Pirmojo nėštumo metu apie tai net nesusimąstome, tačiau besilaukiant antrojo vaikelio šie klausimai pasidaro itin svarbūs. Psichologė Aušra Jančauskaitė savo tinklaraštyje „Žaisminga vaikystė" pasidalijo patarimais, kaip paruošti vaiką į šeimą ateinančiam naujagimiui.

Viskas priklauso nuo vaiko amžiaus ir suvokimo lygio: dvejų metų vaikučiui parinksime paprastesnius žodžius bei pagalbines priemones nei priešmokyklinio amžiaus vaikui. Informuokite vaiką, jog pirmosiomis savo gyvenimo savaitėmis naujagimis daugiausiai laiko praleis miegodamas, valgydamas bei verkdamas. Papasakokite, jog jis ar ji taip pat buvo kūdikiu, kartu pažiūrėkite nuotraukas, filmuotą medžiagą. Kokie jūs visi laimingi!

Paprastai ir aiškiai atsakykite į vaikui kylančius klausimus. Kuo daugiau laiko leiskite kartu su vaiku. Tai – itin svarbu, kadangi gimus antrajam vaikučiui tiek kokybiško laiko vyresnėliui skirti nebepavyks. Naudokitės galimybe stiprinti šį tarpusavio ryšį.

Įtraukite savo vaiką į pasiruošimo naujagimiui procesą: leiskite jam padėti išrinkti žaislą būsimam broliui ar sesei, kartu rinkite drabužėlius. Paklauskite, gal kuriuos savo turimus rūbus ar žaislus norėtų padovanoti ateinančiam vaikeliui. Ne? Neišsigąskite, tai – normalu. Gerbkite šį pasirinkimą!

Jei planuojate gimus vaikeliui vyresnėlį perkelti į atskirą kambarį ar į kitą lovą, padarykite tai dar likus keliems mėnesiams iki kūdikio gimimo arba atidėkite keliems mėnesiams po vaikučio gimimo. Juk nenorite, kad pirmasis vaikas jaustųsi atstumtas ir pakeistas kitu. Pasistenkite atidėti esminius vaiko gyvenimo pokyčius ir užtikrinti kiek įmanoma įprastą vaiko rutiną. Juk naujas žmogus šeimoje – pakankamai didelis pokytis jums visiems.

Paaiškinkite, jog turėsite labai daug savo laiko bei dėmesio skirti naujagimiui. Tikėtina, kad pirmajam vaikui gali kilti pavydas, jis ar ji gali pasijausti mažiau svarbus, mažiau mylimas. Kartais gali pasireikšti regresas. Tai – normalu, neišsigąskite. Kiek įmanoma, raskite galimybę pabūti kartu su savo pirmuoju vaiku. Užsiimkite jo ar jos mėgstama veikla, kad ir trumpam. Idealu, jei pavyktų tokį laiką dviese turėti reguliariai, tuo pačiu metu.

Ir nesvarbu, kokia emocija (džiaugsmu, nerimu, pykčiu, jų mišiniu ar visiškai neutraliai) į šią žinią sureaguos jūsų vaikas, tai – normalu. Priimkite šias emocijas, leiskite jas išreikšti saugioje aplinkoje. Nuolat priminkite, kad jūsų jausmai vaikui nuo to nesikeičia, jis yra ir visada išliks svarbus ir mylimas.

Nepamirškite: kad ir kokia pasiruošusi jūsų šeima beatrodytų, jums visiems teks prisitaikyti prie pasikeitusių gyvenimo šeimoje sąlygų. Nors ir ne visada sklandus, šis procesas bus be galo įdomus ir praturtinantis jūsų šeimą. Nepaisant visų sunkumų, jūsų laukia daug daugiau šypsenų, juoko, laimės ir meilės. Mėgaukitės! O jei matote, kad sunkumai pradeda imti viršų – pasikalbėkite. Kartu galite rasti sprendimus, pakeisti požiūrį į susidariusias situacijas, išmokti atsipalaiduoti ir daugiau dėmesio skirti tiesiog pasimėgavimui žaisminga savo vaikų vaikyste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)