Vienam auginti vaikus yra pakankamai sunku ir be neprašytų patarimų. Tad niekada nesakykite šių dalykų vienišai mamai ar vienišam tėčiui.

Galbūt turite draugę, kuri yra vieniša mama, ar kolegą, kuris vienas augina vaiką. Realybė ta, kad vienišam tėčiui ar mamai tenka savarankiškai rūpintis ir auginti savo vaiką. Vieniems tėvams tai sekasi prasčiau, kitiems – lengviau. Tačiau vien dėl to, kad jie yra vieniši tėvai, dar nereiškia, kad jiems reikėtų priminti, kaip puikiai jie sugeba auginti vaikus. Svetainė babygaga.com išskyrė aštuonis dalykus, kurių nereikėtų sakyti vienišiems tėvams.

Neklausinėkite, kur yra kitas vaiko tėvas

Tai yra vienas nemaloniausių klausimų, kurių sulaukia vieniši tėvai. Jei vaikas yra laimingas ir prižiūrėtas, argi svarbu, kur yra su juo negyvenantis tėtis ar mama. Pabandykite įsivaizduoti save vienišo tėvo vietoje: kaip jaustumėtės, sulaukę tokio klausimo? Kartais situacija gali būti sudėtinga. Nepaisant to, kaip yra iš tikrųjų, stenkitės neklausti, kur yra kitas vaiko tėvas. Tai tiesiog ne jūsų reikalas.

Neklauskite, ar vaikai yra tos pačios motinos ar tėvo.

Tai vienas nemandagiausių klausimų, kuriuos užduotumėte vienišam tėvui, auginančiam daugiau kaip vieną vaiką. Tai, kaip ir pirmuoju atveju, yra ne jūsų reikalas. Jūs nežinote to asmens gyvenimo istorijos ar kodėl yra taip, o ne kitaip. Jums pakanka žinoti, kad jo vaikai yra laimingi ir kad jais yra gerai rūpinamasi.

„Tau turbūt patinka pailsėti, kai tavo vaikus pasiima buvęs sutuoktinis.“

Moterų psichinės sveikatos ekspertė Heidi McBain svetainei „Best Life“ sakė, kad toks pasakymas yra nejautrus ir neatsižvelgia į tai, kaip vieniši tėvai ilgisi savo vaikų, kai jų nebūna šalia. Dėl kažkokių priežasčių žmonės galvoja, kad vaikai vienišam tėvui yra didžiulė našta, tačiau toks įsitikinimas yra klaidingas. Vienišas tėvas niekuo nesiskiria nuo kitų tėvų, kurie turi partnerius. Vieniši tėvai taip pat labai ilgisi savo vaikų, kai jie išvyksta. O jei norime būti sąžiningi, turime pripažinti, kad atokvėpių retkarčiais trokšta visi, ne tik vieniši tėvai.

„Mano vyras dabar išvykęs, taigi suprantu, kaip jautiesi.“

Kasdienybė, kai vienam savaitgaliui ar savaitei išvyksta jūsų vyras arba žmona, nėra palyginama su vienišo tėvo gyvenimu. Jums nereikia vienai ar vienam auginti vaikus visą laiką, todėl negalite tapatinti savo patirčių. Normalu, jei nesuprantate, kokius vargus patiria vieniši tėvai. Esmė ta, kad savaitei ar ilgiau išvykus jūsų partneriui, jūs nesužinosite, ką reiškia būti vienišu tėvu. Jūsų partneris kažkuriuo metu sugrįš, ir jūsų gyvenimas vėl tekės įprastomis vėžėmis.

„Nesuprantu, kaip tau tai pavyksta!“

Gyvenimo, kuris kartais gali priminti gražų filmą, užkulisuose vienišiems tėvams tenka išgyventi daug sunkių akimirkų. Nelengva dirbti pilnu etatu, būti tėvu ir dar dalyvauti socialiniame gyvenime. Vieniši tėvai paprastai neklausia poroje gyvenančių tėvų, kaip jiems tai pavyko, nes jie žino, kad jie tai darė ir padarė. Tas pats galioja ir priešingai pusei. Visi tėvai tiesiog daro tai, ką privalo daryti. Nėra jokio pagrindo išskirti vienišus tėvus vien dėl to, kad jie neturi nuolatinio partnerio.

Tėtis ir sūnus

„Vaikams geriau be jo/ jos.“

Jums nereikia svarstyti, kaip vaikams yra geriau. Kai kurie vieniši tėvai mano, kad vaikams gyventi tik su vienu iš tėvų nėra gerai, kiti, atvirkščiai, tiki, kad vaikams taip bus geriau. Tėvai patys žino, kas yra geriausia jų vaikams, todėl jūsų patarimai yra nereikalingi. Maža to, toks komentaras yra dūris kitam tėvui. Anot „Cosmopolitan“, jei vienas iš tėvų nėra kartu su kitu tėvu, labai tikėtina, kad tam yra rimta priežastis.

Neklauskite, ar jis/ ji su kažkuo susitikinėja.

Nors piršlio vaidmuo gali būti labai įdomus užsiėmimas, nedarykite to, kol niekas jūsų neprašo. Galite tuo netikėti, bet daug žmonių jaučiasi laimingi, net ir būdami vieniši. Jei jie sutinka žmogų, kuris krenta jiems į akį, tuomet puiku! Jei ne, tai irgi yra gerai.

Nevartokite terminų „vaiko tėvas“ ir „vaiko mama“

Jei vartojate šiuos terminus, pasistenkite pašalinti juos iš savo žodyno. Vienišų tėvų atžvilgiu šie terminai skamba labai nepagarbiai ir paprastai turi neigiamą atspalvį (t. y. nurodo, kad vaiko tėvas ir mama yra nesusituokę). Vietoje jų galite sakyti tiesiog „mama“ ar tiesiog „tėvas“, arba naudoti asmens vardą. Gerbkite kitų žmonių jausmus.