Nemokamos stovyklos

Anot Švietimo ir mokslo viceministro Gražvydo Kazakevičiaus daugelis mokyklų organizuoja vaikų užimtumą ir vasaros metu. „Mokyklos skatinamos, kad jų erdvės būtų paliekamos vietos bendruomenių poreikiams tenkinti ir vasaros laikotarpiu. Savivaldybės, kartu su mokyklų vadovais, sudaro galimybes naudotis sporto aikštynais ir kitomis erdvėmis vaikų neformaliam švietimui. Ypač populiarios dienos stovyklos, kurios rengiamos vos tik pasibaigus mokslo metams. Vaikams, kuriems priklauso nemokamas maitinimas mokyklose, šių užsiėmimų metu taip pat gauna maitinimą. Kitiems vaikams kai kuriais atvejais šiose stovyklose gali kainuoti tik maitinimas ar kitos ne ugdymo paslaugos“, – pasakojo viceministras.

Gražvydas Kazakevičius
Švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius
Savivaldybės, kartu su mokyklų vadovais, sudaro galimybes naudotis sporto aikštynais ir kitomis erdvėmis vaikų neformaliam švietimui. Ypač populiarios dienos stovyklos, kurios rengiamos vos tik pasibaigus mokslo metams

Jis teigė, kad apie vasaros stovyklas mokyklose reikia teirautis konkrečioje savivaldybėje, bet praktiškai visos tam skiria nemažai lėšų – šiemet apie 900 tūkst. eurų, už kuriuos mokyklose vyksta daug dienos stovyklų ir kitų veiklų.

„Vaikams iš socialiai remtinų šeimų, norintiems atostogauti ne dienos, o ilgesnėje stacionarioje stovykloje, apmokama 95 proc. stovyklos kainos. Jokių specialių sąlygų nėra, dėl kompensacijos tėvams reikėtų pasiteirauti konkrečioje stovykloje, tokių stovyklų sąrašas skelbiamas www.tapk.lt.
Stacionarioms stovykloms lėšų iš valstybės biudžeto ir ES paramos skiria Švietimo ir mokslo ministerija“, – pasakojo G.Kazakevičius.

Dar viena valstybės siūloma išeitis – akcija „Atverk duris vasarai“. Apie 250 įvairių organizacijų beveik visose savivaldybėse vaikams ruošia nemokamas edukacines programas. Tėvai ir vaikai norimą veiklą gali pasirinkti veiklų žemėlapyje čia.

„Birželio pradžioje, kai daugelis tėvų dar neatostogauja, vaikai būna užimti ir mokykloje. Kai kuriose mokyklose tėvai patys pageidavo, kad tuo metu mokykloje būtų užimti ir pradinukai. Pvz., Šiaulių r. Aukštelkės mokykloje–daugiafunkciame centre, tėvų pageidavimu, birželio pradžioje buvo surengta stovykla pradinukams. Dalis aštuntokų, kuriems iki birželio 15 dienos tebebuvo mokslo metai, stovykloje savanoriavo ir taip buvo pratinami prie savanorystės idėjos. Taip naudos gavo visa bendruomenė: ir tėvai, ir mažieji, ir vyresni mokiniai“, – pasakojo viceministras.

Dar viena išeitis – priglausti vyresnįjį vaiką jaunesniojo darželyje. „Galėtų priimti tokiu atveju, jeigu darželis turi laisvų patalpų ir darbuotojų, ir jeigu savivaldybė ar privatus asmuo, kuriam priklauso darželis, leidžia steigti atskirą grupę arba vasaros stovyklą“, – sakė G.Kazakevičius.

Tėvams jis patarė jau mokslo metais iš anksto ruoštis vasaros sezonui, domėtis savivaldybėje, informacijos apie vasaros stovyklas ir renginius vaikams paieškoti internete. „Vaikui reikėtų parinkti tinkamą stovyklą, o atvykus į ją – sudaryti sutartį su organizatoriais dėl programos vykdymo, saugumo užtikrinimo, įsipareigojimų, šalių atsakomybės ir kt. Jeigu vaikas ikimokyklinio amžiaus, darželiai neatostogauja, dirba visą vasarą. Gali būti ir taip, kad mieste paliekamas vienas ar keli darželiai, kurie priima vaikus ir iš kitų vaikų darželių, nes dėl nedidelio vaikų skaičiaus vasarą ir pedagoginių darbuotojų atostogų kai kurie vasarai uždaromi“, – pasakojo viceministras.

Problemos nemato

Vaiko teisių apsaugos teisininkė Sandra Bobinaitė pasakojo, kad su tokiomis problemomis, kai tėvai neturi, kur palikti savo vaikų, į jų įstaigą niekas nesikreipia. „Mūsų tarnybai tėvai tokio poreikio neišsakė. Dažniausiai tėvai palieka vaikus su seneliais, su kitais giminaičiais, su vyresniais broliais ar sesėmis, užrašo į stovyklas. Kiti planuoja atostogas taip, kad pakaitomis būtų namie. Išeičių yra“, – pasakojo specialistė. Ji priminė, kad tėvai ar globėjai pagal įstatymą be objektyvios būtinybės negali palikti be priežiūros vaikų iki 6 metų.

Anot jos, jei darbas nekenksmingas, o vaikas yra pakankamai brandus, gali pasėdėti šalia, papiešti, ar kitaip užsiimti, suderinus su darbdaviu galima vaiką atsivesti ir į darbovietę. Tuo tarpu vyresnius nei 16 metų galima jau įdarbinti.

Atmintinė tėvams:

– Jei yra seneliai, bet jie dirba, pabandykite sutarti, kad dvi savaites, kol jie atostogaus, vaikas leis pas juos, kitas dvi – pas kitus senelius.

– Dvi savaites vaiką išleiskite į stovyklą.

– Tėvai gali pabandyti atostogas pasiimti atskirai – vienas dvi savaites vienu metu, kitas – kitu. Taip jau bus dar mėnuo, kai nereikės sukti galvos, su kuo palikti vaiką.

– Jei vis dar lieka laiko, kai nežinote, kur padėti vaiką, nes reikia į darbą, galite kelioms dienoms palikti pas giminaičius arba nusisamdykite auklę.

– Dar viena išeitis – dienos stovyklos.