Daugiau žinių apie vaikus ir tėvystę psichologė ir sąmonigos tėvystės instruktorė dalijasi savo „Instagram“ paskyroje.

Pirmoji priežastis yra ta, kad kūdikiai ir vaikai turi didelį ir teisėtą poreikį būti laikomi ir liečiami. Lytėjimas yra vienas svarbiausių pojūčių, o oda yra didžiausias kūno organas. Per lytėjimą naujagimiai gauna daugiausia informacijos, suvokia aplinką ir jos saugumą.

Antra priežastis yra ta, kad kito žmogaus buvimas šalia yra būtinas efektyviam įtampos paleidimui. Taip yra dėl veidrodinių neuronų, kurie atspindi kito žmogaus būseną ir kūdikis gali nusiraminti būdamas šalia ramaus suaugusiojo.

Mes esame socialūs gyvūnai, tačiau dar niekada per visą evoliucijos laikotarpį negyvenome taip izoliuotai vienas nuo kito, kiekvienas atskirame kambaryje, šeimos mažytės. Kūdikių migdymas atskiruose kambariuose ir atskirose lovose paplito palyginus visai neseniai, todėl turėtume prisiminti, kad mums per amžius buvo įprasta būti tarp kitų, taip patiriame emocinį saugumą ir taip galime suteikti savo kūdikiui saugumo jausmą.

Trečioji priežastis yra ta, kad vaikai turi poreikį būti priimti ir mylimi, nepriklausomai nuo to, kaip jaučiasi ar kaip elgiasi. „Viskas mūsų pačių galvose. Tik gaila, kad iškart to nesupranti, o kai atrodo, kad supratai, vis tiek žiūri, kad vakar netinkamai elgeisi jų atžvilgiu. Eini paskui, apsikabini, atsiprašai. 12 metų taip ir atsiprašinėju“, – sakė trijų vaikų tėtis.

Jei ignoruosime kūdikio verksmą, jis gali užaugti manydamas, kad yra mylimas tik tada, kai yra laimingas. Jis gali užspausti ir slėpti skausmingas emocijas, kad tik būtų priimtas ir mylimas. Kūdikiams reikia patvirtinimo, kad jų pyktis ar liūdesys nesugadins jo santykių su tėvais. Todėl būti šalia ir laikyti kūdikį ant rankų yra geriausias būdas parodyti savo meilę ir priėmimą. Tačiau netaikykite to kaip bausmės, nedarykite to iš pykčio ar apmaudo. „Padėdavo, kai mintyse sakydavau, kad visada taip nebus. Kitos išeities juk neturi, vis tiek verkia“, – prisiminė trijų vaikų tėtis.

Be abejo, pervargusiems tėvams kartais gali atrodyti nebeįmanoma būti šalia verkiančio kūdikio, ir tokiu atveju nebegalite perduoti vaikui ramybės, nes patys jaučiatės blogai. Tuomet geriau atsitraukti ir atstatyti savo emocinį balansą, kad galėtumėte grįžti bent kiek pailsėję. Čia kaip lėktuve – pirmiausia turite pasirūpinti savo deguonies kauke, kad pasirūpintume savo kūdikiu. O jei neramu dėl to, kad palikote jį vieną verkti, arba niekada neleidote jam verkti ir nuolat nukreipdavote dėmesį, žinokite, kad niekada nevėlu pradėti leisti verkti.

Verkimas veikia kaip terapija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją