Nenori veltis į konfliktus

„Mes kviečiame jungtis prie iniciatyvos, kurios tikslas – edukuoti visus, tėvus, mokytojus, mokyklų ir darželių virtuvių darbuotojus bei pačius vaikus, apie teisingą mitybą. Pasikeitus įstatymams mes tik girdime, kaip visi piktinasi nauja tvarka, tačiau kaip visada niekas nesiima aktyvių veiksmų. Tad nusprendėme suvienyti šefus, maitinimo įstaigas bei Lietuvos įmones, galinčias prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo“, – sakė A.Ivanauskas, VMG vadovas, Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijoje vykusioje spaudos konferencijoje.

Alfas Ivanauskas
Pasikeitus įstatymams mes tik girdime, kaip visi piktinasi nauja tvarka, tačiau kaip visada niekas nesiima aktyvių veiksmų

Anot jo, svarbiausias tikslas – imtis veiksmų, nieko neteisiant ir nesiveliant į konfliktus. “Sutinkame, kad vaikams maistas turi būti tiekiamas sveikesnis, tačiau sveikas maistas tikrai nėra beskonis ar pagamintas iš tarpusavyje nederančių ingredientų remiantis vien tuo, kad jie yra sveiki. Be to, psichologų teigimu, labai daug lemia ir pats maisto pateikimas, jo spalvingumas, kūrybiškumas ir sukurta legenda, pavyzdžiui, vaikams puikiai atpažįstamas ir įdomus pavadinimas”, – teigė A.Ivanauskas.

Edita Gavelienė, Alfas Ivanauskas, Simonas Urbonas

Pirmasis iniciatyvos etapas truks 7 dienas. Jo tikslas – suburti visus norinčius, kurie jau dabar gali registruotis čia ir prisidėti prie skanios Lietuvos vaikų vaikystės. Antrajame etape planuojamos paskaitos, seminarai, konferencijos visose Lietuvos apskrityse.

Sveikas maistas gali būti skanus

Surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo net 6 skirtingų sričių specialistai, tėvai ir mokyklos atstovai, buvo vienareikšmiškai nuspręsta, jog tokia iniciatyva yra tiesiog privaloma. Nors mokyklos laukė iniciatyvos iš pačios šefų bendruomenės, tačiau jos trūksta iki šiol.

„Mes privalome garsiai kalbėti apie vaikų persivalgymo ir nutukimo problemas. Jau dabar Lietuva priskiriama prie vidutiniškai nutukusių šalių. Sveikas maistas ne tik gali būti, bet ir yra skanus. Tačiau reikia jį sujungti su meistrų kūryba ir patiekti skaniai bei estetiškai“, – komentavo dr. Artūras Sujeta, žinomas sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas.

Doc. Edita Gavelienė, gydytoja dietologė, džiaugiasi, kad valstybė atkreipė dėmesį į vaikų mitybos problemas. „Įstatymas yra teisingas ir tinkamu laiku, bet jam būtinas pereinamasis periodas, kurio metu privalome aiškinti ir pasakoti visiems – tėvams, vaikams, mokytojams – ne tik tai, ko nevalgyti, bet ką valgyti ir kodėl tai reikia valgyti“, – dalijosi įžvalgomis gydytoja.

Simonas Urbonas, 3 vaikų tėtis, „SUPER TĖVAI“ įkūrėjas, žinomas dėl aštrių pasisakymų šia tema socialinėje erdvėje, teigė, jog įsigaliojus naujai tvarkai buvo žadėta, kad bus pagalbos iš šalies.

„Tikėjomės šefų ir virėjų bendruomenės paramos, receptūrų ir idėjų, tačiau jos mūsų nepasiekė. Tad būtina imtis veiksmų ir kalbėti ne tik apie mokyklas, bet ir darželius bei pačių tėvų požiūrį“, – pasakojo tėtis, pabrėždamas, kad pats sekmadieniais perka vaikams dešreles, nes jie jų pirmą kartą paragavo darželyje ir dabar nori.

Mažiausios kainos kriterijus

5 vaikus auginanti mama Daiva Kalindrienė su šeima yra gyvenusi ne vienoje Europos šalyje, taip pat Amerikoje. Jos teigimu, Lietuvos situacija nėra tokia bloga, palyginti su užsienio šalimis.

„Mūsų vaikai valgo gana sveikai. Sveikos mitybos taisykles būtina diegti nuo pat mažų dienų ir tai reikia pradėti daryti namie. Beje, švietimas būtinas, nes laikas mokyklose yra sustojęs, o ilgą laiką dirbantys virėjai ir virėjos tiesiog neturi idėjų, kaip tą maistą patiekti įdomiai. Juk vaikai nevalgys tiesiog padėto virto brokolio. Reikia viską integruoti protingai. Negalima ir visiškai atitraukti vaikų nuo galimybės pasilepinti ir ne itin sveikais malonumais. Juk namie kartais duodame ledų ar picos, kodėl gi mokyklose vieną kartą per mėnesį nepadarius ledų dienos“, – savo įžvalgomis dalijosi D. Kalindrienė.

Jurgita Nemanienė, Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos direktorė, džiaugiasi visomis iniciatyvomis, tačiau taip pat pabrėžė, kad negalima pamiršti dar vieno svarbaus faktoriaus – mažiausios kainos kriterijaus.

„Labai džiaugiamės, kad „Virtuvės mitų griovėjų“ komanda ėmėsi veiksmų, ir be galo palaikome tokią iniciatyvą. Mes patys subūrėme Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovus, Švietimo departamentą, asociaciją ir pradėjome įgyvendinti projektą dėl viešųjų pirkimų tvarkos. Situacija tokia, jog maisto tiekėjams teikiant pasiūlymus pasirenkami tie, kurie siūlo mažiausią kainą. Tokiu atveju pamirštama kokybė. Reikia rinktis optimalų variantą – kainos ir kokybės santykį“, – įsitikinusi J.Nemanienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)