– Vidurio amžiaus krizė – kas tai yra?

– Vidurio amžiaus krizė pirmiausia siejasi su supratimu, kad jau pusę savo gyvenimo nugyvenau, tai nutinka ties 40-60 metais. Kiti psichologai siaurina laikotarpį iki 37-50 m. Krizę nusako stiprūs neigiami išgyvenimai, kaip išsekimas, nerimas, liūdesys ar net sielvartas, kurio metu permąstomi savo gyvenimo pasiekimai ir tikslai. Šiuo laikotarpiu žmonės gali būti visiškai pasimetę ir nežinantys tiksliai, ko ir kaip nori. Pradžioje žmogus gali žinoti, ko nori, bet nedrįsti daryti kardinalių pokyčių. Kartais priimami sprendimai kardinaliai pakeičia tolimesnį žmogaus gyvenimą. Pagal E. Eriksona, jei žmogus šios krizės neišsprendžia tinkamai, ima rūpintis tik savo egoistiniais poreikiais. O jei sugeba išspręsti šią krizę, atsiskleidžia kūrybingumas, ima rūpintis visuomenės poreikiais, didėja produktyvumas. Vidurio amžiaus krizės pradžia gali sietis su pablogėjusia fizine sveikata, karjeros pokyčiais, didėjančiais visuomenės iššūkiais ar šeimos problemomis.

– Kodėl dažniausiai kalbama apie vyrų vidurio amžiaus krizę?

– Gal todėl, kad vyrų gyvenimo pokyčiai būna kardinalesni, labiau pastebimi ir dažniau savanaudiškesni. Pasak žmonų, vidurio amžiaus krizės paliesti vyrai lyg žaibo trenkti palieka šeimas, susiranda meilužes, keičiasi karjeros tikslai šimtu procentu. Gal moterims lengviau kalbėti apie vyrų vidurio amžiaus krizę nei apie lyg tol buvusius nesutarimus ir abiejų padarytas klaidas šeimyniniame gyvenime. Tai pat svarbus faktas tas, kad vyrų vidurio amžiaus krizė trunka ilgiau nei moterų, tad ir yra daugiau ką kalbėti.

– Ar ji pasireiškia tik šeimose gyvenantiems vyrams, ar ir vienišiams?

– Šią krizę išgyvena visi vyrai, nėra skirtumo, kas stipriau ar silpniau. Tik, žinoma, vienišam vyrui daug lengviau daryti pokyčius gyvenime. Jo nesaisto įsipareigojimai šeimai – žmonai ir vaikams.

– Kaip ją atpažinti?

– Pagrindiniai vidurio amžiaus krizės ženklai būtų šie:

  • Vyras jaučia stiprų poreikį nuotykiams ir pokyčiams. Tie nuotykiai gali būti ekstremalūs, kaip kelionės po pavojingas šalis arba pokyčiai, kurie sukrėstų visos šeimos gyvenimą, kaip noras save išbandyti naujame darbe emigracijoje ar tapimas vegetaru.
  • Gali reikštis depresijos požymiai, kaip nuolatinis liūdnumas, bejėgiškumas, apatiškumas, pesimizmas. Prarandamas noras užsiimti veiklomis, kurios anksčiau teikė malonumą. Nuolat trūksta energijos, kyla sunkumų sprendžiant problemas, gali keistis miego įpročiai, prarandamas apetitas, netenkama svorio arba kaip tik labai priaugama.
  • Pradedama abejoti savo įsitikinimais, vertybėmis. Gali kilti noras mesti darbą ir keisti savo gyvenimo stilių gerai neapgalvojus ir nepasitarus su kuo nors. Arba gali būtų suabejojama šeimos reikalingumu.
  • Pradeda kaltinti ir pykti, ten kur, atrodo, nėra jokio rimto pagrindo. Prisimenu atvejį, kai vyras kaltino žmoną, kodėl ji visada perverda ryžius ir prisvilina puodus. Atrodo, ima erzinti bet koks žmonos elgesys, nesvarbu, ką ir kaip darytų vis tiek bus negerai.
  • Tempimas laiko, priimant reikšmingus gyvenimo sprendimus. Negali apsispręsti ar likti su žmona, ar išeiti pas meilužę. Sprendimo nepriėmimas gali tęstis tikrai ilgai, net iki tol, kol krizė baigsis.
  • Emocinis ir fizinis atsitraukimas iš santuokos – neištikimybė. Labai dažnai vidurio amžiaus krizės laikotarpiu vyrai nori išbandyti savo seksualinį meistriškumą su jaunesnėmis partnerėmis. Tad galima pastebėti pasikeitusį elgesį – pradeda dirbti keistomis valandomis, atsiranda viršvalandžiai, neįprastos komandiruotės, kartu labiau saugo savo telefoną, kompiuterį, suskambus telefonui bėga kalbėtis į lauką, žiūrėdamas į telefoną kvailai šypsosi, o paklaustas numykia, kad šiaip bajeris.

– Girdime labai daug mitų/juokų apie ją: neva, vyrai ima pirkti automobilius, ieško jaunų merginų ir pan. Kas tiesa, o kas melas?

– Šie jūsų išvardinti mitai iš dalies tiesa. Juokaujama, kad išmintingos žmonos leidžia vyrui dažniau keisti/pirkti mašinas nei įsigyti meilužę. Lietuvoje paplitęs klaidingas mitas, kad vidurio amžiaus krizę išgyvenantys vyrai perka motociklus. Vis tik dažniau motociklus perka jaunesni arba virš 60 metų vyrai.

– Ar galima šiai krizei užbėgti už akių? Jei taip, kaip?

– Užbėgti už akių krizei vyrams sudėtingiau, nes jie jautresni bet kokiems fiziologiniams negalavimams. Palengvinti ir sutrumpinti krizės trukmę galima taip: kreipiantis į medikus dėl sveikatos problemų, reguliarus sportas, sveika mityba, galima pasikalbėti su TAI jau išgyvenusiais draugais, kreiptis į psichologą ar koučerį, skaityti psichologinę literatūrą, apsilankyti vyriškumo stovykloje.

Moteris gali padėti taip:

  • Namie „nebambėkite“, o viešumoje girkite savo vyrą/partnerį. Konsultacijų metu moterys labai dažnai priekaištauja vyrams, kad jie nieko nepadaro: „Reikia prašyti ir prašyti, kad sutvarkytų grindis ar pakabintų paveikslą". O vyrai atsako: „O kam daryti, jei vis tiek bus blogai. Pakabini paveikslą, tai kreivai. Vis negerai ir negerai“. Šeimoje natūraliai susidėlioja darbai ir atsakomybės, kas ką daro ir už ką atsako. Tačiau jei kyla įtampa dėl darbų, reikia juos persidėlioti. O svarbiausia nepamiršti nuoširdžiai padėkoti partneriui už atliktą, kad ir „netobulai“ darbą. Galima pasidžiaugti draugų ar giminių rate, kaip jūs vertinate savo vyro sugebėjimus. Pvz.: taisyti mašiną ar gebėjimą rasti tinkamą paveikslui vietą.
  • Įsitraukite į vyro pomėgius. Gerbkite, o ne smerkite, nebent tai būtų alkoholizmas, azartiniai lošimai ir t.t. Džiaukitės, kad vyro pomėgis poledinė žūklė, o ne naktinių plaštakių medžioklė. Vidurio amžiaus krizės metu vyrai dažnai susidomi kuo nors nauju. Tai gali būti sportas, mašinos, jachtos, žaliavalgystė ar vegetarizmas. Vieni vyrai susirūpina savo fizine forma ir kaip ją išlaikyti ar sportu, ar maistu. Kiti vyrai užsidega įvairiomis aistromis – žvejyba, medžiokle, monetų ar mašinų kolekcionavimu. Jei vyro pomėgis nėra draudžiamas įstatymais ir tai nėra „moterų medžioklė“, drąsiai prisijunkite prie naujos veiklos. Jei bijote ar ši veikla visai jūsų nedomina, tai bent klauskite, kaip sekasi. Domėkitės ir įsiminkite, ką pasakoja vyras, nes kitu atveju imsite klausinėti vis to paties, kas baigsis eiliniu barniu.
  • Paleiskite, bet kontroliuokite. Kartais labai mylinčios moterys sako: „Aš taip myliu, kad jam viską atleisčiau net ir neištikimybę“. O tokiais žodžiais vyrą ir pastūmėjame link neištikimybės. Kontroliavimas nereiškia, kad turite skambinti kas 5 minutes ir klausti, kur yra, ką veikia, ką dirba. Galima susitarti, kaip dažnai susiskambinate per dieną ir kas skambina.
  • Padėkite išgyventi neigiamas emocijas – liūdesį, nerimą ir baimę. Vyrai, išgyvenantys vidurio amžiaus krizę, gali jaustis liūdni, kad jų svajonės neišsipildė. Jie gali bijoti, kad jau viskas, kas gero, įvyko praeityje. Vyrai pastebi, kad jų kūnas keičiasi – reikia įdėti daugiau pastangų, kad atrodytų ir jaustųsi gerai. Atsirandantys skausmai gali būt susiję su prasidėjusiomis lėtinėmis ligomis, nesveika mityba ir mažu fiziniu krūviu. Vyrai pasilygina save su kitais bendraamžiais, ką pasiekė kiti, o ką jis pats. Nerimą kelia artėjanti pensija, galimi finansiniai nesklandumai. Svarbiausia pralaužti tylos sieną ir kalbėtis. Jei kalbėsitės apie buitines problemas ramiai, tai padidės tikimybė, kad vyras papasakos, kas iš tikrųjų jį neramina.
  • Nueikite pas šeimos (porų) psichologą. Jeigu vyras atsisakys eiti kartu, galite drąsiai eiti viena. Taip gausite profesionalaus specialisto palaikymą, išgyvenant šeimos krizę.

– Kokiems vyrams pavyksta jos išvengti? Arba pergyventi be didesnių nesklandumų gyvenime?

– Tiems lengviau, kurie gyvenime neturėjo didelių lūkesčių, tikslų arba kuriems pavyko įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus, kurie džiaugiasi pasiekimais karjeroje ir gyvenimu šeimoje, kurių stiprios pamatinės vertybės.

Vidurio amžiaus krizė

– O gal vidurio amžiaus krizė turi savų privalumų?

– Taip yra ir privalumų, kartais su vidurio amžiaus krize vyrai susiima ir visiškai atsisako alkoholio vartojimo arba sumažina iki minimumo, pradeda aktyviau sportuoti, sekti mitybą, atranda naujų pomėgių. Šitaip iš tiesų prasiilgindami savo gyvenimą.

– Kaip dėl moterų? Ar jas taip pat ji užklumpa? Kuo skiriasi moterų ir vyrų vidurio amžiaus krizė?

– Taip, moterys taip pat išgyvena vidurio amžiaus krizę, tik jei vyrų daugiau siejasi su fizine savijauta ir karjera, tai moterų siejasi su menopauzės pradžia ir kintančiais santykiais šeimoje. Jei moteris visą gyvenimą gyveno daugiau dėl šeimos – vyro, vaikų, tuštėjančio lizdo jausmas gali būti baisus, jei moteris yra atitolusi nuo vyro ir nerealizavusi savęs socialiniame gyvenime. Paskutiniu metu prie moterų vidurio amžiaus krizės išgyvenimų labiau prisideda ir karjeros pokyčiai. Tyrimai rodo, kad vyrų vidurio amžiaus krizė gali tęstis nuo trijų iki dešimties metų, o moterų trunka daug trumpiau nuo dviejų iki penkių metų.

– Kokioms moterims gali pavykti jos išvengti?

– Pozityvioms, realizuojančioms save ne vienoje srityje. Jos turi ne tik šeimą, bet ir mėgstamą darbą, draugų ratą, mylimus užsiėmimus yra veiklios socialinėje sferoje. Moka imti ir duoti. Žino, kaip pasirūpinti šeimos nariais, neskriaudžiant savęs. Turinčioms šeimas ir draugų būrį, gebančioms kurti aplink save jaukią aplinką. Moterims, kurios moka mylėti save ir geba ta šiluma dalytis su kitais.

– Kaip ši krizė susijusi su, tarkime, vėlyva motinyste/tėvyste?

– Ši krizė moteriai gali įvykti vėliau ar būti švelnesnės formos, nes moteris ilgiau turės, kuo rūpintis. Vyrams vėlyva tėvystė turi mažiau įtakos krizei, nes jiems krizė daug anksčiau prasideda.

– Kaip elgtis, kai ji ištinka? Kaip ją priimti, bet nepamesti sveiko proto?

– Visų pirma, ne visos moterys stipriai išgyvena vidurio amžiaus krizę. Bet jei užvaldė neigiamos emocijos, kurių negalite suvaldyti, pagalvokite gal būtų naudinga pasikonsultuoti su mediku dėl depresijos, nerimo ar menopauzės simptomų. Gali būti naudinga pakaitine hormonų terapija ar kitas medikamentinis gydymas. Kitia patarimai būtų šie:

  • Su nerimo ir depresijos simptomais gali padėti kognityvinė elgesio terapija, ar grupinė terapija. Tyrimai rodo, kad tos moterys, kurios turi ratą draugių, kuriomis gali pasitikėti, daug lengviau išgyvena vidurio amžiaus krizę.
  • Nuotaiką geriausiai pakelia buvimas lauke, tad būtina į dienotvarkę įtraukti pasivaikščiojimus, atrasti tas vietas, kur galite pasikrauti teigiamų emocijų.
  • Sveika mityba padėtų susireguliuoti svorį. Jau laikas labai atsakingai peržiūrėti mitybos racioną, jei to iki šiol nepadarėte.
  • Rašymo terapiją, jei susikaupė daug nuoskaudų išrašykite viską, kas slegia, bet kartu rašykite ir savo pasiekimus, kur buvote, ką matėte, ką mylėjote. Skirkite laiko prisiminimams, tai padeda atsikratyti slogių minčių ir suteikia jėgų.
  • Imkitės naujų iššūkių. Niekada nevėlu pradėti daryti tai, ką seniai svajojote. Mokykitės, kurkite meno dirbinius ar net naujus verslus ir tai tikrai atneš džiaugsmo.
  • Skaitykite knygas, kurios jus įkvepia, motyvuoja daryti kažką naujo.
  • Kiekviena gyvenime krizė, kai ją išgyvename ir išmokstame duotas gyvenimo pamokas, atneša išminties, naujų gebėjimų ir paruošia mus kitiems gyvenimo iššūkiams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (397)