„Smegenų maistas“

2005 m. atliktas tyrimas įrodė sąsają tarp mitybos ir energingos protinės veiklos. Jis buvo atliktas Didžiojoje Britanijoje, tirta 10 tūkst. vaikų. Lygintas valgomas maistas ir vaikų akademinis aktyvumas, elgesys bei sveikata. Tyrimo dalyviai buvo įvairaus amžiaus, didesnę dalį – tris ketvirtadalius – sudarė 6–15 metų mokiniai.

Tyrimo rezultatai įrodė, kad:

– tris kartus labiau tikėtina, kad vaikai, kurių valgiaraštyje gausu kepto, karštuose riebaluose virto ir gatavo maisto, elgsis prasčiau;

– vaikai, kurie valgo daržovių, riebios žuvies, riešutų ir sėklų, mokosi geriausiai;

– vaikų, kurių mityba tinkamai subalansuota, rezultatai 11 proc. aukštesni nei tų, kurie maitinasi prasčiausiai;

– prasčiausias maistas – keptas, skirtas išsinešti, gatavas, rafinuotas, taip pat cukrus;

- 44 proc. vaikų, kurie valgė menkavertį maistą, dažniausiai skundėsi blogu elgesiu, palyginti su 16 proc. vaikų, kurie niekada nevalgė kepto ar gatavo maisto;

– vaikai, kurie kiekvieną dieną valgė riešutų ir sėklų, mokėsi dvigubai geriau negu tie, kurie visai nevartojo šių produktų;

– siekiant geriausių mokymosi rezultatų, reikėtų valgyti tamsžalių lapinių daržovių ir riebių žuvų, gerti daug vandens.

Smegenų veiklos greitį skatinantys vitaminai ir mineralai

Anot specialistų, kalbant apie greitą vaikų gebėjimą pažinti ir suvokti, didelę įtaką daro cinkas. Neseniai Šiaurės Dakotoje tirti 209 vaikai, kurių amžius 10–11 metų. Tyrimas įrodė, kad cinko papildai greitina mąstymo procesus. Vienai vaikų grupei buvo duodama gėrimo, papildyto 10 mg, kitai – 20 mg cinko, trečiai – gėrimo be cinko. Tyrimo pradžioje ir pabaigoje dalyvavusieji atliko keletą testų. Mokinių, kasdien vartojusių po 20 mg cinko, reakcija buvo 12 proc. greitesnė, palyginti su 6 proc. pagreitėjusia cinko nevartojusiųjų reakcija. Teisingų atsakymų skaičius žodžių atpažinimo teste buvo 9 proc. didesnis, palyginti su 3 proc. pagerėjusiu cinko nevartojusiųjų atsakymų skaičiumi. Testo, kuris reikalavo sutelkti dėmesį ir būti budriems, rezultatai buvo 6 proc. geresni, palyginti su 1 proc. cinko nevartojusiųjų pagerėjusiais rezultatais.

Kitos maistinės medžiagos, kurių reikia daugiau nei nustatyta – vitaminai B1, B6, B12 ir folio rūgštis. Tyrimai, kurių metu buvo tirti paaugliai, atskleidė, kad 50 mg vitamino B1 per dieną padidina mąstymo greitį.

Polinesočiosios riebalų rūgštys

XX a. devintajame dešimtmetyje vaikams būdavo duodama tik vitaminų ir mineralų papildų. Šiandien žinoma, kad ne mažiau svarbu vaiko racioną papildyti ir omega-3 riebalų rūgštimis. Jos ne tik gerina vaiko emocinį intelektą bei elgesį, bet kartu pagreitina ir gerina smegenų veiklą. Riebios šaltųjų vandenų žuvys yra puikus omega-3 šaltinis. Tiesa, reikėtų būti atsargiems valgant tuną. Šiose žuvyse dažnai būna gyvsidabrio, todėl jų valgyti rekomenduojama ne daugiau kaip kartą per dvi savaites, o renkantis lašišą reikėtų žiūrėti, kad ji būtų laukinė arba ekologiškai užauginta.

Cukraus pusiausvyra kraujyje lemia koncentraciją

Kalbant apie intelektą, labai svarbu, kad būtų išlaikyta cukraus pusiausvyra kraujyje, nes tik nuo jos priklauso, ar vaikas sugebės ilgai išlaikyti dėmesį, rašoma knygoje. Jeigu jis vartoja per daug blogųjų angliavandenių, pavyzdžiui, valgo daug saldainių ir rafinuoto, krakmolo turinčio maisto, cukraus kiekis kraujyje ir smegenyse ima svyruoti. Kai cukraus kiekis staigiai krinta, vaiko koncentracija nukrypsta, o agresyvus elgesys gali suaktyvėti. Štai kodėl taip svarbu, kad vaikas valgytų sveikus, subalansuotus pusryčius ir neužkandžiautų cukraus turinčiais maisto produktais bei gėrimais.

Vienoje mokykloje neseniai atliktas tyrimas parodė, kad beveik du trečdaliai – 65 proc. – mokinių bent kartą per dieną valgo saldainių, šokolado ar sausainių; 64 proc. geria gazuotų gėrimų ar vaisių sulčių, kuriose yra cukraus; 31 proc. valgo bulvių traškučių ar kitų keptų bulvių gaminių. Visi šie užkandžiai verčia cukrui žaibiškai plūstelėti į vaiko smegenis, bet jau netrukus jo kiekis smarkiai krinta, ir vaikas nebesugeba susikoncentruoti. San Fransiske, Kalifornijoje (JAV), esančioje Aptoso vidurinėje mokykloje buvo nuspręsta iš smulkių prekių automatų pašalinti visus cukraus turinčius gėrimus. Kavinėje buvo uždrausta pardavinėti rafinuotų angliavandenių turinčius užkandžius ir maisto produktus, net keptas bulvytes. Pertvarkius mokyklos mitybos sistemą, administracija ir mokytojai pastebėjo, kad mokinių elgesys po pietų pagerėjo, sumažėjo apsilankymų pas mokyklos psichologą skaičius, kieme pastebėta mažiau šiukšlių, vaikai pradėjo dažniau valgyti prie stalo. Be to, mokykla pranešė, kad norminių testų rezultatai geresni.

Pusryčių svarba

Pusryčiai namuose turi tapti auksine taisykle, nes daugybė atliktų tyrimų įrodė, kad vaikai, kurie pusryčiauja, pirmąją dienos pusę kur kas lengviau ir ilgiau išlaiko dėmesį. Visgi labai svarbu, ką vaikas valgo.

Norėdami pagerinti vaiko koncentraciją ir atmintį pasinaudokite šiais patarimais:

– ruoškite vaikui sveikus, mažo glikeminio krūvio pusryčius;

– skatinkite užkandžiauti vaisiais, riešutais, sėklomis, avižų paplotėliais ar – saikingai – avižiniais sausainiais;

– venkite cukraus turinčių gėrimų, pirmenybę teikite vandeniui ir per pusę su vandeniu skiestomis sultims;

– kiekvieną rytą į vaiko dribsnius įmaišykite nubrauktą arbatinį šaukštelį lecitino, kuriame gausu fosfatidilcholino, arba desertinį šaukštelį paprasto lecitino.

Dviejų dienų valgiaraštis

I diena:

Pusryčiai: košė su smulkintomis slyvomis ir sėklomis

Užkandis: obuolys ir sauja žalių anakardžių riešutų

Pietūs: spagečiai su maltos mėsos padažu ir trintomis, padaže paslėptomis daržovėmis

Užkandis: ankštiniai žirniai ir vynuoginiai pomidorai

Vakarienė: žuvis, bulvių košė, brokoliniai kopūstai ir prancūziškos pupos

Dienos gėrimai: skiestos vaisių sultys arba vanduo

II diena:

Pusryčiai: rupių miltų duona su migdolų sviestu

Užkandis: kriaušė ir moliūgų sėklos

Pietūs: makaronai su vištiena ir pomidorų padažu, morkų ir salierų juostelės

Užkandis: avižiniai sausainiai ir slyva

Vakarienė: avinžirnių troškinys ir įvairios daržovės

Dienos gėrimai: skiestos vaisių sultys arba vanduo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)