„Kelionė su vaikais – tai galimybė visai šeimai pabūti kartu, sustiprinti ryšį vieniems su kitais. Mažas vaikas turbūt neįvertins pamatytų architektūros šedevrų ir ragautų patiekalų, jauniausi mažyliai to net neprisimins, tačiau laikas su tėvais ir kitais artimaisiais paliks žymę visam gyvenimui. Kartais vaikui net nesvarbu, kur keliauti, jis bet kur jausis gerai, tik kad tėvai būtų kartu ir skirtų jam laiko, kurio taip trūksta mūsų kasdienybėje“, – teigia vaikų ir paauglių psichologė Asta Blandė.

Psichologė pranešime spaudai pasidalino drauge su kelionių ekspertais surinktais patarimais, kaip teisingai planuoti kelionę su visa šeima. Svarbu, kad išvyka visiems būtų maloni, o rūpesčiai nevargintų.

1. Atsižvelkite į vaiko amžių. Kiekvienas vaikas yra individualus, todėl vieningo atsakymo, kokio amžiaus jaunieji keleiviai gali leistis į tolimesnes keliones, nėra. Pasak A. Blandės, pirmieji trys kūdikystės mėnesiai, pirmasis pusmetis, o jautresniems vaikams – ir pirmieji metai – yra etapas, kai vaikui itin svarbus saugumo, stabilumo poreikis. Visus įspūdžius, patyrimus kūdikiai labai imliai „sugeria“ ir turi rasti būdų su tuo susitvarkyti. Kai kada tai gali tapti nerimastingumo, nuolatinio dirglumo požymiais, kartais net virsti fiziniais negalavimais.

„Ne kartą yra tekę lėktuve ar viešbutyje matyti nuolat verkiančius ar net klykiančius kūdikius, kurie visai nesidžiaugia kelione ir tėvų atostogomis. Tuomet kyla mintis, ar to tikrai šiuo metu labai reikia“, – pastebi A. Blandė.

Ji pataria dar ruošiantis kelionei nepamiršti, kad tai bus kelionė su vaikais ir veiklas planuoti atsižvelgiant į mažųjų keliauninkų poreikius bei interesus.

„Pavyzdžiui, vaikams iki 3 metų visiškai nesvarbu, kur ir kas yra aplinkui, jiems svarbiausia, kad tėvai visada būtų šalia. 5 – 10 metų amžiaus vaikai jau supranta daugiau, jiems daug kas įdomu ir kelionę jie tikrai atsimins kaip neeilinę patirtį. O štai kelionė su paaugliais gali būti ir sudėtinga, ir smagi – svarbiausia atsižvelgti į jų nuomonę priimant sprendimus, parodyti, kad jais pasitikima. Gali atsitikti ir taip, kad jūsų paauglys atsisakys keliauti kartu. Kartais reikia leisti net ir tai“, – teigia psichologė.

2. Apgalvokite kelionės tipą ir tikslą. Išsiruošus atostogauti su mažais vaikais psichologė rekomenduoja labiau rinktis poilsines keliones, kurių metu nėra suplanuota aplankyti daug objektų. Intensyvių pažintinių kelionių (ypač skirtų tik suaugusiems) ji nerekomenduoja rinktis keliaujantiems su kūdikiais ir vaikais iki 3 metų, nes tokio amžiaus vaikams ilgos ekskursijos bus tik papildomas nuovargio šaltinis.

„Svarbu nepamiršti, kad mažesniems vaikams reikia laiko atsikvėpti, pavalgyti, nurimti, nusnūsti, tad dienotvarkė neturi būti itin įtempta. Jeigu keliaujama jau su vyresniais vaikais, geriau rinktis pažintinę kelionę. Tokie vaikai būna smalsesni, nori daugiau judėti, o ne ramiai sėdėti vienoje vietoje“, – pataria A. Blandė.

Vaikas lėktuve

3. Neskubėkite. Dalis keliautojų per atostogas yra įpratę skubėti ir per savaitės trukmės kelionę nori viską pamatyti bei patirti kuo daugiau įspūdžių. Keliaujant su vaikais geriau to nedaryti – rekomenduojama visur pasilikti laiko rezervą ir neskubėti.

„Net vykstant į oro uostą rekomenduojama pasilikti pakankamai laiko tiek pačiai kelionei, tiek buvimui oro uoste. Ypač jei vaikui tai yra pirmoji kelionė, tuomet reikėtų jį supažindinti su visais procesais, kartu pasivaikščioti po oro uostą, viską paaiškinti. Vaikui tai bus nauja patirtis ir jis norės viską pamatyti pats. Žinodami, kas jų laukia, vaikai jausis saugesni ir mažiau bijos“, – teigia vaikų ir paauglių psichologė.

4. Kaip „išgyventi“ skrydį lėktuvu? Keliaujant su vaikais, skrydžio lėktuvu etapas tėvams paprastai kelia daugiausiai iššūkių ir baimių. Planuojant ilgus skrydžius su vaikais labai svarbus skrydžio laikas paroje – galbūt vaikui lengviau pavyks jį ištverti naktį miegant. Psichologė A. Blandė, dalindamasi savo ir kaip ekspertės, ir kaip dviejų vaikų mamos patirtimi, pataria įsiminti kelias paprastas taisykles.

„Aprenkite ir apaukite vaikus patogiai, kad jie nesijaustų suveržti, neperkaistų ar nešaltų, mažyliams svarbu laiku pakeisti sauskelnes. Taip pat verta pasiruošti priemonių, kurios vaiką ramina arba nuteikia žaidimui. Tam tiks nenusibodę arba visiškai nauji žaislai: nebyrantys, neužimantys daug vietos. Pasirūpinkite ir gėrimais bei čiulpiamais saldainiais vyresniems vaikams bei sau, nes lėktuve dėl besikeičiančių slėgių dažnai užgula ausis. Mėgstami užkandžiai (sausainiai, vaisių batonėliai) kelionėje su vaikais tikrai pravers“, – vardina A. Blandė.

Taip pat svarbu, kai tėvai keliauja dviese, kad abu elgtųsi komandiškai ir vienas kitam padėtų. Pasak specialistės, vaikai labai jaučia tėvų įtampą.

„Nepergyvenkite ir neanalizuokite, kaip čia mes dabar atrodome su rėkiančiu kūdikiu. Jei nerimausite jūs, tuomet kūdikis nerimaus dvigubai. O jeigu tėvai dar ims pyktis, tai tikrai nepadės. Todėl būkite vienas kitam rūpestingi ir supratingi“, – primena psichologė.

5. Namų darbai. Psichologė A. Blandė teigia, kad nėra jokių slaptų receptų tobulai suplanuoti kelionę, tačiau keli dalykai tikrai padeda. Tam reikia pasiruošti iš anksto.

„Atlikite namų darbus – tam bus reikalingos tikslios žinios, kaip prasidės kelionė, ko gali prireikti, jei skrydis vėluotų, numatyti, ką vaikas galės veikti skrydžio metu, apgalvoti, kaip pasirūpinti miegu – tam galbūt prireiks migdančių žaisliukų, pagalvėlės ar antklodėlės“, – teigia A. Blandė.

6. Svarbiausia – geras nusiteikimas. Keliaujant su vaikais svarbiausia prisiminti, kad jie dar vaikai ir jų poreikiai yra kitokie negu suaugusių. Atsižvelgus į pagrindinius vaiko poreikius tokius kaip poilsį, valgymą, užimtumą, kelionė tikrai atneš daugiau džiaugsmo negu rūpesčių.

„Svarbu nusiteikti, kad keliaujant su vaikais visada gali laukti netikėtumai, tad kelionės ar atostogų planas visuomet gali kisti ir tai yra visiškai normalu. Išvykite su nuostata, kad nieko neprivalote daryti per prievartą, turite atsižvelgti į aplinkybes, į kiekvieno šeimos nario poreikius, derintis ir tik tada visi kartu priimti sprendimus. Vienintelis receptas gerai kelionei su bet kokio amžiaus vaiku yra tinkamas nusiteikimas ir pasiruošimas!“, – teigia psichologė ir knygų autorė A. Blandė.

„Skrendu.lt“ analitikai suskaičiavo, kad lyginant su praėjusiais metais, net 67 proc. išaugo su vaikais skrendančių keleivių skaičius į Tenerifę, taip pat į Dubliną (augo 55 proc.) Kijevą (44 proc.), šalia Milano esančius Bergamo (36 proc.) ir Malpensos (augo 14 proc.) oro uostus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)