taip ir paaugliai, visada tas galių kovas laimi. Dėl to, kad jie neturi ko prarasti. Duokite jiems pasirinkimą, kuris būtų aiškus. Taip pat abu kartu savo vaikui turite būti nuoseklūs. Jei tėtis bus per griežtas, o mama dėl to taps dar nuolaidesnė, vaikas atsidurs lyg sūpuoklėse ir tai tik sukurs dar daugiau problemų. Būkite malonūs ir tvirti. Kuo labiau susiderinkite ir nekompensuokite vienas kito.

5. Išmokite klausyti. Jei norite, kad paauglys su jumis kalbėtų, reikia išmokti patylėti. Taip pat – tinkamai formuluokite klausimus. Neklauskite: kodėl gavai dvejetą? Sakykite: mačiau, gavai dvejetą. Ką žadi dėl to daryti?

6. Nedarykite už vaiką jokių dalykų, kuriuos jis gali padaryti savarankiškai. Jie gali ir turi prisiimti atsakomybę už savo namų darbus, už būrelius, už begalę dalykų. Siūlau bandymą. Visą savaitę rašykite, ką darote vaikui. Tada susižymėkite, ką galėtų padaryti jis pats, ir atiduokite tai daryti vaikui arba darykite tuos darbus kartu. Ir jums bus lengviau, ir vaikui gali būti įdomu.

7. Neerzinkite ir nesišaipykite iš savo vaiko. Paaugliai labai jautrūs. Jie gali net suvaidinti, kad tai nieko tokio, nors iš tiesų išgyvens.

8. Gerbkite vaiko privatumą.

9. Labai svarbu su vaikais kalbėti apie jų savivertę. Ypač mergaičių savęs vertinimas yra susijęs su tuo, kaip jos atrodo. Pagrindinė priežastis, kodėl jos nori numesti svorio, – tai, kad nori būti gražesnės. Deja, liekno žmogaus įvaizdis labai trokštamas ir tai yra pavojinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)