1. Kai sakote jam „ne“, jis niršta tol, kol pasiekia savo.

Visi vaikai reiškia nepasitenkinimą, kai jiems pasakoma, kad, tarkim, tikrai negaus picos vakarienei antrą dieną iš eilės, tačiau išlepinti vaikai su neigiamu atsakymu taikstosi ypač sunkiai.

Žvelgiant iš raidos perspektyvų, ūmai užeinantis įniršis gali būti laikomas adekvačia kūdikių arba labai mažų vaikų reakcija, aiškina šeimų terapeutė LeNaya Smith Crawford. Tačiau jei itin audringi emocijų protrūkiai kartojasi nuolatos ir su laiku nė kiek nesusilpnėja, gali būti, kad vaikais yra išlepintas.

2. Nėra patenkintas niekuo, ką turi.

Išlepinti vaikai gali turėti neišmatuojamą kiekį žaislų ir drabužių, tačiau jiems to, ką turi, negana – jie visko nori vis daugiau.

„Vaikai, kurie labai daug visko turi, nesijaučia už tai dėkingi ir kartais būna godūs“, – sako pedagoginės psichologijos specialistė Michele Borba.

Užuot džiaugęsi visais turimais daiktais, tokie vaikai labiausiai trokšta gauti dar ką nors, o tai byloja apie išlepimą.

„Dažniau iš jų pavyksta išgirsti frazę „aš noriu“, o ne žodį „ačiū“, – atkreipia dėmesį L. Smith Crawford.

3. Mano, kad pasaulis sukasi aplink jį.

Išlepinti vaikai yra savimylos. Jiems visiškai nerūpi, kad gali kelti nepatogumų aplinkiniams.

„Išlepinti vaikai daugiau galvoja apie save, o ne apie kitus, – nurodo M. Borba. – Jie jaučiasi ypatingi, privilegijuoti, todėl sulaukti išskirtinio dėmesio jiems atrodo savaime suprantamas dalykas.“

4. Jam visko reikia tuojau pat.

Kantrybė jokiu būdu nėra išlepintų, prastai išauklėtų vaikų bruožas. Jei jie ko nors užsigeidžia, tai mano, kad jų noras turi būti patenkintas nedelsiant.

„Paprastai daug lengviau būna tokiam vaikui nusileisti, nei įkalbėti jį bent kiek palaukti“, – sako M. Borba.

5. Nemoka pralaimėti.

Nė vienam vaikui nepatinka pralaimėti – tiek žaidžiant stalo žaidimus, tiek per teniso varžybas. Visgi išlepinti vaikai pralaimėjimo kartėlį išgyvena daug sunkiau.

„Jeigu dėl prasto pasirodymo arba asmeninės nesėkmės vaikas kaltina kitus, jei tikisi, kad bus pagirtas už kiekvieną savo poelgį, jei pyksta ant kitų už tai, kad jie jam nepaklūsta, arba nesugeba pripažinti, kad konkurentai buvo stipresni, galima spėti, kad vaikas pernelyg išlepęs“, – aiškina terapeutė Virginia Williamson.

6. Nepasiduoda, kol negauna to, ko nori.

Išlepinti vaikai imasi įvairiausių gudrybių, kad tik išgautų teigiamą atsakymą. Kartais jie griebiasi melo arba išprovokuoja tėvų kivirčus.

„Pavyzdžiui, jie kreipiasi į tėtį, sakydami, kad mama jau pažadėjo išpildyti jų prašymą“, – sako L. Smith Crawford.

7. Atsisako atlikti net menkiausias užduotis, kol jų nebandoma maldauti arba kaip nors papirkti.

Normalu, kad valytis dantis arba susitvarkyti žaislus vaikai mieliau eina tada, kai būna kaip nors paskatinti. Tiktai yra viena bendra taisyklė: kai tėvai prašo ką nors padaryti, vaikas turi paklusti. Maldavimai ir bandymas papirkti pinigais, žaislais ar pažadais, siekiant, kad vaikas išpildytų elementarų paliepimą, yra ypač ydinga metodika.

„Jei vaiko motyvaciją stiprinsite pinigais, nesistebėkite, kad vieną gražią dieną, paprašytas susiplauti indus, aštuonmetis paklaus, kiek žadate jam sumokėti“, – perspėja psichologė Suzanne Gelb.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)