Jei kai kurios bausmės dar yra pateisinamos, kitos žaloja vaikų psichiką, rašo tinklalapis mama-likes.ru. Štai kelios jų.

Griežtas „Ne“ saldumynams

Tiksliau, demonstratyvus atribojimas nuo bet kokių skanėstų, t. y. vertimas vien žiūrėti, kaip visi kiti juos valgo. Toks nuosprendis išties sadistiškas. O ko tokia bausmė išmoko, nežinia. Nebent žvėriškai pavydėti jaunesniajam broliui. Šiaip ar taip, pešėsi vaikai dviese, bet ledų porcija kažkodėl buvo atimta tik iš vieno.

Boikotas

Kai kurie tėvai visur ir visada stengiasi elgtis kaip tikri inteligentai, o jei šie prasikalsta, tiesiog su jais nesikalba. Deja, vaikams gali atrodyti, kad tylųjį karą ištverti kur kas sunkiau.

Nėra baisesnio jausmo nei tas, kuris apima suvokiant, kad žmonėms, kuriuos myli, esi tuščia vieta. Beje, šiuolaikiniai psichologai šiam teiginiui linkę pritarti. Asmenims, kurie vaikystėje būdavo dažnai ignoruojami, būdinga ypač žema savivertė ir daugybė kompleksų. Užmegzti šiltą ir artimą ryšį su tėvais tokia metodika tikrai neskatina.

Draudimas bendrauti su draugais

Paauglystė dažnai – nesibaigiančių batalijų su tėvais metas. Kai tau penkiolika, atrodo, kad suaugusieji ničnieko nesupranta, o ypač, kaip svarbu sudalyvauti vakarėlyje arba kad kokia nors bendraklasė – kiečiausia pasaulyje mergina, kadangi nosyje segi auskarą ir žaliai dažosi plaukus.

Aišku, su laiku vaikai pamažu ima suprasti, kad tėvų draudimai tebuvo rūpestis, noras apsaugoti nuo blogos įtakos ir pavojų, tačiau paauglystėje dėl draudimų neretai išgyvenamos kolosalaus masto tragedijos. Todėl tėvams rekomenduojama kalbėtis su vaikais, o ne kategoriškai uždrausti bendrauti su bičiuliais, kurie iš pažiūros nekelia pasitikėjimo.

Papildomi namų darbai

Skirti papildomų darbų – ypač keista taktika. Žiauria tokios bausmės nepavadinsi, tačiau ar ji prasminga? Šliaužiojimas su grindų skuduru dar niekam nepadėjo išsitaisyti prasto pažymio arba perprasti sudėtingų taisyklių. Tokia bausmė gali nebent pakenkti: ilgainiui vien mintis apie tvarkymąsi gali tapti atgrasi.

Ypač nesuprantama, kai vaikui už bausmę liepiama skaityti. Tokia metodika – tiesiausias kelias priversti vaiką nekęsti knygų. Bet kas gi šito siekia?

Gėdinimas viešumoje

Tada, kai yra gėdinamas giminaičių, mokytojų ar kaimynų akivaizdoje, vaikas tetrokšta prasmegti skradžiai. Šis noras toks visa apimantis, kad vaikui darosi sunku suvokti, už ką yra baramas ir kaip galėtų išpirkti savo kaltę.

Ramus problemos aptarimas vien tik su mama, be abejonės, duoda daug geresnį rezultatą. Tik jeigu ji kelis kartus pavertė savo atžalą visuotinės pajuokos objektu, vargu ar vaikas kada nors norės ką nors su ja aptarinėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)