Žinau, kad dažniausiai nuskambantis patarimas atsipalaiduoti neatneša realios naudos, todėl iš miego pasaulio ir asmeninės patirties dalinuosi keliais svarbiausiais patarimais apie tai, kas padeda išgyventi šventinį laikotarpį ir bent šiek tiek juo pasimėgauti.

Mažiau yra ramiau

Tai svarbiausias patarimas norintiems išlaikyti pusiausvyrą šventiniame sūkuryje su vaikais. Laikus, kai į kalėdinę dieną sutalpindavome pietus su šeima, trumpą apsilankymą pas tetą Birutę, pasilabinimą pakeliui su dėde Algiu, nesunkiai spėdami ir į vėlyvą vakarėlį su draugais – kol kas palikime atsiminimuose ar ateities planuose.

Su kūdikiais ir mažais vaikais galioja taisyklė – kuo mažiau suplanuosime, tuo ramiau gyvensime. Tiesiog greitas tempas, daug žmonių, mūsų įtampa mažyliams reiškia viena – pervargimą. Na, o mažyliui pervargus, apie šventinę nuotaiką galime nebesvajoti.

Dienotvarkė. Laikytis ar pamiršti?

„Ir taip, ir taip. Kuo vaikelis mažesnis, tuo mažiau rekomenduočiau nukrypti nuo įprasto dienos ritmo. Tiesa, neretai mūsų pastangas jį išlaikyti pakoreguoja pats mažylis arba tiesiog gyvenimas. Ir tai yra gerai. Galbūt poguliai bus trumpesni, reikės daugiau pagalbos, būdravimai gali sutrumpėti patiems mažiausiems ir pailgėti kiek paaugusiems vaikams. Todėl linkiu neprisirišti prie griežto pogulių laiko, bet daugiau dėmesio sutelkti į mažųjų nuovargio ženklus.

Žinoma, verta planuotis keliones mažųjų miego laiku, galbūt dažniau pamigdyti vežimėlyje ar nešioklėje. Neįprastomis aplinkybėmis kartais prireikia ir neįprastų miego sprendimų.
O jei norėsis jaustis tvirčiau, kaip galima koreguoti mažylio dienotvarkes – mano seminare apie dienotvarkes rasite daug naudingos informacijos“, – dalijasi miego konsultantė.

Pasimėgauti šventiniu vakaru (ne)įmanoma?

„Gal net nevažiuokim, juk tik susėsim prie stalo ir reiks važiuot namo migdyti...“, – tikriausiai nuskambės ne vienuose namuose, kuriuose auga kūdikis.

Nenusiminkite ir leiskite man pasidalinti viena idėja, kuri jau išgelbėjo šventes ne vienai šeimai. Tai migdymo pradžia ne namuose. Jei žinome, kad pakeliui namo mažylis užmigs, suruoškime miegui dar svečiuose! Leiskite laiką svečiuose iki pat miego laiko, tada apšluostykite drėgnu rankšluostėliu ar nuprauskite, jei tokia galimybė yra, pakeiskite sauskelnes, aprenkite pižamą, ir su ja vilkite lauko rūbus. Toks suruoštas mažylis pakeliui užmigs, o grįžus miegantį mažylį tamsoje neškite tiesiai į lovą, švelniai išlukštenkime iš lauko drabužių ir leiskime miegoti toliau. Panašiu principu galime netgi mažylio miegą pradėti dar svečiuose.

Namai ne namuose

Jei planuojate nakvoti ne savuose namuose, būtinai pasiimkite mažyliui pažįstamus daiktus: miegmaišiuką, antklodėlę, migduką, baltojo triukšmo aparatą. Namus primenantys kvapai ir garsai padės mažyliui pasijusti saugesniam ir ramesniam. „Jei įprastai mažylis miega savo lovelėje, pravartu turėti kelioninį maniežą, BET svetimoje vietoje užmigti gali būti sunkiau, todėl visai nesukite galvos, jei mažylis norės miegoti šalia jūsų – dabar jam tikrai norisi daugiau saugumo ir artumo“, – pastebi D. Šafranauskė.

Ir dar kartą daugiau artumo

Neįprastoje sau aplinkoje, kur daug naujų žmonių, mažyliai gali daug dažniau norėti nusiraminimo, pabuvimo kūniškame kontakte su mama, tėčiu. Todėl žindomi kūdikiai gali norėti būti žindomi dažniau, o vyresni vaikai neįprastai prašytis ant rankų ar iš akių nepaleisti mamos. Tai visiškai natūralu, ir nesukite galvos, jei vaikas elgiasi prieraišiau nei namuose. Aplinkos šurmulys tikrai gali kelti įtampą.

Cukrus ir ekranai

Idealiame pasaulyje vaikai nevalgo saldumynų ir nežiūri į ekranus. Na… bent 2 valandas iki miego? Pasaulis toli gražu nėra idealus. Ypač šventinėmis dienomis. Jei galime minimizuoti saldumynus ir ekranus – valio! Bet jei tai reiškia konfliktą su artimaisiais, pačiu vaiku, slogią nuotaiką ir nuolatinę kontrolę – neverta! Taip, miegui tai nepadeda, bet prisiminkime, kad tai tik keletui dienų, ir trumpam uždarykime į kokią spintą savo norą kontroliuoti. „Et, kartais ir man pačiai praverčia šis priminimas!“ – pastebi seminarų autorė.

Tie „gero linkintys“ patarimai

Ne apie miegą, bet apie tipišką švenčių atributą – patarimus ir komentarus. Kaip gi be jų?!
Apie tai, kada ir kaip turėtumėte migdyti savo mažylį, nuomonę gali turėti daug kas. Nuomonę, taip, tačiau TIK jūs žinote, kas geriausia jūsų šeimai!

Verta prisiminti, kad patarėjai patarinėja norėdami gero. Paties geriausio, kiek siekia jų žinios ir patirtis. Todėl visai neverta pykti, leistis į ginčus ar pabrėžti to, kad jie nieko neišmano. Verčiau nusišypsokite, pasakykit „Taip, taip, aha…“ ir toliau darykite, kaip suplanavę.

„Linkiu ramių, jaukių, spalvingų maloniais patyrimais ir emocijomis artėjančių švenčių. Svarbiausia, prisiminkime: lėčiau, lėčiau… Ir dar kartelį lėčiau“, – linki Mylu.lt autorė.

Daugiau naudingų patarimų rasite mūsų „Instagram“ profilyje @mylu.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją