Vis tik vaikų elgsenos psichologė Michele Borba interviu leidiniui „Independent“ teigė: „kad vaikų seksualinis švietimas būtų veiksmingas, kad jie nesidrovėtų kreiptis į tėvus patarimo, svarbu pradėti kalbėti apie seksą anksti – kai vaikui sukanka dveji metai.“

Psichologės teigimu, didžiausia tėvų klaida – atidėti pokalbį šia tema, kol vaikui bus 8, 9, 13, 16 metų, be to, tai nebus ilga pamoka, nuo tada prasideda trumpi pokalbiai apie tai. Tyrimų duomenimis, vaikai jaučiasi kur kas komfortiškiau, kalbėdami apie seksą, jei tėvai pradeda apie tai kalbėti anksti, jei seksualinis švietimas prasideda nuo trumpų pašnekesių.

Be abejo, tai nereiškia, kad dviejų metų vaikui reikia išsamiai paaiškinti apie seksualinę sueitį – pradėkite nuo to, kad išmokysite teisingų kūno dalių pavadinimų, nevadinsite jų išgalvotais pavadinimais.

M. Borba teigė: „Kur kas lengviau nuo mažens pradėti vartoti žodžius „makštis“, „penis“. Ir vaikai jaučia, kad gali pasikalbėti su mama ir tėčiu apie viską.“

Priešingu atveju tėvai patys ims jaustis nejaukiai, o tada ir vaikams bus nesmagu kalbėti šią tema.

„Jei tėvai jaučiasi nenatūraliai, vaikai tai pajunta ir nebenorės kalbėti su mumis apie svarbius dalykus“, – aiškino psichologė.

Ji pataria sukurti namuose tokią aplinką, kad vaikai nesivaržytų aptarti su tėvais bet kokias temas, įsidėmėti, kad vaikams augant, keisis ir paaiškinimai – atitinkamai pagal vaikų amžių.

Pasak M. Borbos, nėra idealaus amžiaus aptarti su vaikais sekso temą, kita vertus, reikia užbėgti žingsniu į priekį ir stebėti, kuo domisi vaikas.

Psichologės teigimu, „blogiausia, kad per ilgai laukiame, o vaikai gauna klaidingos informacijos iš draugų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)