Taigi kaip tėvai turėtų išugdyti vaikams sveiką pasitikėjimą savimi? Vaikų psichologė, „Vienaragio“ vaikų fondo klinikos Floridoje direktorė daktarė Roseanne Lesack paminėjo penkis būdus tėvams, kaip stiprinti vaikų pasitikėjimą savimi, rašo tinklalapis fatherly.com.

Girkite vaikus ne už rezultatą, o už pastangas

Tėvai turėtų visada pagirti vaikus už atliktą darbą, net jei jie negavo aukščiausio įvertinimo už matematikos testą ar nelaimėjo futbolo rungtynių. Kai tėvai giria vaiką už įdėtas pastangas, o ne už rezultatą, vaikui vystosi sveikas pasitikėjimas savimi, jis didžiuojasi, kad yra darbštus. Vaikai turėtų pasakyti: „Šiose srityse pasitikiu savimi, nes įdėjau daug pastangų. Noriu sugebėti puikiai tai atlikti, – teigia R. Lesack. – Jei tėvai šito neakcentuoja, vaikas, negavęs gero pažymio už matematikos kontrolinį, veikiausiai suabejos savimi, nors daug ruošėsi, galiausiai ne juokais susvyruos pasitikėjimas savimi.“

Pagirkite save, girdint vaikams

Pasitikintys savimi tėvai užaugina savimi pasitikinčius vaikus. Nesikuklinkite, kalbėdami apie asmenines savybes, sugebėjimus, pasiekimus. „Tėvai turėtų kalbėti apie savo pasiekimus: „Daug pastangų įdėjau į šį projektą, man pavyko, nes skyriau tam daug laiko.“ Kai tėvai pozityviai kalba apie save, vaikams skiepijamas pasitikėjimas savimi“, – aiškina R. Lesack.

Pagirkite vaikus už jų sugebėjimus

Norintys užauginti savimi pasitikinčius vaikus tėvai giria atžalas už jų sugebėjimus, pvz., „per antrą kėlinį meistriškai perdavei kamuolį“, ar „rungtynių pabaigoje buvo puiki gynyba“. Giriant vaiką už tam tikras akimirkas, neskatinamas pasipūtimas, įsitikinimas, kad vaikas buvo visų rungtynių žvaigždė. Be to, vaikai mokomi konkrečiau kalbėti apie savo sugebėjimus.

Neslėpkite nuo vaikų jų silpnųjų pusių

Norite užauginti sveikai savimi pasitikinčius vaikus, o ne arogantiškus pasipūtėlius? Sakykite, kur vaikas turėtų įdėti daugiau pastangų. Tėvams nederėtų eiti iš paskos ir kartoti: „Tau nesiseka matematika.“ Šie žodžiai gali tapti bloga lemiančia pranašyste. Verčiau sakykite: „Kai kuriems žmonėms reikia labiau pasistengti, ilgiau mokytis, kad suprastų matematiką. Tai natūralu.“ Vaikas suvokia, kad jam reikia įdėti daugiau pastangų nei daliai bendraamžių, tai nemažina jo pasitikėjimo savimi. „Vaikams reikia žinoti ir tai, kad jie kažko nežino. Nereikia, kad absoliučiai visose situacijose vaikas būtų savimi užtikrintas. Iš tiesų turėtų būti priešingai, juk nenorite, kad jis būtų pasipūtėlis“, – įspėja psichologė.

Akcentuokite, kad sėkmės garantas – komandinis darbas

Neleiskite vaikui galvoti, kad tik jo dėka buvo laimėtos krepšinio ar futbolo rungtynės. Girdami vaikus už puikų pasirodymą paminėkite ir jų draugus, būtinai pasakykite, kad komandos draugai irgi puikiai žaidė, skatinkite vaikus girti žmones už pastangas. Pasak daktarės R. Lesack, tėvų užduotis – garantuoti, kad vaiko sėkmė neatsidurtų tarsi vakuume, kad jis suvoktų – be klasės ar komandos draugų pastangų žaidimas nebūtų laimėtas, projektas nebūtų atliktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)