Tyrimo išvadose teigiama, kad tėvams vertėtų pamėginti suprasti savo vaiką ir jį palaikyti, o ne smerkti. Kol stipriavalis vaikas auga, tėvams gali būti nelengva kaskart toleruoti jo užsispyrimą, stengtis nepalaužti valios, tačiau kantrybė tikrai atsipirks – stipri valia suaugusiems padeda siekti tikslų ir sulaukti sėkmės gyvenime.

Psichologai jau įrodė, kad „Ne“ kartojimas yra sveikas ir svarbus vaiko raidos ir asmenybės formavimosi etapas, o neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie vaikystėje buvo užsispyrę, užaugę dažniausiai būna sėkmingesni ir turtingesni nei švelnesnio būdo jų bendraamžiai.

Tyrimo metu buvo stebimi moksleiviai nuo pradinių klasių iki kol tapo suaugę. Paaiškėjo, kad vaikai, kurie buvo linkę laužyti taisykles ar kitaip nepaklusti savo tėvams, dažnai pasižymėjo gabumais mokslams, o užaugę uždirbdavo daugiau.

Tyrimo metu buvo įvertintos 700 vaikų, kurių amžius nuo 8 iki 12 m., asmenybės savybės (ne kognityviniai gebėjimai), tokios kaip akademinis sąžiningumas, savo vertės pajautimas ir paklusnumas/nepaklusnumas. Praėjus 40 metų, kai tyrime dalyvavę vaikai sulaukė 50-ies m., tyrėjai su jais susisiekė ir įvertino, kaip jiems sekėsi gyvenime. Paaiškėjo, kad tie vaikai, kurie buvo linkę laužyti taisykles ir nepaisyti tėvų autoriteto, turėjo didžiausias pajamas.

Tyrėjai išsiaiškino, kad užsispyrę vaikai dažniau siekia savo nusimatytų tikslų nei sukalbamesni jų bendraamžiai, todėl užaugę ir pasiekia daugiau. Jei pastebite, kad vaikas nebijo retkarčiais sulaužyti vieną kitą taisyklę ir kartais atsikalbinėja – tai ne smerktinas elgesys, o ateityje laukiančios sėkmės rodiklis.

Dauguma suaugusiųjų, kurie susikrovė didžiausius turtus, vaikystėje buvo linkę laužyti taisykles.

Kitas tyrimas, kuris buvo paskelbtas leidinyje „Journal of Personality and Social Psychology“, patvirtino, kad malonūs, sukalbami žmonės uždirba mažiau nei kiti.

Psichologai aiškina, kad stiprios valios, užsispyrę vaikai labiau linkę elgtis taip, kaip jiems atrodo tinkama, o ne taip, kaip elgiasi jų draugai ar bendraamžiai.

Svarbiausias tokio elgesio privalumas – tai, kad jis apsaugo vaiką nuo problemų vidurinėje mokykloje ir universitete. Vaikas sugeba atsispirti bendraamžių spaudimui užsiimti kenksminga veikla ar įgyvendinti potencialiai pavojingas idėjas.

Psichologai ir auklėjimo konsultantai pataria, kaip elgtis tėvams, turintiems stipraus charakterio vaiką:

1. Išlikite ramūs, išklausykite vaiką ir pamėginkite jį suprasti.

2. Siekite užmegzti ryšį su vaiku ir jį išlaikyti. Neprimeskite savo valios.

3. Skatinkite, nukreipkite vaiką link gerų darbų ir tikslų, įkvėpkite jį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)