„Atminkite, kad išlepimas nėra nulemtas genetiškai, – tinklalapiui huffingtonpost.co.uk sako pedagoginės psichologijos specialistė Michele Borba. – Polinkis į išpaikimą yra įgyjamas, todėl jį galima ir išgyvendinti. Kuo mažiau delsite, tuo didesnės sėkmės galite tikėtis.“

Siekti šio tikslo nebus lengva nei jums, nei vaikui, todėl iš anksto tam nusiteikite.

Tvirtai pasiryžkite nebenuolaidžiauti, suprasdami, kad bus labai sunku neišsižadėti griežtos pozicijos. Žinokite, kad vaikas darys viską, siekdamas jus nugalėti.

„Leiskite vaikui verkti ir pajusti nusivylimą, nepasitenkinimą, – nurodo psichologė Laura Markham. – Stenkitės jį palaikyti, tačiau nepamirškite tam tikrų ribų, kurias vaikas būtinai mėgins pakoregotuo sau naudinga linkme.“

Įpraskite sakyti „ne“ nejausdami jokios kaltės.

Jei jau apsibrėžėte ribas, privalote griežtai jų laikytis.

„Į savo leksikoną įtraukite žodį „ne“ ir bendraudami su vaiku vartokite jį be jokios sąžinės graužaties, – pataria M. Borba. – Neleiskite, kad viršų paimtų netikę vaiko įpročiai. Nebūkite perdėm smulkmeniški.“

Vaikas verkia

Apsibrėžtos ribos neturi prasilenkti su empatija ir supratingumu. Kad nauja metodika duotų norimą rezultatą, neprivalote elgtis tironiškai.

„Atminkite, kad su tam tikrais apribojimais vaikas susitaikys daug lengviau, jei jaus su tėvais siejantį ryšį“, – sako L. Markham.

Akcentuokite, kad duoti yra daug svarbiau nei gauti.

„Diekite suvokimą, kad tai, kokie esame, yra daug svarbiau už tai, ką turime“, – moko M. Borba.

Pasistenkite, kad šeimoje prigytų įprotis reikšti dėkingumą.

Prie pietų stalo arba prieš einant miegoti, rekomenduojama bent kelias minutes skirti padėkoms už įvairius gyvenimą lengvinančius nematerialinius dalykus.

„Kiekvienas šeimos narys turėtų pasistengti įvardyti ką nors nematerialaus, už ką jaučiasi dėkingas, – pataria terapeutė LeNaya Smith Crawford. – Tai puikus būdas mokyti vaiką dėkingumo ir diegti jam įprotį vertinti kasdien patiriamą gerumą.“

Mokykite vaiką būti dėmesingą aplinkiniams.

Jei vaiko sąmonėje dominuoja įvardis „aš“, būtina dėti pastangas, kad jį pakeistų „mes“.

„Pasinaudokite kiekviena proga tai padaryti, – sako M. Borba. – Pavyzdžiui, sakykite vaikui, kad jis turi pasiteirauti sesers, ką ji norėtų veikti, paklausti tėčio, ką mano jis. Pasiūlykite žaisti tą žaidimą, kurį labiau mėgsta draugai.“

Vaikai labiau paklūsta, kai yra skatinami, o ne baudžiami.

„Jei norite, kad vaikas pateisintų jūsų lūkesčius, pagalvokite, kaip patys galite padėti jam tai padaryti“, – pataria L. Markham.

Mokykite džiaugtis mažais dalykais.

Atkreipkite vaiko dėmesį į tai, kad džiaugsmą gali teikti ir nedideli malonumai, kaip antai buvimas gamtoje arba šeimos ar draugų būryje.

„Kasdienis bendravimas su vaiku yra bene veiksmingiausia priemonė, kurios tėvai turėtų imtis siekdami padėti savo atžalai atsikratyti tam tikrų ydingų įpročių“, – įsitikinusi L. Smith Crawford.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)