Tinklalapis huffingtonpost.co.uk išskyrė 4 įgūdžius, kurie padės vaikams ateityje.

1 pamoka: kaip gyventi nežinomybės laiku

Mokymasis gyventi, esant nežinomybei, diskomfortui, yra sveiko augimo garantas, teigia vaikų psichologas, Teksaso UT Southwestern universiteto dėstytojas Nicholasas Westersas.

Kuo galite padėti: nesistenkite pateikti vaikams aiškaus atsakymo, kas laukia, neslėpkite fakto, kad mes nežinome daugelio dalykų. Jei auginate mažus, ikimokyklinio amžiaus vaikus, paaiškinkite, kad gydytojai stengiasi surasti vaistus, kurie padėtų mums būti sveikiems ir suteiktų galimybę grįžti prie įprasto gyvenimo.

2 pamoka: kaip būti atspariems

Šiuo metu pasakojama daug istorijų apie tai, su kokiais sunkumais susiduria vaikais, kai kurios primena anekdotus. Vis tik ekspertai pabrėžia – vaikai išskirtinai atsprūs. Dabar puikus metas tėvams padėti vaikams tai suvokti ir vertinti savo gebėjimą atsitiesti.

„Manau, svarbu pasakyti – vaikams viskas bus gerai, – teigia N. Westersas. – Vaikai ir paaugliai atsparūs.“

Kuo galite padėti: leiskite išgyventi diskomfortą, pabrėžia N. Westersas. Vienas būdų tai padaryti – paprasčiausiai pripažinti (tinkamu vaiko amžiui būdu), kad ir jūs patiriate stresą, baimę. Kitas aspektas – rodykite pavyzdį. Einate pasivaikščioti? Praktikuojate meditacinį kvėpavimą? Kalbatės su draugais? Tegu vaikai irgi tame dalyvauja. Malonus priedas – tai paskatins jus rūpintis savimi. Galiausiai ugdydami vaikų sugebėjimą spręsti problemas, patys darysitės tvirtesni. Jei vaikas sako, kad liūdi ar jaučiasi vienišas, neskubėkite siūlyti sprendimų, paklauskite, ką jie patys mano, kokią išeitį rastų.

Vaikai karantinas

3 pamoka: jų gyvenimas – ne vien mokykla ir popamokinė veikla.

„Vienas iš keistesnių dalykų, ką pastebiu iš bendravimo su vyresniais vaikais, – daugelis iš jų sako, kad kažko neišmoko ar nepadarė, nes tam nebuvo laiko, – teigia psichologas Ronas Stolbergas. – Mūsų paaugliai perkrauti. Jie neturėjo laisvo laiko, laiko žaidimams. Dabar atsirado daug laisvo laiko.“

Kuo galite padėti: pasikalbėkite su vaiku, paklauskite, kam jis norėtų skirti daugiau laiko, o tada pasirenkite rasti laiko jų pomėgiams. Jeigu vaikas neturi daug idėjų apie pomėgius, kartu kažką paveikite – pažaiskite šaškėmis, kartu pagaminkite vakarienę.

4 pamoka: kokio svarbumo jų vaidmuo jūsų šeimoje

Kai visi skuba į darbus ar į mokyklą, vaikas gali nebesuprasti savo vaidmens namuose. Dabar tinkamas metas aiškiai parodyti, kad jūsų šeima (nesvarbu, kiek joje asmenų) yra komanda, o vaikas – svarbi šios komandos dalis.

Kuo galite padėti: jei turite mažų vaikų, paprašykite padėti pašluoti grindis, susitvarkyti žaislus ar nudirbti kitus namų ruošos darbus. Galbūt vėliau patiems teks užbaigti ar perdaryti, bet taip kuriate precedentą. Jie – komandos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)