Tinklalapis brightside.me pateikė 8 tėvų elgesio modulius, kurie ateityje gali turėti neigiamos įtakos.

1. Baudžiate vaikus kitų akivaizdoje

Būna akimirkų, kai kantrybė trūksta ir tėvai ima šaukti ant savo vaikų kitų žmonių akivaizdoje. Visada prisiminkite, kad vaikams iš tikrųjų rūpi aplinkinių nuomonė. Viešas gėdinimas sumenkina vaikų pasitikėjimą savimi. O tai gali turėti įtakos ateičiai.

2. Kartojate savo tėvų klaidas

Tai, kas nutiko mūsų vaikystėje, turi įtakos tam, kokie tėvai būsime. Bet tai dar nereiškia, kad esame pasmerkti kartoti savo tėvų ir motinų klaidas. Svarbu mokytis iš jų klaidų ir stengtis apsaugoti savo vaikus nuo neigiamų emocijų. Pavyzdžiui, šiandien žinome, kad fizinės bausmės sukelia tik neigiamas pasekmes. Neturėtume teisinti sakydami: „Mano tėvas tai darė, todėl ir aš darysiu“.

3. Esate pernelyg santūrūs

Jei dažnai neapkabinate savo vaikų ir nepasakote, kad juos mylite, jie gali emociškai būti atskirti nuo šeimos. Kai nepaisote jų jausmų ir neklausote jų nuomonės arba esate jiems abejingi, labai tikėtina, kad jūsų vaikai elgsis taip pat su kitais žmonėmis. Jiems gali būti sunku artimiau bendrauti, pasitikėti kitais žmonėmis, susidraugauti ar sukurti šeimą.

4. Blogi įpročiai

Tėvai yra pavyzdys savo vaikams. Tarp motinų įpročių ir jų vaikų papildomo svorio yra tvirtas ryšys. Moterims, kurios stengiasi laikytis sveikos gyvensenos, vaikų nutukimo rizika yra 75 proc. mažesnė. Tyrėjai teigia, kad geri įpročiai, darantys teigiamą įtaką vaikams, yra sveika mityba, reguliari mankšta, nerūkymas ir alkoholio nevartojimas.

5. Pernelyg didelė laisvė arba rūpestis

Labai dažnai tėvai galvoja, kad jų vaikai yra ypatingi ir nepakartojami, bet visam pasauliui jie yra tik vaikai. Jei jie pripras prie to, kad jiems viskas galima, gali išaugti į savanaudžius žmones, turinčius nerealų suvokimą apie savo teises, su kuriais bus sunku bendrauti. Nekontroliuojami vaikai turės patirti daug nusivylimų. Bet jei esate per daug rūpestingi tėvai, vaikai gali lengvai išsigąsti, todėl bijos prisiimti bet kokią atsakomybę ar išeiti iš savo komforto zonos.

Mama pyksta

6. Pasitikėjimo praradimas

Turi būti tam tikros elgesio taisyklės, tačiau vaikai turėtų suprasti, kad jie gali pasitikėti savo artimaisiais. O vaikų (ypač paauglių) pasitikėjimą labai lengva prarasti, jei tėvai nekontroliuoja savo emocijų. Įsidėmėkite, kad vaikai geriau vystosi ir tampa sveikais suaugusiaisiais, kai jų šeimos yra saugi sala, iš kurios jie gali išplaukti į pasaulį.

7. Agresyvus elgesys

Vaikai išmoksta spręsti problemas, stebėdami tėvus, kai jiems kyla sunkumų. Jei tėvai rodo agresyvų elgesį, tą greitai perims ir vaikai.

8. Pabėgate nuo vaikų problemų

Vienas greičiausių būdų „išspręsti“ problemą yra nueiti ir ją pamiršti. Bet tai nereiškia, kad viskas išsispręs savaime, kaip tiki daugelis suaugusiųjų. Norėdami vaikui padėti, turite nusiraminti ir kalbėti kaip lygiaverčiai, parodydami pagarbą savo atžalai. Iš pradžių išklausykite, parodykite, kad domitės, kaip jie jaučiasi, ir pabandykite pamatyti problemą iš savo perspektyvos. Tuomet kalbėkite apie savo jausmus, paaiškinkite priežastį, kodėl supykote, ir atsiprašykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)