Straipsnyje leidiniui „The Telegraph“ vaikų psichoterapeutė dr. Margot Sunderland rašo, kad šeimos atostogos yra investicija į vaiko smegenų vystymąsi. Ji rašo: „Taip yra todėl, kad per šeimos atostogas lavinamos dvi giliai smegenų limbinėje zonoje esančios sistemos, kurios namuose dažnai apleidžiamos. Tai žaidimo sistema ir ieškojimo sistema.“

M. Sunderland cituoja pasaulinio lygio neuromokslininką, Vašingtono valstijos universiteto profesorių Jaaką Pankseppą, kuris pirmasis apibrėžė ŽAIDIMO ir IEŠKOJIMO sistemas.

M. Sunderland teigimu, „ŽAIDIMO sistema smegenyse aktyvuojasi kaskart, kai užkasate vaiko kojas smėlyje, kutenate jį ant šezlongo ar žaidžiate arklį ir raitelį, pasisodinę vaiką sau ant nugaros. IEŠKOJIMO sistema aktyvuojasi kaskart, kai kažką tyrinėjate drauge – vaikštote miške, paplūdimyje, klaidžiojate naujo, iki šiol nepažinto kaimelio gatvėmis.“

Kai šios minėtos sistemos stimuliuojamos, vystosi priekinė smegenų skiltis. Ši smegenų dalis atsakinga už pažinimo funkcijas, problemų ir uždavinių sprendimą, emocijų išraiškas, atmintį, kalbą ir nuovokumą. Ir kuo dažniau stimuliuojamos šios sistemos, tuo labiau lavėja šios funkcijos.

Per atostogas išsivežę vaikus į kelionę, suteikiate jiems galimybę tyrinėti naujas vietas. Tai stimuliuoja IEŠKOJIMO sistemą. Per atostogas dažniausiai atsitraukiame nuo kasdienės, streso kupinos rutinos, atsiranda galimybių daugiau žaisti visiems kartu.

Gera savijauta ir laimės pojūtis

ŽAIDIMO ir IEŠKOJIMO sistemų suaktyvinimas bendrų šeimos atostogų metu ne tik skatina vaiko smegenų raidą, bet ir apskritai pagerina jo savijautą, sustiprina laimės jausmą.

Suaktyvinus šias sistemas, išsiskiria tokios neurocheminės medžiagos, kaip dopaminas, oksitocinas ir opioidai.

Šios neurocheminės medžiagos skatina tokius jausmus, kaip artumas santykiuose. Jos taip pat sumažina stresą ir suteikia saugumo, gerovės pojūtį.

2017 m. tyrimas parodė, kad kartu praleistas laikas labiausiai leidžia žmonėms pasijusti mylimais.

Leidinyje „The Journal of Social and Personal Relationships“ buvo paskelbtas tyrimas, kurio metu 495 vyrai ir moterys (nuo 18 iki 93 m.) turėjo užpildyti klausimyną, padedantį įvertinti, kada žmonės jaučiasi mylimi. Kiekvienas iš 60 klausimų prasidėjo žodžiais „Dauguma žmonių jaučiasi mylimi, kai...“

Įvertinus dalyvių atsakymus paaiškėjo, kad dauguma žmonių labiausiai mylimi jaučiasi bendraudami su kitais, o ne kai gauna dovanų.

Viena iš tyrėjų, Zita Oravecz pasakė NPR: „Tyrime paaiškėjo, kad labiausiai mylimi žmonės jaučiasi kai patiria pozityvias akimirkas – išgirsta malonų žodį, apsikabina su vaiku arba sulaukia užuojautos.“

Šeimos atostogos suteikia daug erdvės pozityviam bendravimui, nes pakeičiame aplinką, atsipalaiduojame, bent tą laiką, kol atostogaujame, mūsų nebeslegia atsakomybės ir kasdienių rūpesčių našta.

Tad per kitą vaiko gimtadienį nedovanokite vaikui krūvos žaislų – geriau įdėkite pinigus į taupyklę su užrašu „Šeimos atostogoms“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)