Dalijamės ištrauka apie tris svarbius berniukų auginimo etapus.

Trys berniukų augimo etapai

Ar kada nors, žiūrinėdami šeimos nuotraukų albumą, matėte berniuko nuotraukas nuo kūdikystės iki tapimo suaugusiu vyru? Jeigu taip, tada tikrai žinote, kad berniukų augimas nėra tolygus. Jie auga bangomis. Ilgokai nesikeičia ir staiga, rodos, paauga per naktį. Tačiau mes matome tik išorinius pokyčius. Didžiulės permainos vyksta ir viduje. Vis dėlto, kitaip negu kūnas, asmenybė bręsta ir būdas formuojasi ne savaime – berniukas gali užstrigti kuriame nors tarpsnyje. Tikriausiai visi pažįsta vyrų, kurių kūnas didelis, o protas – mažas, kurie nepasiekė suaugusio žmogaus brandos. Tokių vyrų yra visur. Jie gali tapti ministrais pirmininkais, prezidentais ar magnatais, bet žiūrėdami į juos galvojate: Taip, jis vis dar berniukas. Ir nelabai mielas.

Berniukai neužaugs gerais vyrais, jeigu jiems nepadėsite. Nepakanka įdrėbti košės, paduoti švarius marškinėlius ir tikėtis, kad vieną rytą jie atsibus suaugę! Reikia vadovautis tam tikra programa. Svarbiausia yra suprasti, ko ir kada reikia.

Laimei, berniukai egzistuoja labai seniai. Visos pasaulio visuomenės susiduria su berniukų auginimo iššūkiu. Trys augimo etapai yra universalūs ir nepavaldūs laikui. Šiuos etapus žinojo Amerikos indėnai, Kalahario bušmėnai ir medžiotojų inuitų gentis.

Kai pasakoju apie šiuos etapus, tėvai sušunka: „Tai tiesa!“ Juk šitai patvirtina jų patirtis. Šis skirstymas į etapus nereiškia, kad vaikas staiga pereina nuo mamos prie tėčio.

Tai nėra „mamos etapas“, „tėčio etapas“ ir „globėjo etapas“. Pavyzdžiui, aktyviai šeimos gyvenime dalyvaujantis tėtis gali nuo pat vaiko gimimo atlikti labai svarbų vaidmenį arba net pakeisti mamą, jeigu tai būtina. Mamos pareigos taip pat nesibaigia sūnui sulaukus šešerių. Net priešingai. Skirstymas į etapus rodo, kam tenka svarbiausias vaidmuo. Tėtis yra svarbiausias nuo šešerių iki trylikos metų, o globėjo vaidmuo tampa vis svarbesnis nuo keturiolikos. Šitaip kiekvienas augimo tarpsnis papildomas vis naujais dalykais.

Žinios apie tris etapus padeda suprasti, ką daryti. Pavyzdžiui, žinome, kad 6–14 metų berniukų tėčiai neturi būti nuolat užsiėmę darboholikai, fiziškai ir dvasiškai atsiriboję nuo šeimos gyvenimo. Šitaip elgdamiesi, vyrai tikrai pakenktų savo sūnums. (Deja, XX amžiuje šitaip elgėsi dauguma tėčių – tai įsirėžę daugelio iš mūsų vaikystės prisiminimuose.)

Suprasdami tris etapus žinome, kad sūnums sulaukus 13–14 metų reikia ieškoti bendruomenės pagalbos. Anksčiau globėjų vaidmenį atliko tolimesni giminaičiai – dėdės ir seneliai arba amatininkai, mokę savo pameistrius. Pernelyg dažnai paaugliai išeina į platų pasaulį neturėdami žmogaus, kurio autoritetu pasikliautų. Vėlyvąją paauglystę ir jaunystę jie praleidžia pavojingoje aplinkoje, priklausomi vien nuo bendraamžių.

Reikėtų pripažinti, kad daugelis berniukų elgesio problemų: mokymosi motyvacijos trūkumas, depresija, įstatymų pažeidimai (vairavimas išgėrus, muštynės, nusikaltimai ir t. t.), kyla dėl to, jog, neišmanydami augimo etapų, tėvai nepasirūpina reikalingų žmonių atsiradimu vaikų gyvenime tuo metu, kai tie reikalingiausi.

Knyga „Kaip auginti berniukus XXI amžiuje"

Trumpai apie tris etapus

1. Pirmasis berniukų augimo etapas yra nuo gimimo iki šešerių metų. Šiuo laikotarpiu daugumoje šeimų berniukai „priklauso“ motinoms. Mažylis yra „mamos berniukas“, nors tėtis taip pat gali atlikti svarbų vaidmenį. Šio laikotarpio tikslas – suteikti mažyliui daug meilės ir saugumo jausmą ir parodyti berniukui gyvenimą kaip šilumos ir draugiškumo kupiną patirtį.

2. Antrasis etapas – nuo šešerių iki keturiolikos metų. Šiuo laikotarpiu berniukui nebepakanka vidinių paskatų. Jis pajunta norą mokytis vyriškumo. Rinkdamasis interesus ir veiklas, jis vis dažniau žiūri į tėtį (nors mamos vaidmuo lieka toks pat svarbus, o išorinis pasaulis vis labiau vilioja). Šiuo laikotarpiu svarbiausias tikslas – įkvėpti pasitikėjimo ir padėti įgyti įgūdžių, tačiau tuo pat metu ugdyti gerumą ir žaismingumą. Šitaip padėsite berniukui tapti darnia asmenybe. Tai amžiaus tarpsnis, kai berniukas pasijunta laimingas ir saugus suvokdamas esąs vyriškos lyties.

3. Pagaliau etapas nuo keturiolikos metų iki suaugimo. Tai tarpsnis, kai berniukui reikia vyriškos lyties globėjo, kuris padėtų užbaigti kelionę į galutinę brandą. Mamai ir tėčiui tenka truputį atsitraukti, tačiau jie turėtų pasirūpinti, kad sūnaus gyvenime būtų gerų globėjų. Šito nepadarius teks susitaikyti, kad sūnaus kelyje į savivoką svarbus vaidmuo atiteks neigiamą poveikį darančioms bendraamžių grupėms. Svarbiausias tikslas – padėti sūnui įgyti įgūdžių, pamažu įsiliejant į suaugusiųjų bendruomenę išmokyti atsakomybės ir savigarbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)